Hap en Tap logo zonder streep
Witte asperges met jus van kokos en curry

Witte asperges met jus van kokos en curry

12 apr 2024 | Voorgerecht, Voorgerecht met vlees

Vorige week deelde ik hier een overzicht met mijn 10 favoriete aspergerecepten en dat was een schot in de roos. Lang geleden dat een blogartikel zoveel bekijks had. Ik ga in de toekomst dus nog vaker van die top 10-recepten delen. De keuze is reuze: 10 x aardbeien, 10 x rabarber, 10 x wild,… De ideale oplossing voor wanneer het te druk wordt om nieuwe recepten te maken. Maar omdat jullie dus duidelijk dol zijn op witte asperges, gooi ik er nog een receptje achteraan: witte asperges met jus van kokos en curry.

Ik ontdekte het recept op Cheflix waarop ik al jaren geabonneerd ben. Op dit videoplatform delen sterrenchefs recepten die thuis heel haalbaar zijn. Neem nu dit recept voor witte asperges met jus van kokos en curry, dat is afkomstig van chefs Kevin Kion en Daniël Damen van restaurant Mano in Haarlem. Hoewel het recept afkomstig is van sterrenchefs, hoeft je dat helemaal geen schrik aan te jagen. Dit is helemaal een recept waar Hap & Tap voor staat: “thuis koken als een chef.” En wat heel leuk is, is de Aziatische toets aan een oer-Vlaams ingrediënt. Verrassend! En als je de Serranoham weglaat, dan is dit zelfs vegetarisch.

Ik presenteerde de witte asperges met jus van kokos en curry op een heel mooi bord van Hip Tafelen, want ik vond de kleuren zo mooi contrasteren met dat donkerblauw. #zelfgekocht

Witte asperges met jus van kokos en curry

Witte asperges met jus van kokos en curry

Witte asperges met jus van kokos en curry

5 van 1 stem
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de Serranoham:

  • 4 plakken Serranoham

Voor de gastrique:

  • 200 ml witte wijn
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 4 champignons
  • 1 laurierblad
  • 1 limoenblad
  • 1 stengel citroengras
  • 10 stuks korianderzaad
  • 5 witte peperkorrels
  • 1 el dashipoeder (of visbouillon)

Voor de currysaus:

  • 200 ml kokosroom
  • 400 ml kokosmelk
  • 20 g groene currypasta
  • 1/2 citroen
  • 50 g sake
  • 1 el vissaus
  • 1 el sojasaus
  • 1 el boter
  • Olijfolie

Voor de afwerking:

  • 10 witte asperges
  • 10 g bieslook
  • 50 g boter
  • 1 el haringeitjes (optioneel)
  • Cress

    (optioneel)


  • 1 el sushiazijn
  • Olijfolie
  • Zout
  • 2 mini asperges (optioneel)

Instructies
 

Voor de Serranoham:

  • Verwarm de oven voor op 110° C. Bekleed een ovenrooster met bakpapier. Verdeel de Serranoham erover en leg er een 2de bakpapiertje op. Bak de ham in de oven gedurende 1,5 – 2 uur. (Tip: Deze stap kun je ook een dag van te voren bereiden.)

Voor de gastrique:

  • Snijd de stengel citroengras en de champignons grof. Doe in een steelpan de witte wijn azijn, witte wijn, champignons, citroengras, limoenblad, laurierblad, korianderzaad, peperkorrels en dashi. Laat op zacht vuur inkoken tot 1⁄3 overblijft.

Voor de currysaus:

  • Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpan en voeg de groene curry pasta toe. Bak de groene curry pasta op middelmatig vuur gedurende 4 min. Blus af met de sake en laat volledig inkoken. Voeg dan de kokosmelk toe en breng aan de kook. Breng op smaak met de rasp en het sap van de citroen. Voeg de kokosroom toe en laat inkoken gedurende 10 min op middelmatig vuur. Zeef ondertussen de ingekookte gastrique en schenk bij de saus. Voeg ook de vissaus en sojasaus toe. Houd warm op laag vuur.

Voor de afwerking:

  • Schil de witte asperges met een dunschiller en verwijder de onderkant van de steel. Snijd de asperges in drieën. Verhit een scheut olijfolie en de boter in een koekenpan en wacht tot de boter is uitgebruist. Bak de asperges op middelhoog vuur goudbruin. Breng op smaak met zout. Laat kort uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Snijd de bieslook fijn. Hak de uitgebakken Serranoham fijn. Voeg de boter toe aan de saus en schuim op met de staafmixer. Meng een deel van de saus (4 el pp) met de Serranoham, bieslook en haringeitjes. Leg de asperges op het bord en schenk de saus er royaal overheen. Garneer eventueel met wat sliertjes van de mini asperges (op smaak gemaakt met sushi azijn) en cress.
Trefwoord asperges, curry, kokos, Serranoham, witte asperges

Bron: recept van chefs Kevin Kion en Daniël Damen voor Cheflix.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.533 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Gabriel

    5 sterren
    5 Sterne 🌟 🌟 🌟 🌟🌟
    Ein ganz tolles frühlings Rezept, danke fürs teilen!
    Viele Grüße sendet,
    Gabriel

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Witte asperges met jus van kokos en curry

by Myriam Minne time to read: 2 min
2