Hap en Tap logo zonder streep
Rozentarteletjes

Rozentarteletjes

28 apr 2024 | Gebak en koekjes, Zoet

De 10 miles lopen, een eventje organiseren voor 50 man,… alsof dat nog niet volstond, vroeg ik ook nog of ik lid kon worden van Snap My Cake, een groep van Franstalige bakaccounts die elke maand samen een uitdaging aangaan. Hoewel ik niet Franstalig ben, werd ik toch toegelaten tot de groep en kreeg meteen de eerste opdracht mee: iets bakken met een florale of kruidige toets en dan die bloemen of kruiden mee op de foto zetten. Datum van publicatie: 28 april. Challenge accepted!

Mijn hersenen draaiden overuren en ik wilde – gezien het seizoen – graag werken met bloemen. Kruiden (ik denk dan tonka, kaneel,…) leken mij meer iets voor de herfst. Ik moest spontaan terugdenken aan mijn taart met rood fruit die ik afwerkte met rode rozen. Alleen ontdekte ik dat ze bij Van Laethem niet langer leveren aan particulieren en de tijd drong. Google is dan mijn vriend. En zo kwam ik bij Groentebroer terecht die me een supersnelle levering garandeerde. Jeuj! Zo kon ik deze rozentarteletjes toch nog op tijd maken!

Ik vond dit leuke recept op Gronda, mijn favoriete inspiratiebron én vond nog veel meer: in dat recept werd crème anglaise gebakken in de oven. Dat leek me gedoemd om te mislukken. Anglaise gedurende 15 minuten in een oven op 170° C? Ik vreesde voor een “omelet”, wat ik kreeg was een heerlijke anglaise, lekkerder dan wanneer je die in een kookpot bereidt. En zo leer ik dus ook nog bij!

PS Ik mag deze rozentarteletjes pas om 18u delen op mijn Instagram account (dan publiceren alle leden van de Snap My Cake groep hun foto). Zetten jullie even jullie wekker om mijn foto te liken? 😜

Rozentarteletjes

Rozentarteletjes

Rozentarteletjes

5 van 2 stemmen
Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 4 tarteletjes

Ingrediënten
  

Voor de bodem:

  • 85 g bloem
  • 25 g poedersuiker
  • 40 g boter
  • 1 eidooier

Voor de gebakken crème anglaise:

  • 170 g room
  • 100 g melk
  • 1/3 vanillestok
  • 100 g eidooier
  • 70 g suiker
  • 1 blaadje gelatine van 3,2 g

Voor de rozengel:

  • 200 g water
  • 100 g witte wijnazijn
  • 150 g suiker
  • 10-tal gedroogde rozenblaadjes
  • 5 g agar

Instructies
 

Voor de bodem:

  • Meng alles snel tot een stevig deeg.
  • Laat het minstens 1 uur afkoelen.
  • Verdeel het deeg in porties en beleg tartelette vormpjes* met een dun laagje deeg, snijd de randen bij en dek af met een ander tartelette vormpje.
  • Bak op 175° C gedurende 3 tot 4 min.
  • Haal het bovenste tartelette vormpje eraf en bak nog 12 min tot de tartelettes goudbruin kleuren.
  • Laat afkoelen op een rooster en ontvorm ze pas wanneer ze volledig afgekoeld zijn.

Voor de gebakken crème anglaise:

  • Meng melk en room, snijd de vanillestok open, haal de zaadjes eruit en doe ze samen met de vanillestok zelf in een kookpot.
  • Breng aan de kook en laat 30 min trekken.
  • Meng suiker en eidooier in een kom, zeef de vanillemelk en giet het over het eidooiermengsel. Meng en giet in een ovenschaal.
  • Bak ca. 15 min op 170° C. Het kan een beetje bruin worden aan de zijkanten. Pas op dat het niet te gaar wordt!
  • Week de gelatine, haal de gebakken crème anglaise uit de oven, schep in een kom, los er de gelatine in op en meng goed.
  • Laat afkoelen!

Voor de rozengel:

  • Meng water, azijn, suiker en gedroogde rozenblaadjes, breng aan de kook en laat 20 min trekken.
  • Zeef de bloemen eruit en voeg de agar toe.
  • Breng opnieuw aan de kook en giet in een lage schaal om op te stijven.
  • Mix de gel tot een gladde massa.

Afwerking:

  • Vul de tartelettes eerst met de anglaise, dan met wat dotjes gel en bedek tot slot met verse rozenblaadjes.

Notities

Ik gebruikte vormpjes voor brioche Ø90 mm H35mm voor het bakken van de tartelettes.
Trefwoord crème anglaise, eetbare bloemetjes, rode rozen, rozen, rozenblaadjes, rozentartelettes, tarteletje, tartelette, tartelettes

Bron: recept voor rozentarteletjes van chef Sandra Scheidl voor Gronda.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.531 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Loes Konings-van Seggelen

    5 sterren
    En genoeg eiwit over voor heerlijke tarte citron, dus minimaal dubbel aantal bakjes maken……….. Waarschijnlijk moet je dan wel de buurt in om alles op te eten.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Rozentarteletjes

by Myriam Minne time to read: 2 min
4