Saladerecepten? Neen, die ga je hier niet vinden. Net zomin als BBQ-recepten. Maar toen ik deze Caesarsalade amuse tegenkwam in de Gronda app, wist ik het meteen: die zou ik maken! (Ere wie ere toekomt: ik kwam ze niet tegen, maar Hennie stuurde me de link door). Net zoals ik onlangs een Steak Frites in miniformaat maakte. Ook “simpel” maar door het formaat, toch bijzonder. Kan je je dat voorstellen? Deze twee amuses naast elkaar op een bordje. Wedden dat je gasten je gaan overladen met complimenten?
UPDATE! Jullie vroegen me massaal wat Vegetal is en of je het kan vervangen, want zo’n grote dure pot kopen is toch maar zonde. Ik snap jullie volledig en dus heb ik eens lief in de poppetjes van de ogen van Kris van A La Tarte gekeken. En jawel, ze is overstag gegaan! Dussss, vanaf nu kunnen jullie Vegetal in haar webshop vinden. Xantana of xantaangom verkoopt ze ook trouwens. De lieverd!
Zo, dan heb ik nu even de tijd om jullie bij te praten over “het leven”. Niet dat er veel speciaals te vertellen valt zenne. Sinds Tokyo marathon in maart geraak ik maar niet meer gemotiveerd om looptrainingen in te plannen. Eerst was het te slecht weer met al die regen en nu is het te warm. Ik besef het: allemaal excuses. Geen doel = geen motivatie. Ik loop begot nog 2 keer 5 km per week. Shame on me! En neen, voor een halve marathon kan ik me niet opladen. Misschien moet ik toch nog 1 hele overwegen? Er kwamen 2 tickets vrij voor die van New York, de marathon waar het in 2007 allemaal begon voor mij. Zou toch mooi zijn om daar mijn loopcarrière af te sluiten? De cirkel zou rond zijn. I knowwwwww, ik had gezworen dat Tokyo mijn laatste was. Maar zeg nooit nooit zeker? To be continued! Of niet.
Ik serveerde de caesarsalade amuse op een serveerschaal van de Nobile collectie van Chic Tableware.
Caesarsalade amuse
Equipment
- 1 staande mixer type KitchenAid
- 1 Blender
Ingrediënten
Voor de Caesar binnenkant:
- 150 g kip
- 10 g ontzouten kappertjes
- 2 ansjovisfilets
- 40 g boter
- 60 g mayonaise
- 15 g witte wijn
- Witte peper, naar smaak
- Zout, naar smaak
Voor het kaaskoekje:
- 200 g 00 bloem
- 140 g geraspte Parmezaanse kaas
- 170 g boter
- 1 ei
- 2 g zout
Voor het salade glazuur:
- 150 g Romeinse sla, de buitenste bladeren
- 250 g water
- 0,2 g Xantana
- 17 g Vegetal (zie mijn introtekst voor meer info)
- Zout, naar smaak
- Gemalen witte peper, naar smaak
Voor de afwerking:
- Cirkels Romeinse sla, 1 cm diameter
- Parmezaanse kaas cirkels, 1,5 cm diamater
- Eetbare bloemen (Borage of viooltjes)
Instructies
Voor de Caesar binnenkant:
- Bak de kip op de grill en laat hem dan afkoelen.
- Doe de kip, de ontzouten kappertjes, de ansjovis, de wijn en de mayonaise in de mixer. Mix tot je een heel fijne pasta hebt. Voeg de boter toe en roer tot die is opgenomen en voeg dan zout en peper toe.
- Doe het mengsel in een spuitzak en vul halve bolvormpjes*. Vries in en haal uit de vormpjes.
Voor het kaaskoekje:
- Mix in een staande mixer met de vlinder de boter, bloem en Parmezaanse kaas tot een zandachtig mengsel. Voeg dan het ei en zout toe en meng tot een glad mengsel.
- Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
- Rol het deeg uit tot ca. 4 mm en snijd er rondjes van 3 cm uit. Bak ze op 180° C in een oven op boven- en onderwarmte tot ze goudbruin zijn.
Voor het salade glazuur:
- Kook tot de salade uit elkaar valt, giet af en koel af op ijs.
- Mix alle ingrediënten tot een gladde massa.
- Kook in een steelpan om de Vegetal te activeren. Laat dan afkoelen tot 80° C en dompel met behulp van een tandenstoker de halve bollen een paar seconden onder.
Afwerking:
- Leg de halve bollen op het kaaskoekje, werk af met een cirkel Romeinse sla en een cirkel Parmezaanse kaas. Schik er tot slot een eetbare bloem op.
Notities
Bron: recept van chef Antonino Montefusco voor Gronda. Op Instagram kan je een video van dit recept ontdekken. En terwijl je daar dan toch bent, geef je mijn post dan ook even een like ajb?
Hallo, ik heb een vraagje over de Siliconenvorm Globe 26 Silikomart. Ik ken deze vorm niet, maar als ik deze opzoek, zie ik een soort gietvorm met 3 x 5 kuipjes. Zitten daar dan de halve bollen waar je over spreekt bij ? Is één keer onderdompelen voldoende, of zijn meerdere lagen nodig? Dank voor uw extra tips 🙂
Dag Stefaan,
Ik heb inderdaad die mal gebruikt voor de “halve bollen”. Vind die vorm net iets mooier dan een halve bol, namelijk.
1 keer onderdompelen volstaat.
Succes!
Ik neem aan dat ik de sla moet koken in 250 ml water, daarna afgieten en mengen met de rest van de ingrediënten. Vervolgens staat er dat ik moet koelen op ons. Hoe doe ik dit? Moet ik de pan dan in een bak met ijsklontjes zetten? Ik hoor graag van u!
Dag Elise,
Je moet inderdaad de sla koken tot ze zacht is en dan mixen in de blender met de rest van de ingrediënten. Niet afgieten, hoor. Je mixt de sla met het water en de Xantana en Vegetal en zout.
Daarna laat je de bekomen massa afkoelen tot 80° C (dit gaat vrij snel, gewoon wat mengen met een klopper tot de temperatuur zakt. Als je de massa op ijswater zet, dan gaat de temperatuur te snel te laag gaan, vrees ik). Bij 80° C de binnenkant erin dompelen.
Succes en smakelijk!
Dag,
Ik zie op de site van à la tarte dat de vegetal en de xantana niet verkrijgbaar zijn. Ik heb hier wel gelespessa van Sosa. Zou deze ook kunnen gebruikt worden ipv vegetal?
Mvg,
Katrien
Dag Katrien,
Ik heb even geïnformeerd bij A La Tarte en met een beetje geluk moet de Vegetal dinsdag terug beschikbaar zijn.
Ik durf mij niet uitspreken over het vervangen door Gelespessa…
Groetjes,
Myriam
Kan je ook gelatine gebruiken voor de Romeinse sla bedekking?
Ik vrees ervoor.
Dag Myriam,
Weer een prachtig gerechtje. Bij de ingrediënten staat 0.2 gram Xantana. In de receptbeschrijving vind ik die niet meer terug. Kan die weggelaten worden of gaat die samen met de vegetal?
Groet,
Leo
Beste,
Ik lees dat je Vegetal gebruikt. Is dit een soort gelatine?
Waar kan je dit kopen?
Is dit te vervangen door gelatineblaadjes?
Bedankt.
Roos
Dag Roos,
Vegetal is plantaardige gelatine: https://www.baktotaal.nl/sosa-plantaardige-gelatine-500g?
Geen idee of je dit kan vervangen door gewone gelatine. (Gewone gelatine mag in elk geval al niet koken).
Ik heb aan Kris van A La Tarte gevraagd of zij iets gelijkaardigs heeft in kleinere hoeveelheden. Want beetje stom om 50 Euro neer te tellen voor een pot van 500 g waar je dan 17 g van gebruikt.
Wordt vervolgd.
Ik zal hier een update plaatsen zodra ik meer weet.
Groetjes,
Myriam
Ik heb die inderdaad samen met de Vegetal afgewogen.
Ik pas het receptje aan!
Ik kom hier nog even op terug. Ik schrijf:
Mix alle ingrediënten tot een gladde massa.
Dus ook de Xantana. 😉
Dag Myriam,
ik ben nog niet volledig ‘mee’ 🙂
bevat de vorm naast de 15 kuipjes ook bollen of halve bollen? Je spreekt van onderdompelen, dus neem ik aan dat je het glazuur niet in de kuilvorm giet. Of hoe doe je dat juist aub ?
Groeten, Stefaan
Dag Myriam, ik heb het begrepen.
De halve bol diepgevroren Caesar dompel je onder in het glazuur.
Hoe lang moet dan vervolgens de Caesar ontdooien alvorens te serveren?
Groeten, Stefaan
Stefaan, onder het recept had ik een link gezet naar een video:
https://www.instagram.com/p/CmAd83YP1er/
Daar kan je zien hoe het in zijn werk gaat.
Daarna 1 1/2 à 2 uur laten ontdooien in de koelkast en dan smullen!
Succes en smakelijk!
Ik lees hier dat het 1 1/2 a 2 u moet ontdooien in de koelkast. Mag dit eventueel ook langer? Of is dit niet aan te raden? Wordt het koekje dan niet te zacht? Of kan de bol later op het koekje plaatsen?
Dat kan langer. Er gebeurt niets in de koelkast, alleen ontdooien.
Je kan de bol eventueel later op het koekje plaatsen, al is hij dan wel zacht en moeilijker te verplaatsen, natuurlijk.
Ik zou het erop wagen om de bol meteen op het koekje te plaatsen en langer in je koelkast te laten ontdooien.
Hallo, ik heb de diepgevroren vulling in het glazuur een nacht in de koelkast gelegd en deze pas op moment van serveren op het koekje gelegd met behulp van een kleine spatel. Het resultaat was TOP! helaas kan ik geen foto uploaden :-). Prettig eindejaar.
Dat doet me plezier, Stefaan!
Beste wensen voor 2024!
Top !! Ga ik zeker proberen 🙂
Dank je
Succes en smakelijk!
PS Vegetal is nu ook in kleine hoeveelheden te koop bij A La Tarte.
Bij baktotaal in nederland koop je Vegetable gelatine in potje van 20 gram voor €3,89.
Dat kun je waarschijnlijk ook wel in belgie kopen bij een site in bakbenodigheden. Succes!
Gr.marinette
Ondertussen is Vegetal op mijn verzoek ook bij A La Tarte te koop. Ik heb de link toegevoegd!
Hallo Myriam
Ik heb al eerder contact met he gehad over de blender die jij gebruikt. Ik heb toen ook verteld dat ik lid ben geworden van cheflix een Nederlandse site die recepten van sterren chefs deelt.
Ik zag dat er op deze site door steeds dezelfde mensen gereageerd werd en heb toen gevraagd of er nog andere kookgekken waren die naar mij wilde komen en die dan zelf cheflix gerechtjes mee zouden nemen. Om een lang verhaal kort te maken: we hebben nu een groep van drie stellen, zijn nu drie keer bij elkaar geweest en we hebben een enorme klik. Via deze mensen ben ik bij hap en tap terecht gekomen en ik ben razend enthousiast.
Op 29 juli komen we voor de vierde keer bij elkaar bij ons in Noordhoek Noord Brabant Nederland en ik dacht: goh Myriam is net zo’n kookgek dan dat wij zijn misschien vind ze het wel leuk om dan met haar man naar Noordhoek te komen,,wat van haar eigen creaties mee te brengen en onze cheflix creaties te proeven. De drie vrouwen zijn kookgek de drie mannen genieten ervan maar hebben onderling ook een goede band.
Dus….. voel je er iets voor? We zouden het fantastisch vinden!
We hebben het er al over gehad om niet alleen cheflix gerechtjes te maken maar daarnaast ook hap en tap gerechtjes?
We zijn allemaal gepensioneerd of bijna gepensioneerd
Dag Anita,
Wat leuk! En ik zou met plezier eens afkomen, moesten jullie etentjes in het weekend zijn. Ik werk nog voltijds en kom elk jaar verlof tekort. (Hoe zou dat komen?). Dus een dag verlof nemen om op en af naar Noordhoek te rijden, zie ik dus helaas niet zitten.
Maar als je een aantal data in het weekend voor me zou hebben, dan wil ik gerust eens langskomen. Met alle plezier zelfs!
People who love to cook are the best people!
Smakelijk!
Myriam
Wat een mooi gerechtje dat ga ik zeker uitproberen. Nog een vraag wat bedoel je met een cirkel van Parmezaanse kaas. Maak ik eerst een plekje met de kaasschaaf en snij ik dan een cirkel van 1 cm uit?
Inderdaad, zo heb ik het ook gedaan!
Hoeveel hapjes kan je uit het recept halen is dit voor 4 personen of meer?
Uit deze hoeveelheden haal je 6 à 7 hapjes.
Succes!
Hi Myriam, hoeveel amuses kan je maken met dit recept? Ik moet koken voor 10 personen en ga er vanuit dat jouw recept daar niet op ingesteld staat(;
Met het dubbele maak je 15 amuses.
Succes en smakelijk!
Hoi Myriam
Ik wil de caesarsalade amuse maken
Maar even voor de check er staat 17 G vegetal ee 0,2 xantana is dat laatste niet wat weinig??
Dag Theo,
Die is al door veel mensen met succes gemaakt met die hoeveelheden, ik zou dus zeggen: go, go, go!
Succes!
Dit jaar gemaakt met kerst, leuk en lekker gerecht (indruk gemaakt bij de gasten). Een paar observaties: (i) gebruik alleen het groene gedeelte van de Romeinse sla, dan blijft het salade glazuur mooi groen (bij mij was deze te licht van kleur doordat ik de witte onderkant van de sla ook had gebruikt) en (ii) de globe 26 mal vind ik te groot als je het gerecht als amuse wilt presenteren, dit is meer de grootte van een klein voorgerecht. Daarnaast kwamen de koekjes omhoog in de oven waardoor het lastig was om de bol erop te plaatsen, enig idee wat ik hier de volgende keer anders moet doen?
Bedankt voor je feedback.
Je kan uiteraard kiezen voor een kleinere mal, zoals de kleinste Truffle mal bvb: https://alatarte.be/product/siliconenvorm-truffles-20-silikomart/
Die heeft een inhoud van 20 ml (de Globe dus 26 ml).
Om je koekjes niet te laten rijzen, kan je ze bakken tussen 2 bakmatjes met een bakplaat op.