Een van de fijnste dingen aan bloggen? Dat is de interactie met mijn ‘fans’ en die wordt met de jaren alleen maar groter. Mensen die ik van haar noch pluimen ken, chatten met mij alsof we elkaar in real life al tegengekomen zijn en vragen hoe het gaat met mijn kleindochtertje. (Heel goed trouwens, ze weegt al 4,4 kg en heeft al een heel mooie glimlach. Ik smelt!). Het gaat zelfs zover dat in plaats dat ik jullie inspireer, jullie mij inspireren. Het is de omgekeerde wereld geworden. Zo kreeg ik van ene Ken een foto en recept doorgestuurd van dit makkelijk mosselhapje.
Ik moet toegeven dat 1. zijn foto er fantastisch uitzag en 2. het mosselhapje zo makkelijk was dat ik het direct op mijn TO DO-lijstje zette. Het mag al eens haalbaar zijn, mijn gedacht. Oh, jullie hoeven zich trouwens voorlopig geen zorgen te maken dat de blog gaat stilvallen: in tegenstelling tot vorige week aangekondigd gaat mijn persreis naar de streek van de Hollandse kaas niet door. Maar ik laat mijn gepland dagje verlof lekker staan. Zo kan ik zonder stress koken én op zondag op Jan Breydel volop gaan genieten van de match tegen Cercle (als de veiligheidsraad geen roet in het eten gooit that is). Door al mijn gecancelde reizen (Tokyo marathon, de klim op de Galibier,…) heb ik nog zat vakantiedagen over en ze aan coole Champions League citytrips opdoen, daar hoef ik ook al niet op te hopen.
Om nog even terug te komen op dit makkelijk mosselhapje: het is zo lekker als het eruit ziet én het vraagt écht geen werk. Het duurt een tijdje voor de saus voldoende is ingekookt, maar je hebt er echt geen omkijken naar. Je maakt het helemaal vooraf en dus is het… Christmas proof! Ik neem het op in mijn kerstmenu. Dat mag he vanaf nu? ? Christmas is coming: nog maar 93 dagen!
Makkelijk mosselhapje
Equipment
- Staafmixer
Ingrediënten
- 1 kg Zeeuwse mosselen
- 4 dl room, Campina 33%
- 3 dl gevogeltefond
- 3 dl visfumet
- 1,5 dl mosselvocht
- 1 snuf kerriepoeder
- Peper
- Kaviaar of haringeitjes
- Eetbare bloemen voor de afwerking
Instructies
- Spoel de mosselen onder koud stromend water en verwijder kapotte exemplaren. Stoom ze in een afgedekte pan, zonder toevoeging van vocht, in 6-10 min gaar.
- Wanneer de mosselen allemaal open staan, zijn ze klaar. Laat ze afkoelen en haal het mosselvlees uit de schelpen. Bewaar het kookvocht.
- Laat de room, gevogeltefond, visfumet en het mosselvocht inkoken tot 1/3.
- Kruid bij met peper en kerriepoeder.
- Warm de mosselen bij het opdienen terug op in boter in een pan of in de oven en schuim de saus op met een staafmixer.
- Dresseer de mosselen in schaaltjes, schep er haringeitjes op en dan de saus. Voeg voor de kleur wat eetbare bloemen toe. Ik koos voor de bloempjes van oesterblad en een paar takjes oesterblad zelf. De zilte smaak past perfect bij de mosselen.
Dat ziet er top uit en met weinig werk!
Zeker haalbaar voor het kerstmenu 🙂
Bedankt voor al je leuke receptjes!!
groetjes
Dat is met heel veel plezier gedaan, Claudine!
Hartelijk dank voor dit fantastisch recept.
Jammer genoeg vond ik geen eetbare bloemen. Kunt je mij misschien een tip geven? Thanks!
Mvg.
Loeky Borloo.
Ik koop mijn eetbare bloemen bij Sligro Ispc in Gent.
Je kan daar als particulier binnen als je lid bent van de Dolce Club: https://www.dolceworld.com/nl/word-dolce-lid
Bij Hanos hebben ze ook zeker en vast eetbare bloemen.
Succes!