Hap en Tap logo zonder streep
Kerstmenu 2023

Kerstmenu 2023

10 dec 2023 | Menu's

Hier is het dan, mijn kerstmenu 2023! Trots en dankbaar kan ik stellen dat ik mezelf dit jaar overtroffen heb. Vorig jaar telde mijn kerstmenu 41 recepten. Mijn kerstmenu 2023 telt er 58 (!) (de recepten die er nog zitten aan te komen meegeteld). Ik deel het menu immers 1 week vroeger dan gewoonlijk. Zo hebben jullie nog ruimschoots de tijd om receptjes uit te proberen of om speciale ingrediënten (of mallen 😉) te bestellen. Maar de komende weken ga ik dus gewoon nog even door op mijn elan(d). 🦌 Ik heb de recepten die er nog zitten aan te komen, wel al even in mijn lijst vermeld. Zo zijn jullie helemaal mee!

Voor de rest is dit kerstmenu 2023 niet anders dan alle voorgaande: het is een giga verzameling van feestelijke recepten, waaruit je kan mixen en matchen. Leg jezelf niet teveel druk op, beter een gerechtje minder en een ontspannen gastvrouw of gastheer aan tafel dan een stresskip of -haan! 😉 Nog een tip: kies voor iets waarvan je weet dat je het ‘aankan’ of – als dat niet zo is – probeer het dan eerst even uit. Doordat ik vandaag al publiceer, heb je hiervoor nog de tijd. #graaggedaan

Zo, ik dan ga ik nu lekker genieten van mijn stijgende statistieken. Oh wait, da’s niet waar. Ik ga vandaag nog 4 recepten koken, samen met mijn 2 madammen, zodat die lijntjes zonder link onder de komende weken nog aangevuld worden. Belofte maakt schuld, ah jaaaa!

Kerstmenu 2023

Hapjes (16)

Spongecakeje van Thaise basilicum met gemarineerde zalm, gel van tom kha kai en bietengarnituur
Wortel ‘steak tartare’ 🌱
‘Steak frites’
Citrus amuse met goudbrasem tartaar
Caesarsalade amuse
Bietencilinders met geitenkaasvulling 🌱
Soufflé van champignons met een gel van Merlot azijn 🌱
Caprese 3.0 🌱
Gedroogde tonijn tuile met gerookte palingmousse
Oester met Granny Smith met gel van citroen en ijs van avocado
Nepvijg met foie gras en vijgen
Gestoomde eidooier met een schuim van appelstroop en croutons
Meringue met foie gras en citroengel
Roger van Damme’s macarons met Parmaham, meloen en kaviaar
Taco van hert met pompoen
3 x kaashapje: kaaskoekje, -mousse en -rasp

Kiezen is verliezen, want al deze hapjes zijn fijne openers van je feestdiner. Maar laat me je helpen. Vegetarische gasten aan tafel? Dan zijn de hapjes met het 🌱 symbooltje jouw ding. Verder zou ik me laten leiden door wat je gasten graag hebben: wel of geen foie gras, wel of geen oesters,…? Persoonlijk vind ik de Caprese 3.0, de Caesarsalade amuse en de ‘Steak frites’ wel een leuk trio om samen te serveren. Let wel: dit zijn niet de makkelijkste recepten, dus probeer ze zeker eens op voorhand uit.

Kerstmenu 2023

Voorgerechten (21)

Met vis:
Langoustine en burrata tartaar
Wijtingtartaar met butternut
3 bereidingen van krab met coquille en ingelegde groenten
Krab tartelettes met wasabi
Zeebaars met crème van spinazie, jus van schelpen, gevulde scheermessen
King crab salade met yuzu kletskop en schuim
Gegrilde bimi met tonijn en gamba
Mosselnage, kaaskrokant
Carpaccio van coquilles en champignons
Beekridderforel tartaar, lavascrème, sherry-amandelsaus, citroencrème
Gebakken gamba met witlof, gember en quinoa
Miss Perfect Délice tomatenconsommé met krab, gemarineerde tomaten en briochecroutons
Crème van zee-egel met Comté

Met vlees:
3 x rode biet, 1 x foie gras
Tartaar van gerookt rundvlees met Comté en een perfect ei
Langoustine met buikspek, zuurkool en peterseliewortel
Tonijn met ganzenlevercrème, mierikswortel en avocado
Pittige rundertartaar met mousse van gerookte makreel en raspkaasje
Gravlax van hertenvlees, tomatensiroop en fijne kruidenmayonaise
Texturen van champignons

Vegetarisch:
Miss Perfect Délice tomatentartaar met eidooier gepekeld in sojasaus 🌱

Wil je het jezelf écht heel makkelijk maken en toch uitpakken met een mooi en lekker bordje eten? Kies dan voor de carpaccio van coquilles en champignons. Een bloem van een gerecht. Letterlijk en figuurlijk. Mijn persoonlijke favoriet? De king crab salade met yuzu kletskop en schuim. Al is die wel uitdagender, zowel naar het vinden van de ingrediënten als naar de techniek om ‘m te maken. Maar ja, daarvoor zit je dan ook wel op Hap & Tap te surfen he. Het mag allemaal wat mooier, culinairder en zeker met het eindejaar.

Kerstmenu 2023

Soep (4)

Uien Martini met een schuim van Comté en knapperige croutons
Gazpacho 2.0
Kokossoep met gefileerde rogvleugel en venusschelpen
Cappuccino van witlof met blauwe kaas en hazelnoten

2 koude soepen en 2 warme soepen. Als je voor de kokossoep kiest, dan heb je eigenlijk al 2 gerechten in 1: soep en voorgerecht, dankzij die rogvleugel en venusschelpen. En laat gerust die spaghetti van ansjovis weg. Veel geprul, weinig boem-boem!

Kerstmenu 2023

Hoofdgerecht (7)

Met vis:
Cannelloni met kreeft, jus met gember en citroengras
Kreeft met courgette en kreeftenhollandaise

Met vlees:
Pork Wellington met fondant aardappeltje, gevulde appel en cranberrysaus
Hertenhaas met structuren van rode biet, gele biet en veenbessen
Rugfilet van edelhert met geplette aardappel, aubergine en geroosterde ui
Hert met aardappelkrans
Kerstkalkoen maar dan anders

Als je voor een hoofdgerecht met vis kiest, dan moet je kreeft eten. Sorry! Haha. Ik vind kreeft nu eenmaal echt bij eindejaar horen. Liever vlees? Dan heb je de keuze. Een varkenshaasje maar dan heel fijn bereid als Wellington is een prima alternatief voor wild. Er komt ook nog een kerstkalkoen aan, maar dan niet de klassieke versie. Zo kennen jullie me!

Kerstmenu 2023

Dessert (9)

Crémeux van hazelnootboter met appelmousse en krokant bladerdeeg
Koffietaart met hazelnoot en chocolade
Hazelnoot taartje met een hart van passievrucht
Appel crumble 2.0
Kersttaartje 100% chocolade
Kerstballen van appel, karamel en tonkaboon
Kerstboompjes met pure chocolade en rood fruit
Yoghurttaartje met witte chocolade
Panna cotta van prosecco, sponge met rode biet, framboos en timut peper

Hoe je ’t draait of keert, voor je dessert zal je ofwel creatief moeten zijn, ofwel investeren in een mal. 😅 Al mijn desserts zijn gemaakt met behulp van een mal (of meerdere). Het is nu eenmaal zo dat met een mal alles mooier wordt. Allez, mijn bescheiden mening. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om desserts in glaasjes te serveren, zoals de kerstboompjes, maar dan wordt het maar “een gewone chocolademousse”. Ik wou net zeggen, kijk anders eens naar mijn desserts van vorig jaar, maar daar gebruikte ik ook al mallen, op 1 uitzondering na.

Kerstmenu 2023

Voor bij de koffie (1)

Financiers met praliné choco

Omdat er àltijd nog een gaatje is voor bij de koffie of thee, maakte ik deze financiers. Leuk om te maken, lekker om op te eten! En hiermee is dat eventuele laatste gaatje zeker gevuld.

Stay calm & cook on!

Als jullie een gerecht van me maken, dan doet een follow en een tag op Instagram mij enorm veel plezier.

Liefs,

Myriam

PS 1 Uiteraard zijn er ook nog de kerstmenu’s van de voorbije jaren 2022202120202019201820172016201520142013 en 2012 om jullie te inspireren!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.389 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

34 Reacties

  1. Griet Bombeke

    Wow, wat een werk is dat geweest !!! Ennu kunnen wij daar zomaar uit kiezen !
    Bedankt daarvoor !!
    Prettige feestdagen !

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Laat je gaan, zou ik zeggen. 😉
      Fijne feesten!

      Antwoord
  2. Monique Keizer

    Beste Myriam, wat ziet het er weer fantastisch uit! Ik volg je al een tijdje op Insta, dank voor je recepten. Dit ziet er allemaal zo verzorgd uit! Ik ga zeker wat recepten uitproberen…. Dank! Hele fijne feestdagen. Groet Monique.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Merci, Monique. Het is altijd fijn om een reactie te krijgen. Zo weet ik dat ik al die moeite niet voor niets doe, maar dat er ook mensen zijn die ik kan inspireren. Dat is mijn voornaamste drijfveer.
      Fijne feesten!

      Antwoord
  3. Mieke Bijttebier

    Super dankjewel. Nu nog kunnen kiezen

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Veel plezier met het maken van de juiste keuzes!

      Antwoord
  4. Martine Vromman

    Wat een prestatie, dank u wel!

    Antwoord
  5. Diane Van looy

    Fantastisch Myriam
    Ik had het je al laten weten maar via deze weg nog eens
    Je bent een topper
    Respect voor al je werk , en je mooie recepten te delen
    Veel succes met hap en tap in 2024 !
    Gr Diane

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Diane. Heel lief van jou!
      All the best voor jou en Ray.
      x

      Antwoord
  6. Verwest Brigitte

    Ziet er fantastisch uit en wat een keuze van gerechten om van te smullen. Heel wat lectuur om door te nemen en nieuwe ideeën voor de presentatie van de verschillende gerechten. Ik ben alvast fan.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Doet me veel plezier, Brigitte. Mensen inspireren, da’s mijn drijfveer!
      Fijne feesten.
      Myriam

      Antwoord
  7. Jozephina

    Beste Myriam,

    Wat een genot om naar te kijken, te maken en op te eten!
    Bedankt voor al je mooie recepten, ik verheug me er altijd op!
    Fijne feestdagen!
    Groet,
    Jozephina

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Merci Jozephina!
      Fijne feesten voor jou en je dierbaren en een fantastisch 2024!
      Myriam

      Antwoord
  8. Liesbeth Buyse

    Wat een prachtige collectie van Kerst recepten. Een streling voor het oog en ik twijfel er niet aan dat ook de smaakpapillen heerlijk in de watten gelegd worden met deze gerechtjes. Ik ben fan Myriam!

    Antwoord
  9. Isabelle Dejaegher

    Doet ongelooflijk veel goesting krijgen om uit te proberen én nog meer om te proeven!
    Prachtige foto’s. Dank je wel voor alle mooie en duidelijke recepten van het afgelopen jaar. Ik ben fan 🙂

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Het doet me heel veel plezier om dat te lezen, Isabelle! Dikke merci daarvoor.
      Fijne feesten!
      Myriam

      Antwoord
  10. Colle Didier

    Beste Myriam
    Top alweer en laat het dan maar met mallen zijn
    Gewoon super👋🏻👋🏻👋🏻

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Malle Myriam wordt nog mijn bijnaam. 😉
      Dankjewel!

      Antwoord
      • Christien Alleman

        Dankjewel voor al je inspanningen om ons telkens te verrassen met al die overheerlijke receptjes, duidelijke uitleg en mooie presentaties. Ik ben al jaren een trouwe fan van jouw blog en telkens weer kijk ik uit naar jouw nieuwe receptjes. Het is mij een raadsel hoe en wanneer je het allemaal klaarspeelt. Je bent een toppertje 🙂

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Dat is met heel veel plezier gedaan, Christien!
          Fijne feesten en het allerbeste voor 2024!

          Antwoord
  11. Lenie Boeter

    Hele mooie recepten. Heb al twee amuses geprobeerd en dat waren toppertjes. Ben heel bij met hap-en-tap-be.
    Groetjes Lenie

    Antwoord
  12. Marja Stam

    Wat een mooi scala aan gerechten Myriam, en top gepresenteerd, je bent echt een kanjer. Wordt toch nog lastig kiezen. En gewoon mooie mallen blijven gebruiken, dat maakt toch verschil. Ik blijf fan!

    Antwoord
  13. ANDREA dE wIT

    Beste myriam
    dit jaar heb je het ons moeilijk gemaakt. en zoals ze zeggen kiezen is verliezen.
    Gelukkig zijn er nog veel gelegenheden om al dat lekkers te proberen.

    Fijne feestdagen

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Andrea, voor jou ook!
      En inderdaad: 366 nieuwe dagen in 2024 om al dat lekkers te maken. 😉

      Antwoord
  14. Marinette

    Keuze stress! Bedankt ik ga mijn best doen!

    Antwoord
  15. Herman Debert

    Top, heel erg bedankt. Bepaalde zaken zullen we weer eens testen. Onze vrienden komen dit weekend proeven en dan zal het weer scoren zijn op kerstavond met de kids.

    Antwoord
  16. Decock Monqie

    Dikde proficiat met jou kunnen ,Myriam .
    Wanneer jij dit allemaal doet ,vraag ik m,n eigen soms af …
    Zulke personen maken ze niet meer ,wi !

    Grs,en bedankt voor de lekkere recepten !

    Antwoord
  17. Etienne

    Hallo Myriam
    Met zoveel keuze zijn de kerstdagen te kort voor al dit lekkers
    Dank voor de mooie gerechten

    Etienne

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je hebt in 2024 maar liefst 366 dagen om het allemaal klaar te maken! 😉
      Merci, Etienne.
      Fijne, smaakvolle feesten daar!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Kerstmenu 2023

by Myriam Minne time to read: 4 min
34