Wat een over the top totally crazy recept is deze bosbessen- en bramenmousse! Je hebt er alleen bosbessen, braambessen, water, suiker en gelatine voor nodig. Geen eieren. Geen room. Toen ik het zag op Gronda kon ik het bijna niet geloven en het was dus met enige argwaan dat ik eraan begon. Ik maakte er zelf ook een video van zodat jullie het met jullie eigen ogen kunnen zien. Check it out: hier! (En like, comment, share en/of save die dan even, terwijl je daar dan toch bent).
Ik koos ervoor om er een witte chocoladesaus bij te serveren. Die maakte ik al eens eerder voor mijn “dame blanche“. En ook het recept voor de muntolie vond ik gewoon bij mezelf. Handig, hoor, zo je eigen blog met recepten hebben! 😁 Onder de bosbessen- en bramenmousse schikte ik nog wat plakjes aardbeien en verkruimelde er wat (roze) meringue over. Afwerken deed ik met bosbessen, braambessen en een takje munt. Zo keert alles van in de bosbessen- en bramenmousse ook terug in de rest van het dessert.
Ziezo, dan laat ik jullie rustig dit recept ontdekken. Ik vertrek naar Antwerpen waar ik met 2 collega’s de 10 Miles ga lopen. Ja, ik heb er best wel wat stress voor. Het is meer dan een jaar geleden dat ik nog een “wedstrijd” liep. Niet dat ik “een tijd” wil neerzetten, hoor. Die ambitie heb ik nooit. Gewoon finishen met mijn collega Bieke en onderweg kunnen babbelen, da’s mijn doel. Maar hopelijk wel op tijd thuis om dé match Union-Club te kunnen volgen. En dan snel onder de wol. Er staat me een zware week te wachten: op woensdag organiseer ik samen met Roel, Rani en Claudia de eerste editie van Culinaire Connecties. Een event door en voor foodbloggers. Er komt 50 man op af en we gaan zelf koken. 🫣 Je kan alles volgen via de stories op mijn Instagram account. Wish us luck!
Bosbessen- en bramenmousse, witte chocoladesaus, muntolie
Equipment
- 1 staande mixer type KitchenAid
Ingrediënten
Voor de bosbessen- en bramencoulis:
- 500 g bosbessen en bramen
- 100 g water
- 100 g suiker
Voor de bosbessen- en bramenmousse:
- 300 g bosbessen- en bramencoulis
- 200 g water
- 100 g suiker
- 3 blaadjes gelatine (van 3,2 g/blaadje)
Voor de witte chocoladesaus:
- 50 g melk
- 200 g volle room, 40% vet
- 150 g witte chocolade
- 10 g glucose
Voor de muntolie:
- 25 g muntblaadjes
- 75 g olijfolie
- Zout
Voor de afwerking:
- Aardbeien
- Bosbessen
- Bramen
- Meringue
- Muntblaadjes
Instructies
Voor de bosbessen- en bramencoulis:
- Doe alle ingrediënten in een kookpot en kook gedurende 40 min op middelhoog vuur.
- Na de kooktijd, mix je het mengsel op maximale snelheid. Passeer door een zeef.
- We hebben 300 g gezeefde vloeistof nodig.
Voor de bosbessen- en bramenmousse:
- Week eerst de gelatineblaadjes in een kom koud water.
- Doe alle ingrediënten in een steelpan en verwarm zonder te koken.
- Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe.
- Doe het mengsel in een bak en laat het minstens 3 uur afkoelen.
- Zodra het mengsel koud is, doe je het in een staande mixer die je 15 min op maximale snelheid laat kloppen.
- Bedek een ovenschaal met bakpapier zodat de mousse niet aan de schaal kleeft en stort er het mengsel in uit. Dek af met bakpapier zodat de mousse niet uitdroogt.
- Laat 4-5 uur afkoelen in de koelkast.
- Steek uit naar smaak op het moment van gebruik.
Voor de witte chocoladesaus:
- Breng de melk met de room aan de kook.
- Los de glucose hierin op.
- Laat iets afkoelen en giet op de chocolade.
- Roer goed door en plaats in de koeling.
Voor de muntolie:
- Blancheer de muntblaadjes in kokend gezouten water.
- Koel meteen af in water met ijs. Dep ze volledig droog met keukenpapier.
- Mix de blaadjes daarna in de blender met extra vierge olijfolie.
- Passeer alles door een neteldoek.
- Doe de olie in een spuitflesje.
Afwerking:
- Snijd p.p. 3 kleine of 2 grote aardbeien in dunne plakken en schik ze onderin het bord.
- Verkruimel er wat meringue over.
- Schik er een mousse op.
- Werk de mousse af met bosbessen, bramen en muntblaadjes.
- Schenk rondom wat witte chocoladesaus.
- Druppel er muntolie in.
Bron: recept van chef Carlos Maestre voor Gronda.
veel plezier en succes op de ten miles , ik doe ook mee !
Oooh leuk! Jij ook veel succes dan he!
Beste Myriam,
Dat lijkt me een heerlijk recept om te maken.
Kan je de mousse ook in een silicone vorm doen?
Groet,
Jozephina
Waarom zou je dat doen, Jozephina? Ik vrees dat je de mousse niet netjes uit de silicone mal gaat krijgen.
Echt doen zoals in mijn Reel en uitsteken met een ronde of rechthoekige of vierkante uitsteker.
Succes!
Beste Myriam,
Ik dacht dan vries ik het in met mal en al, zodat je hem daarna er mooi uit kunt krijgen?
Groet,
Jozephina
Zou kunnen, ik vrees alleen dat je na het ontdooien misschien afzet van water gaat krijgen.
Laat zeker eens weten of het gelukt is.
Succes!
Beste Myriam,
Ik heb het met een mal geprobeerd, en de afzet van water viel erg mee. Toch zou ik het niet meer in een mal maken, omdat het inderdaad niet mooi uit de mal komt. Ook de structuur van de mousse verandert daardoor. Kortom: jouw recept is heerlijk, maar niet in een mal te vangen!
Groet,
Jozephina
Dankjewel, Jozephina, om dat te laten weten. Weer iets bijgeleerd, sie!
Sterkte en veel plezier met de 10 miles
Wat een plaatje weer.
Een toetje om af te wisselen met mijn pannacotta met griekse yogurt die iedereen altijd erg lekker vindt.
Ideaaaaaal! Smakelijk!
Hoi Myriam.wat een super recept. Helaas kan ik het niet printen.
Dat had ik ook met de amuse bloemkool,witte chocolade en kaviaar. Jij hebt
toen bij de reacties een link geplaatst en toen ging het wel.
Wil je dat hier aub ook doen?
Bij voorbaat bedankt.
M.vr.gr,
. Henri loots
Ik wil je heel graag helpen, Henri, maar bedoel je een link naar de Pin op Pinterest?
https://www.pinterest.com/pin/167125836167656505/
Geef gerust een seintje!
Hoi myriam.Bedankt voor je snelle antwoord.Nu werkt het prima ,maar
zonder jou link kan ik niet meer pinnen terwijl dat eerst wel ging.
Nogmaals hartelijk bedankt. Grt.
Hoi Myriam, zie dit recept en het ziet er heerlijk uit, maar hoeft er geen slagroom onder de mousse?
Neen, dat is het nu net! Geen slagroom, geen eiwitten. Bekijk eens mijn video op Instagram (kan je ook bekijken als je geen Instagram account hebt) en dan zie je het. Dat maakt deze mousse net zo origineel!
Hallo Myriam,
Zijn de onderdelen van dit gerecht ook een dag van te voren klaar te maken?
Groet, Simone
Jazeker! Stap 7 Laat 4-5 uur afkoelen in de koelkast wordt in jouw geval dan Laat 1 nacht afkoelen in de koelkast.
Succes!