Dat een restaurantwaardig recept helemaal niet moeilijk hoeft te zijn, bewijst deze zalmtartaar met kokosmelk en mangotuile. Al het effect komt door die mooie mal Spring Ring Mold van Moldbrothers. En wie nu vreest dat de mangotuile moeilijk uit de mal komt, vreest niet. Het gaat vanzelf. Ik maakte er een Reel van. Check that out!
Dit soort recepten is écht het type recepten waar ik het meeste van houd: recepten die je gasten/familie van hun sokken blazen, waarvan ze denken dat je er ùùùùùùùren voor in de keuken hebt gestaan, maar waarvan alleen jij weet dat het een koud kunstje was! En ik dus ook, maar my lips are sealed. 🤐
Ik ontdekte dit recept op 1 van mijn 2 favoriete inspiratiebronnen, in dit geval Gronda. Het is een recept van Ruth Faedi. Deze straffe madame inspireerde me al eerder met een nepvijg, een hapje dat eruit ziet als een minivijg, maar dat bestaat uit foie gras met een hartje van vijg.
Voor wie nu denkt: weer een mal en slechts 1 recept… Je kan deze Spring Ring Mold ook perfect gebruiken voor mijn mosselnage met kaaskrokant, waarin ik de Autumn Ring Mold gebruikte. Herfst of lente, er zijn geen seizoenen meer. 😉
Zalmtartaar, kokosmelk, mangotuile
Ingrediënten
Voor de mangotuile:
- 30 g mangopuree
- 50 g bloem
- 30 g boter
- 30 g poedersuiker
- 30 g eiwit
Voor de muntolie:
- 25 g muntblaadjes
- 75 g olijfolie
- Zout
Voor de zalmtartaar:
- 100 g verse zalm
- 5 g bieslook
- 10 g sojasaus
- Limoen
- Gember
- Extra vierge olijfolie
- 50 g kokosmelk
- Eetbare bloemen
Instructies
Voor de mangotuile:
- Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een glad mengsel.
- Strijk het uit in een mal met een spatel en bak op 170° C gedurende 5 à 7 min.
- Haal de mangotuile uit de mal terwijl ze nog warm is en laat ze afkoelen op een rooster.
Voor de muntolie:
- Blancheer de muntblaadjes in kokend gezouten water.
- Koel meteen af in water met ijs. Droog ze volledig af met bakpapier.
- Mix de blaadjes daarna in de blender met extra vierge olijfolie.
- Passeer alles door een neteldoek.
- Doe de olie in een spuitflesje.
Voor de zalmtartaar:
- Neem de zalmmoot en hak hem fijn met een mes.
- Breng de tartaar op smaak met extra vierge olijfolie, sojasaus, gehakte bieslook, limoenrasp en geraspte gember. Voeg zout naar smaak toe.
- Meng alles door elkaar en laat 10 min rusten in de koelkast.
Afwerking:
- Leg 2 ringen, een grotere en een kleinere, op het bord en leg de tartaar ertussen met behulp van een spuitzak.
- Breng de kokosmelk op smaak met limoensap en giet het in het midden van de tartaar.
- Druppel een paar druppels muntolie in de kokosmelk.
- Leg de tuile bovenop de tartaar en versier met eetbare bloemen.
Bron: recept van Ruth Faedi voor Gronda.
Goedemorgen, ik ga er vanuit dat dit 170 is?….. 1700 C gedurende 5 à 7 min.
Uiteraard die 2de 0 moest dit zijn: °
Heb het aangepast.
Merci!
bakken op 1700 ? is het niet 170?
bedankt voor het recept
Uiteraard die 2de 0 moest dit zijn: °
Heb het aangepast.
Merci!
Ook toevallig, wij maken dit deze avond klaar in onze mannenkookclub. Had deze ook zien passeren op Gronda. Ik stuur dan een fotootje 🙂
Leuk! Great minds think alike! 😉
Dit klinkt inderdaad als goed te doen en ook de ingrediënten zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Dank je wel.
Graag gedaan!
Prachtig
Dankjewel, Odette!
Dag Myriam, Ik zou deze tuille willen maken maar dan zonder mangosmaak. Ik wil een voorgerecht maken van mijn eigen gerookte zalm met een ponzu-sorbet erbij, wat gepekelde groentjes, en wat dotjes oestercreme. Ik wil deze tuille ook gebruiken als garnering om mijn bordje “spectaculair” te maken. Hoe kan ik de mango vervangen door een ponzu/limoen/citroen/… smaakje? Geen receptje liggen in uw onmetelijke receptenschuif?
Ik heb hier een recept voor een citroentuile gevonden op Gronda:
30 g bloem
30 g poedersuiker
30 g ongezouten boter
30 g eiwit
10 g gevriesdroogd citroenpoeder
Succes!
Hoe zorg ik ervoor dat de tuile heel uit de mal komt.. deze breekt de hele tijd
Welke mal gebruik je, Tanja?
Je kan de mal lichtjes inspuiten met bakspray.