Hap en Tap logo zonder streep
Foie gras bollen, ananas, peperkoek crumble

Foie gras bollen, ananas, peperkoek crumble

7 aug 2019 | Voorgerecht, Voorgerecht met vlees

Whoop whoop! Het is zover! Mijn countdown naar kerst is begonnen! Vorig jaar blogde ik mijn eerste kerstrecept op 5 augustus en goede gewoontes moet je in ere houden, vind ik. Veel mensen verklaren me gek. Maar als ik jullie in december wil verwennen met een keuzemenu met in totaal 30 gerechten, dan MOET ik er nu aan beginnen. Wel, dat doe ik in stijl met deze foie gras bollen met ananas en peperkoek crumble.

Foie gras met peperkoek en fruit is een match made in heaven die ik al meermaals en met succes blogde. Denk maar aan mijn mousse van ganzenlever met gelei van appel of mijn mousse van gerookte paling met foie, appel en rode biet of nog mijn foie gras sterren met peperkoek en mango (wat een lelijke foto was me dat! Hoog tijd dat ik die eens opnieuw shoot.). Wel, toen ik deze foie gras bollen met ananas opmerkte op de blog van Cuisine Addict zei mijn buikgevoel me meteen dat dit een succes zou zijn en mijn (dikke) buik laat me nooit in de steek. (Ja, ja, dikke buik, ik ben een kilo bijgekomen t.o.v. mijn vorige cardiotest 2 jaar geleden, maar volgens de arts is mijn vetpercentage nu lager dan toen, wat zou betekenen dat ik meer spiermassa heb. 😀 Ahum!).

Soit. Deze foie gras bollen met ananas en peperkoek crumble waren ook een succes, zowel qua uitzicht als qua smaak. Een lust voor het oog en voor de smaakpapillen zoals ze dat zo mooi uitdrukken!

Tip: ik volgde het recept hieronder niet volledig. Voor de foie gras bollen baseerde ik me op een oud recept, maar jullie zijn hierin vrij, natuurlijk.

Foie gras bollen, ananas, peperkoek crumble

Recept voor foie gras bollen, ananas, peperkoek crumble

(Voor)bereiding: 30 min
Oven: 15 min
Opstijven: 30 min (of langer)
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:
2 ananassen
250 g ganzenleverterrine
4 g gelatine blaadjes
60 g peperkoek
40 g bloem
40 g cassonade
60 g boter
1 el honing
1/2 vanillestok
1 snufje zout
Crème van balsamicoazijn (facultatief)

Werkwijze

Snijd 200 g terrine van ganzenlever in blokjes en duw ze in een silicone vorm met halve bollen van 3 cm diameter. Maak zo 24 halve bollen, strijk goed glad en ze minstens 30 min in de diepvries. Ontvorm en bewaar in de koelkast tot gebruik. (Indien je mijn recept gebruikt, dan moet je wel meer tijd voorzien om de foie gras massa te laten opstijven.)

Schil de ananas en verwijder de harde kern. Snijd met een mandoline 12 dunne sneetjes ananas en bewaar in de koeling. Versnijd de rest van de ananas in blokjes.

Weeg 100 g ananasblokjes af en mix die tot puree in de blender. Voeg een beetje water toe om een dik sap te bekomen. Laat de blaadjes gelatine zacht worden in een kom met een ruime hoeveelheid koud water gedurende 5 min. Warm het ananassap op en laat er de uitgeknepen gelatineblaadjes in wegsmelten. Giet in een schaal bekleed met plasticfolie en zet in de diepvries. Wanneer de gelei opgesteven is, steek je er rondjes uit met dezelfde diameter als de halve foie gras bollen (3 cm).

Kleef de halve foie gras bollen 2 per 2 tesamen met een rondje ananasgelei ertussen. Houd alles op z’n plaats met een houten prikker en bewaar koel.

Verwarm de oven voor bij 210° C. Laat de sneetjes peperkoek roosteren nadat je eerst de korst verwijderd hebt. Laat afkoelen en mix in de keukenrobot. Meng in de grote kom de chapelure van peperkoek, de bloem, de cassonade en 1 snufje zout. Voeg 40 g zachte boter toe en kneed het deeg met de vingertoppen tot een crumble. Verdeel de crumble over een bakplaat bekleed met bakpapier en schuif in de voorverwarmde oven gedurende 10 à 15 min tot de crumble goudbruin kleurt.

Bak de overgebleven ananasblokjes in een goed hete pan met 20 g boter. Voeg de honing en het vanillemerg toe en laat karamelliseren.

Plaats in het midden van een groot risottobord de gekaramelliseerde ananas, voeg enkele schilfers terrine van foie gras toe en strooi er crumble over.

Schik 3 dunne plakjes ananas op de rand van het bord plaats er een foie gras bol op. Werk af met puntjes crème van balsamico.

Tip:
Laat de foie gras op kamertemperatuur komen voor je de brochettes samenstelt.

Foie gras bollen, ananas, peperkoek crumble

Bron: recept vertaald van de Franse blog Cuisine Addict.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

2 Reacties

  1. Roos De Bock

    Beste, hierboven schrijf je dat je voor de foie gras bollen het bovenstaand recept niet helmaal volgde. Dat je een oud recept gebruikte. Wil dat dan zeggen dat je de bollen foie gras geen integrale foie gras was maar dat je er eerst een mousse van maakte met zoete wijn, room, ….?
    Is het mogelijk me te antwoorden want ik zou dit graag vrijdag 25 februari maken.
    Met dank
    Roos

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Foie gras bollen, ananas, peperkoek crumble

by Myriam Minne time to read: 3 min
2