Hap en Tap logo zonder streep
Nepvijg met foie gras en vijgen

Nepvijg met foie gras en vijgen

3 nov 2023 | Hapjes

Wie denkt dat bij mij nooit iets fout gaat, heeft het verkeerd voor. Deze nepvijg met foie gras en vijgen is écht een eenvoudig recept en toch ging het twee keer mis… Een ezel stoot zich… hoor ik jullie denken.

De eerste fout die ik maakte: ik volgde het recept dat ik op Gronda vond, maar ik zag iets over het hoofd. De chef gebruikte een veel grotere mal dan die van mij en die moest 1 uur in de diepvries vooraleer het vijgenkonfijt erin gespoten werd. Toen ik na 1 uur het konfijt in de foie gras wilde spuiten, lukte dat niet meer. Alles was keihard opgesteven en het enige dat ik kon doen, was het vijgenkonfijt erop spuiten i.p.v. erin. Uiteraard stortte mijn nepvijg bij het ontdooien helemaal in…

Nepvijg met foie gras en vijgen

De tweede keer ging het weer mis. Ik moest voor het roze jasje van de nepvijg een mengseltje maken van water, melk, bietenpoeder en carrageen. Piet Precies die ik ben, kocht ik speciaal zo’n pot carrageen. Maar dat jasje was te dik en glansde teveel, waardoor het mooie dessin van de mal verloren ging. Ik koos er dan maar voor om dat papje te vervangen door roze veloursspray en een snufje rode bietenpoeder. Derde keer, goede keer!

Maar ik liep eigenlijk nog tegen een probleem aan. Het vijgenseizoen is afgelopen en dus moest ik het stellen met een bokaaltje vijgenkonfijt. Niet van mijn gewoonte, maar eerlijk is eerlijk. Ik gebruikte het vijgenkonfijt van Wildiers met porto. Volledigheidshalve deel ik wel de uitgeschreven versie van de gekaramelliseerde vijgen. (En wie nu denkt: ik zie daar toch vijgen liggen op je foto, Myriammeke? Klopt! Ondertussen vond ik er wel in mijn supermarkt, maar in eerste instantie dus niet bij de groenteboer).

De foie gras de canard die ik in dit recept gebruikte, kreeg ik toegestuurd door Maison Edouard Artzner, al een paar jaar mijn vaste partner voor foie gras. Dit is dus eigenlijk een #samenwerking.

Ik voeg ook nog even een foto toe van een doorgesneden vijg.

Nepvijg met foie gras en vijgen

Nepvijg met foie gras en vijgen

Nepvijg met foie gras en vijgen

Gang Borrelhapje
Keuken Frans
Porties 8 stuks

Equipment

  • 1 Russian Tale 30 mal*
  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor de foie gras mousse:

  • 100 g foie gras (zie in mijn intro welke ik gebruikte)
  • 100 g melk
  • 5 g gelatineblaadjes
  • 1 el miso
  • Zout
  • Szechuanpeper

Voor de gekaramelliseerde vijgen:

  • 300 g verse vijgen
  • 50 g bruine suiker
  • 50 g porto
  • Gember
  • Limoen

Voor de afwerking:

  • Roze veloursspray
  • Rode bietenpoeder
  • Shisso Purple®

Instructies
 

Voor de foie gras mousse:

  • Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
  • Warm de melk op en los er de uitgeknepen gelatine in op.
  • Mix alle ingrediënten in een blender.
  • Doe het mengsel in de mallen en zet ca. 15 min in de koelkast. Spuit nu de gekaramelliseerde vijgen (zie hieronder) voorzichtig in de mousse.
  • Laat 3 uur opstijven in de vriezer.

Voor de gekaramelliseerde vijgen:

  • Doe de gewassen vijgen, suiker en porto, een klein stukje geschilde gember en de schil van de limoen in een steelpan. Laat 40 min sudderen.
  • Verwijder de gember en limoen en laat afkoelen. Doe dan in een spuitzak met een klein spuitmondje.

Afwerking:

  • Haal de diepgevroren nepvijgen uit de mallen.
  • Spuit er meteen een laagje roze veloursspray op en bestrooi lichtjes met rode bietenpoeder.
  • Werk af met een blaadje Shisso Purple®.

Notities

Mijn Russian Tale 30 mal kocht ik bij A La Tarte.
Trefwoord foie gras, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2023, Maison Edouard Artzner, nepvijg, vijgen, vijgenkonfijt

Bron: recept geïnspireerd (maar aangepast) door chef Ruth Faedi voor Gronda.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.487 andere abonnees

ARCHIEF

12 Reacties

  1. Patrick

    Heel mooi!

    Antwoord
  2. Guy Van Dyck

    Hoi, leuk recept! Zet je die dan 15 minuten in de IJSKAST of in de DIEPVRIES? Alvast bedankt voor uw reactie.

    Antwoord
  3. Guido

    Myriam,
    Ziet er schitterend uit !
    ik neem aan dat je de mallen niet volledig opvult met foie gras mousse…
    …en dat je voor dit recept witte miso gebruikt…

    Antwoord
    • Hans Haesendonck

      Hey Myriam,
      In je lijst zet je de Russian Tale 30 . Is dit de oorspronkelijke maat van Gronda of is het jouw kleinere versie ?
      Ga de vijg ook uitproberen, Laar liefst met de juiste maat hé.

      Groetjes Hans

      Antwoord
      • Myriam Minne

        De Russian Tale 30 is de kleine mal met een inhoud van 30 ml die ik gebruikte. Uit de hoeveelheden van het recept haal je 8 amuses van 30 ml.
        Succes!

        Antwoord
    • Myriam Minne

      Inderdaad en inderdaad! 😉
      Je moet er tenslotte nog vijgenkonfijt bij spuiten en als ze al helemaal vol zouden zijn, dan zouden ze overlopen en da’s niet de bedoeling. 😉

      Antwoord
    • Caroline

      Dag Myriam,

      Krijg je de vijgenconfijt gemakkelijk in de mousse met een klein spuitmondje?

      Antwoord
      • Myriam Minne

        Jazeker. Als je een kant-en-klaar potje koopt, warm die dan even kort op, zodat hij vloeibaarder/zachter wordt. En dus na een kwartiertje in de koelkast spuiten en niet na een uur in de diepvries. 😉

        Antwoord
        • Caroline

          Dank u! Staat op mijn lijstje voor de kerstmenu 👍

          Antwoord
          • Myriam Minne

            Succes en smakelijk!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Nepvijg met foie gras en vijgen

by Myriam Minne time to read: 2 min
12