Ga terug
Bosbessen- en bramenmousse, witte chocoladesaus, muntolie

Bosbessen- en bramenmousse, witte chocoladesaus, muntolie

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd: 8 uur
Totale tijd 8 uur 55 minuten
Gang Nagerecht
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid

Ingrediënten
  

Voor de bosbessen- en bramencoulis:

  • 500 g bosbessen en bramen
  • 100 g water
  • 100 g suiker

Voor de bosbessen- en bramenmousse:

  • 300 g bosbessen- en bramencoulis
  • 200 g water
  • 100 g suiker
  • 3 blaadjes gelatine (van 3,2 g/blaadje)

Voor de witte chocoladesaus:

  • 50 g melk
  • 200 g volle room, 40% vet
  • 150 g witte chocolade
  • 10 g glucose

Voor de muntolie:

  • 25 g muntblaadjes
  • 75 g olijfolie
  • Zout

Voor de afwerking:

  • Aardbeien
  • Bosbessen
  • Bramen
  • Meringue
  • Muntblaadjes

Instructies
 

Voor de bosbessen- en bramencoulis:

  • Doe alle ingrediënten in een kookpot en kook gedurende 40 min op middelhoog vuur.
  • Na de kooktijd, mix je het mengsel op maximale snelheid. Passeer door een zeef.
  • We hebben 300 g gezeefde vloeistof nodig.

Voor de bosbessen- en bramenmousse:

  • Week eerst de gelatineblaadjes in een kom koud water.
  • Doe alle ingrediënten in een steelpan en verwarm zonder te koken.
  • Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe.
  • Doe het mengsel in een bak en laat het minstens 3 uur afkoelen.
  • Zodra het mengsel koud is, doe je het in een staande mixer die je 15 min op maximale snelheid laat kloppen.
  • Bedek een ovenschaal met bakpapier zodat de mousse niet aan de schaal kleeft en stort er het mengsel in uit. Dek af met bakpapier zodat de mousse niet uitdroogt.
  • Laat 4-5 uur afkoelen in de koelkast.
  • Steek uit naar smaak op het moment van gebruik.

Voor de witte chocoladesaus:

  • Breng de melk met de room aan de kook.
  • Los de glucose hierin op.
  • Laat iets afkoelen en giet op de chocolade.
  • Roer goed door en plaats in de koeling.

Voor de muntolie:

  • Blancheer de muntblaadjes in kokend gezouten water.
  • Koel meteen af in water met ijs. Dep ze volledig droog met keukenpapier.
  • Mix de blaadjes daarna in de blender met extra vierge olijfolie.
  • Passeer alles door een neteldoek.
  • Doe de olie in een spuitflesje.

Afwerking:

  • Snijd p.p. 3 kleine of 2 grote aardbeien in dunne plakken en schik ze onderin het bord.
  • Verkruimel er wat meringue over.
  • Schik er een mousse op.
  • Werk de mousse af met bosbessen, bramen en muntblaadjes.
  • Schenk rondom wat witte chocoladesaus.
  • Druppel er muntolie in.
Trefwoord aardbeien, bosbessen, braambessen, bramen, meringue, mousse, munt, muntolie, witte chocolade, witte chocolademousse