Hier is het dan, mijn kerstmenu 2023! Trots en dankbaar kan ik stellen dat ik mezelf dit jaar overtroffen heb. Vorig jaar telde mijn kerstmenu 41 recepten. Mijn kerstmenu 2023 telt er 58 (!) (de recepten die er nog zitten aan te komen meegeteld). Ik deel het menu immers 1 week vroeger dan gewoonlijk. Zo hebben jullie nog ruimschoots de tijd om receptjes uit te proberen of om speciale ingrediënten (of mallen 😉) te bestellen. Maar de komende weken ga ik dus gewoon nog even door op mijn elan(d). 🦌 Ik heb de recepten die er nog zitten aan te komen, wel al even in mijn lijst vermeld. Zo zijn jullie helemaal mee!
Voor de rest is dit kerstmenu 2023 niet anders dan alle voorgaande: het is een giga verzameling van feestelijke recepten, waaruit je kan mixen en matchen. Leg jezelf niet teveel druk op, beter een gerechtje minder en een ontspannen gastvrouw of gastheer aan tafel dan een stresskip of -haan! 😉 Nog een tip: kies voor iets waarvan je weet dat je het ‘aankan’ of – als dat niet zo is – probeer het dan eerst even uit. Doordat ik vandaag al publiceer, heb je hiervoor nog de tijd. #graaggedaan
Zo, ik dan ga ik nu lekker genieten van mijn stijgende statistieken. Oh wait, da’s niet waar. Ik ga vandaag nog 4 recepten koken, samen met mijn 2 madammen, zodat die lijntjes zonder link onder de komende weken nog aangevuld worden. Belofte maakt schuld, ah jaaaa!
Hapjes (16)
Spongecakeje van Thaise basilicum met gemarineerde zalm, gel van tom kha kai en bietengarnituur
Wortel ‘steak tartare’ 🌱
‘Steak frites’
Citrus amuse met goudbrasem tartaar
Caesarsalade amuse
Bietencilinders met geitenkaasvulling 🌱
Soufflé van champignons met een gel van Merlot azijn 🌱
Caprese 3.0 🌱
Gedroogde tonijn tuile met gerookte palingmousse
Oester met Granny Smith met gel van citroen en ijs van avocado
Nepvijg met foie gras en vijgen
Gestoomde eidooier met een schuim van appelstroop en croutons
Meringue met foie gras en citroengel
Roger van Damme’s macarons met Parmaham, meloen en kaviaar
Taco van hert met pompoen
3 x kaashapje: kaaskoekje, -mousse en -rasp
Kiezen is verliezen, want al deze hapjes zijn fijne openers van je feestdiner. Maar laat me je helpen. Vegetarische gasten aan tafel? Dan zijn de hapjes met het 🌱 symbooltje jouw ding. Verder zou ik me laten leiden door wat je gasten graag hebben: wel of geen foie gras, wel of geen oesters,…? Persoonlijk vind ik de Caprese 3.0, de Caesarsalade amuse en de ‘Steak frites’ wel een leuk trio om samen te serveren. Let wel: dit zijn niet de makkelijkste recepten, dus probeer ze zeker eens op voorhand uit.
Voorgerechten (21)
Met vis:
Langoustine en burrata tartaar
Wijtingtartaar met butternut
3 bereidingen van krab met coquille en ingelegde groenten
Krab tartelettes met wasabi
Zeebaars met crème van spinazie, jus van schelpen, gevulde scheermessen
King crab salade met yuzu kletskop en schuim
Gegrilde bimi met tonijn en gamba
Mosselnage, kaaskrokant
Carpaccio van coquilles en champignons
Beekridderforel tartaar, lavascrème, sherry-amandelsaus, citroencrème
Gebakken gamba met witlof, gember en quinoa
Miss Perfect Délice tomatenconsommé met krab, gemarineerde tomaten en briochecroutons
Crème van zee-egel met Comté
Met vlees:
3 x rode biet, 1 x foie gras
Tartaar van gerookt rundvlees met Comté en een perfect ei
Langoustine met buikspek, zuurkool en peterseliewortel
Tonijn met ganzenlevercrème, mierikswortel en avocado
Pittige rundertartaar met mousse van gerookte makreel en raspkaasje
Gravlax van hertenvlees, tomatensiroop en fijne kruidenmayonaise
Texturen van champignons
Vegetarisch:
Miss Perfect Délice tomatentartaar met eidooier gepekeld in sojasaus 🌱
Wil je het jezelf écht heel makkelijk maken en toch uitpakken met een mooi en lekker bordje eten? Kies dan voor de carpaccio van coquilles en champignons. Een bloem van een gerecht. Letterlijk en figuurlijk. Mijn persoonlijke favoriet? De king crab salade met yuzu kletskop en schuim. Al is die wel uitdagender, zowel naar het vinden van de ingrediënten als naar de techniek om ‘m te maken. Maar ja, daarvoor zit je dan ook wel op Hap & Tap te surfen he. Het mag allemaal wat mooier, culinairder en zeker met het eindejaar.
Soep (4)
Uien Martini met een schuim van Comté en knapperige croutons
Gazpacho 2.0
Kokossoep met gefileerde rogvleugel en venusschelpen
Cappuccino van witlof met blauwe kaas en hazelnoten
2 koude soepen en 2 warme soepen. Als je voor de kokossoep kiest, dan heb je eigenlijk al 2 gerechten in 1: soep en voorgerecht, dankzij die rogvleugel en venusschelpen. En laat gerust die spaghetti van ansjovis weg. Veel geprul, weinig boem-boem!
Hoofdgerecht (7)
Met vis:
Cannelloni met kreeft, jus met gember en citroengras
Kreeft met courgette en kreeftenhollandaise
Met vlees:
Pork Wellington met fondant aardappeltje, gevulde appel en cranberrysaus
Hertenhaas met structuren van rode biet, gele biet en veenbessen
Rugfilet van edelhert met geplette aardappel, aubergine en geroosterde ui
Hert met aardappelkrans
Kerstkalkoen maar dan anders
Als je voor een hoofdgerecht met vis kiest, dan moet je kreeft eten. Sorry! Haha. Ik vind kreeft nu eenmaal echt bij eindejaar horen. Liever vlees? Dan heb je de keuze. Een varkenshaasje maar dan heel fijn bereid als Wellington is een prima alternatief voor wild. Er komt ook nog een kerstkalkoen aan, maar dan niet de klassieke versie. Zo kennen jullie me!
Dessert (9)
Crémeux van hazelnootboter met appelmousse en krokant bladerdeeg
Koffietaart met hazelnoot en chocolade
Hazelnoot taartje met een hart van passievrucht
Appel crumble 2.0
Kersttaartje 100% chocolade
Kerstballen van appel, karamel en tonkaboon
Kerstboompjes met pure chocolade en rood fruit
Yoghurttaartje met witte chocolade
Panna cotta van prosecco, sponge met rode biet, framboos en timut peper
Hoe je ’t draait of keert, voor je dessert zal je ofwel creatief moeten zijn, ofwel investeren in een mal. 😅 Al mijn desserts zijn gemaakt met behulp van een mal (of meerdere). Het is nu eenmaal zo dat met een mal alles mooier wordt. Allez, mijn bescheiden mening. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om desserts in glaasjes te serveren, zoals de kerstboompjes, maar dan wordt het maar “een gewone chocolademousse”. Ik wou net zeggen, kijk anders eens naar mijn desserts van vorig jaar, maar daar gebruikte ik ook al mallen, op 1 uitzondering na.
Voor bij de koffie (1)
Omdat er àltijd nog een gaatje is voor bij de koffie of thee, maakte ik deze financiers. Leuk om te maken, lekker om op te eten! En hiermee is dat eventuele laatste gaatje zeker gevuld.
Stay calm & cook on!
Als jullie een gerecht van me maken, dan doet een follow en een tag op Instagram mij enorm veel plezier.
Liefs,
Myriam
PS 1 Uiteraard zijn er ook nog de kerstmenu’s van de voorbije jaren 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013 en 2012 om jullie te inspireren!
Wow, wat een werk is dat geweest !!! Ennu kunnen wij daar zomaar uit kiezen !
Bedankt daarvoor !!
Prettige feestdagen !
Laat je gaan, zou ik zeggen. 😉
Fijne feesten!
Beste Myriam, wat ziet het er weer fantastisch uit! Ik volg je al een tijdje op Insta, dank voor je recepten. Dit ziet er allemaal zo verzorgd uit! Ik ga zeker wat recepten uitproberen…. Dank! Hele fijne feestdagen. Groet Monique.
Merci, Monique. Het is altijd fijn om een reactie te krijgen. Zo weet ik dat ik al die moeite niet voor niets doe, maar dat er ook mensen zijn die ik kan inspireren. Dat is mijn voornaamste drijfveer.
Fijne feesten!
Super dankjewel. Nu nog kunnen kiezen
Veel plezier met het maken van de juiste keuzes!
Wat een prestatie, dank u wel!
Met plezier, Martine!
Fantastisch Myriam
Ik had het je al laten weten maar via deze weg nog eens
Je bent een topper
Respect voor al je werk , en je mooie recepten te delen
Veel succes met hap en tap in 2024 !
Gr Diane
Dankjewel, Diane. Heel lief van jou!
All the best voor jou en Ray.
x
Ziet er fantastisch uit en wat een keuze van gerechten om van te smullen. Heel wat lectuur om door te nemen en nieuwe ideeën voor de presentatie van de verschillende gerechten. Ik ben alvast fan.
Doet me veel plezier, Brigitte. Mensen inspireren, da’s mijn drijfveer!
Fijne feesten.
Myriam
Beste Myriam,
Wat een genot om naar te kijken, te maken en op te eten!
Bedankt voor al je mooie recepten, ik verheug me er altijd op!
Fijne feestdagen!
Groet,
Jozephina
Merci Jozephina!
Fijne feesten voor jou en je dierbaren en een fantastisch 2024!
Myriam
Wat een prachtige collectie van Kerst recepten. Een streling voor het oog en ik twijfel er niet aan dat ook de smaakpapillen heerlijk in de watten gelegd worden met deze gerechtjes. Ik ben fan Myriam!
Merci, sweetie!
x
Doet ongelooflijk veel goesting krijgen om uit te proberen én nog meer om te proeven!
Prachtige foto’s. Dank je wel voor alle mooie en duidelijke recepten van het afgelopen jaar. Ik ben fan 🙂
Het doet me heel veel plezier om dat te lezen, Isabelle! Dikke merci daarvoor.
Fijne feesten!
Myriam
Beste Myriam
Top alweer en laat het dan maar met mallen zijn
Gewoon super👋🏻👋🏻👋🏻
Malle Myriam wordt nog mijn bijnaam. 😉
Dankjewel!
Dankjewel voor al je inspanningen om ons telkens te verrassen met al die overheerlijke receptjes, duidelijke uitleg en mooie presentaties. Ik ben al jaren een trouwe fan van jouw blog en telkens weer kijk ik uit naar jouw nieuwe receptjes. Het is mij een raadsel hoe en wanneer je het allemaal klaarspeelt. Je bent een toppertje 🙂
Dat is met heel veel plezier gedaan, Christien!
Fijne feesten en het allerbeste voor 2024!
Hele mooie recepten. Heb al twee amuses geprobeerd en dat waren toppertjes. Ben heel bij met hap-en-tap-be.
Groetjes Lenie
Dat doet me heel veel plezier, Lenie!
Wat een mooi scala aan gerechten Myriam, en top gepresenteerd, je bent echt een kanjer. Wordt toch nog lastig kiezen. En gewoon mooie mallen blijven gebruiken, dat maakt toch verschil. Ik blijf fan!
Dankjewel, Marja! x
Beste myriam
dit jaar heb je het ons moeilijk gemaakt. en zoals ze zeggen kiezen is verliezen.
Gelukkig zijn er nog veel gelegenheden om al dat lekkers te proberen.
Fijne feestdagen
Dankjewel, Andrea, voor jou ook!
En inderdaad: 366 nieuwe dagen in 2024 om al dat lekkers te maken. 😉
Keuze stress! Bedankt ik ga mijn best doen!
Top, heel erg bedankt. Bepaalde zaken zullen we weer eens testen. Onze vrienden komen dit weekend proeven en dan zal het weer scoren zijn op kerstavond met de kids.
Dikde proficiat met jou kunnen ,Myriam .
Wanneer jij dit allemaal doet ,vraag ik m,n eigen soms af …
Zulke personen maken ze niet meer ,wi !
Grs,en bedankt voor de lekkere recepten !
Heel graag gedaan, Monique!
Hallo Myriam
Met zoveel keuze zijn de kerstdagen te kort voor al dit lekkers
Dank voor de mooie gerechten
Etienne
Je hebt in 2024 maar liefst 366 dagen om het allemaal klaar te maken! 😉
Merci, Etienne.
Fijne, smaakvolle feesten daar!