Thaise currysoep met garnaal, appel en kikkerbilletje

door | sep 19, 2018 | Soep

Dit recept printen? Print dit recept
Thaise currysoep met garnaal, appel en kikkerbilletje
Ik volgde vorige week een kookles bij Peggy. Tjah, een huisduif ben ik niet. Maar dat wisten jullie al zeker? ? Het thema van de avond: Oosters koken. Chef van dienst: Jo Nelissen, vroeger meerdere malen mijn leraar aan Spermalie, maar sinds een tijdje al coach van het Belgisch team voor de Bocuse d’Or onder andere. De les was op z’n Jo’s: stuk voor stuk heel lekkere recepten en ook heel haalbaar! Neem nu deze Thaise currysoep met garnaal, appel en een kikkerbilletje. Je vindt alle ingrediënten gewoon in je (goed geassorteerde) supermarkt én je zet ze binnen een dik half uur op tafel.

Het kikkerbilletje en de gamba geven de currysoep een extra feestelijke toets. Dus ja, deze komt op mijn kerstmenu 2018. Nog maar 97 dagen!! Lust je geen kikkerbilletjes, dan kan je die uiteraard gewoon weglaten.

 

Thaise currysoep met garnaal, appel en kikkerbilletje

 

Recept voor Thaise currysoep met garnaal, appel en kikkerbilletje

Bereiden: ± 30 min
Drogen van de appelchips: ± 45 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Voor de currysoep:
2 sjalotjes
3 stuks citroengras
1 citroen
100 g ananas
2 el groene currypasta
2,5 dl kokos melk
6 dl kippenfond
1 dl Noilly prat
¼ l room
2 dl melk
2 teentjes look
50 g boter
Peper en zout

Als garnituur:
4 takjes koriander
8 kikkerbilletjes
8 gamba’s of scampi’s

Voor de appelchips:
100 g suiker
1 dl water
1 Granny Smith appel

 

Werkwijze

Maak eerst de appelchips:
Maak een suikersiroop met 100 g suiker en 1 dl water: breng het water met de suiker aan de kook en laat koken tot alle suiker is opgelost.

Snij met een mandoline de appel (met schil) in fijne schijfjes.

Pocheer de appelschijfjes in de suikersiroop gedurende 2 min en droog ze daarna in de oven of verwarmkast op 90° C. Doe dit bij voorkeur op een bakmatje tegen het kleven.

 

Voor de currysoep:
Snij de zeste van de citroen fijn. Let erop dat je enkel de gele schil gebruikt, want het wit van de schil smaakt heel bitter. Kneus het citroengras of snijd het grof in.

Stoof de parures (afsnijdsels) van de appel aan in de boter samen met de sjalotjes, de ananas, de look, het citroengras, de zeste van de citroen en de currypasta.

Voeg nu de gevogeltefond, de room, de Noilly prat, de kokosmelk en melk toe.

Laat alles zachtjes koken gedurende 20 min en breng op smaak met peper en zout.

Verwijder de stengels citroengras.

Mix de soep een 5-tal min en zeef ze door een chinois (puntzeef).

 

Voor de garnituren:
Pel de gamba’s (of scampi’s), laat het staartstuk eraan en verwijder het darmkanaal.

Bak de gamba’s (of scampi’s) en steek ze op een prikkertje.

Kruid de kikkerbilletjes en bak ze in beurre noisette (hazelnootkleurige boter).

 

Afwerking

Schuim een beetje soep op met de staafmixer.

Schep een pollepel soep in een hittebestendig glas en leg er het kikkerbilletje in. Lepel het schuim erop en hang over het glas het prikkertje met de gamba en appel.

Werk af met fijngesneden koriander.

 

Bron: recept van Jo Nelissen voor de kookdemo Oosters Koken bij Peggylicious.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.024 andere abonnees

Archief

  • 2021 (116)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)
Keukenrecepten

6 Reacties

  1. Claudia

    Dit is fantastisch! 🙂

    Antwoord
  2. Hallaert Lena

    Myriam,

    Hoe lang moeten de appels drogen in de oven?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Lena
      Het staat genoteerd net onder de titel van het recept >> Drogen van de appelchips: ± 45 min. Tip: check al eens na 30 min, alles hangt af van hoe sappig je appel is en hoe dik je de plakjes appel gesneden hebt.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
  3. Goedele Dierick

    Dag Myriam,
    Dit soepje heb ik in november 2018 ontdekt op uw website (zie mijn foto via Pinterest). Ik maak dit klaar met handgepelde garnalen en de groene appeltjes zijn zeker een meerwaarde voor dit recept. Ik heb dit al verschillende malen klaargemaakt bij bezoek en verleden week in mijn kookles sprak iedereen met veel lof over dit soepje. Echt een smaakbon en een zeer feestelijk soepje. Voor iedereen een aanrader om deze soep eens klaar te maken ? ‼️
    Nogmaals bedankt voor de vele lekkere recepten op uw website.
    Groetjes Goedele Dierick

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Oh, dankjewel, Goedele, voor deze fijne reactie!
      Het is altijd tof om te lezen dat ik mensen kan inspireren.
      Fijn weekend voor straks.
      Kook ze!
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Thaise currysoep met garnaal, appel en kikkerbilletje

by Myriam Minne time to read: 2 min
6
%d bloggers liken dit: