Hap en Tap logo zonder streep
Langoustine met buikspek, zuurkool en peterseliewortel

Langoustine met buikspek, zuurkool en peterseliewortel

27 okt 2023 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis, Voorgerecht met vlees

De valstrik van het perfectionisme. Ik werd gisteren keihard met mijn neus op de feiten gedrukt door een post op Crea Food School, de 2de Instagram account van Morgane Qui Fait des Gâteaux. Daar stond het zwart op wit te lezen: “wanneer het verlangen naar uitmuntendheid de ergste vijand wordt van je productiviteit”… Gelukkig stond er ook: “je community waardeert je authenticiteit meer dan perfectie”. Die post heeft ervoor gezorgd dat ik – ondanks de BARSLECHTE foto – deze langoustine met buikspek, zuurkool en peterseliewortel toch deel. Bovendien heb ik geen tijd om dit gerecht opnieuw te maken, dus so be it. En bovendien2 in een ver verleden verschenen hier alleen maar barslechte foto’s… en jullie zijn toch trouw gebleven. 😜

En om het dan even over dit recept te hebben. Deze surf and turf is fantastisch. (Dat wist ik eigenlijk al. In het verleden combineerde ik buikspek al met coquilles en dat was toen ook een voltreffer). De grootste openbaring van dit recept? Dat zijn de aardappelchips. Hoe verrassend zijn die? En lekker! Die ga ik nog maken, al was het maar om ze met een dip te serveren bij het aperitief.

Geen fan van peterseliewortel? Met pastinaak smaakt dit ook.

Dit recept kwam tot stand in #samenwerking met Rob.

Langoustine met buikspek, zuurkool en peterseliewortel

Langoustine met buikspek, zuurkool en peterseliewortel

Langoustine met buikspek, zuurkool en peterseliewortel

Gang Hoofdgerecht
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Voor het buikspek:

  • 600 g buikspek
  • 4 dl bruin bier
  • 1 el korianderzaad
  • 1 el jeneverbessen
  • 5 blaadjes laurier
  • 1/2 bol knoflook
  • Zout en pekelzout

Voor de aardappelchips:

  • 50 g gekookte, gepureerde aardappelen
  • Een klein beetje eiwit
  • 1 snufje zout

Voor de zuurkool:

  • 300 g witte kool, geraspt
  • 3 dl appelcider
  • 1 appel

Voor de Olorosso dressing:

  • 2 dl Olorosso sherry
  • 2 dl kalfsjus
  • 1/2 dl zonnebloemolie

Voor de peterseliewortelcrème:

  • 400 g peterseliewortel
  • 25 g boter
  • 25 g zure room
  • Bouillon

Voor de langoustines:

  • 18 langoustines
  • 1 sinaasappel

Instructies
 

Voor het buikspek:

  • Maak een marinade van alle ingrediënten behalve het spek.
  • Leg vervolgens het buikspek een hele dag in deze marinade.
  • Gaar dan het spek in de oven (uit de marinade!).
  • Begin op een oventemperatuur van 140° C gedurende 2 uur.
  • Verhoog dan de oven naar 200° C gedurende 20 min.
  • Haal het spek uit de oven en laat het afkoelen.
  • Je kan dit eventueel onder druk doen, zodat het spek mooi recht wordt.

Voor de aardappelchips:

  • Roer de aardappelpuree los.
  • Voeg hier eiwit aan toe tot het een smeuïge massa wordt. Breng op smaak met zout.
  • Strijk dit heel dun uit op een bakmatje.
  • Droog de chips in de oven op 100° C gedurende 1 uur.

Voor de zuurkool:

  • Was de witte kool onder de koude kraan.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.
  • Zet vervolgens de zuurkool op het vuur met de appel en de cider en kook deze gaar.

Voor de Olorosso dressing:

  • Kook de sherry in tot de helft.
  • Voeg de jus toe en kook wederom in tot de helft.
  • Voeg vervolgens de olie toe en haal van het vuur.
  • Leg hierin de gekookte zuurkool (zie hierboven).

Voor de peterseliewortelcrème:

  • Schil de peterseliewortel en snijd in gelijke stukken.
  • Stoom (of kook) deze gaar.
  • Blender vervolgens de peterseliewortel fijn, samen met de boter en zure room. Voeg indien nodig iets bouillon toe.
  • Breng de crème op smaak met zout en bewaar in een spuitzak.

Voor de langoustines:

  • Pel de langoustines en let er goed op dat het darmkanaal is verwijderd.
  • Besprenkel met zonnebloemolie en brand vervolgens af met een gasbrander aan de 'buik'zijde.
  • Bestrooi de langoustine daarna met zout en de rasp van een sinaasappel.

Afwerking:

  • Maak een veeg van de peterseliewortelcrème op het bord.
  • Zet hier de blokjes spek en de langoustines om en om bovenop.
  • Verdeel de zuurkool hiertussen en zet de chips ertegen.
  • Garneer met verschillende slasoorten.
Trefwoord buikspek, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, langoustine, langoustines, peterseliewortel, sherry, zuurkool

Bron: recept van Librije’s Atelier.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.488 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Ginette

    Wat een mooie recept alweer…. en de foto is ook OK!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Ginette, dat laatste vind ik dus niet. Ik vind het een rommeltje. Wel een lekker rommeltje!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Langoustine met buikspek, zuurkool en peterseliewortel

by Myriam Minne time to read: 2 min
2