Thaise currysoep met garnaal, appel en kikkerbilletje

Ik volgde vorige week een kookles bij Peggy. Tjah, een huisduif ben ik niet. Maar dat wisten jullie al zeker? 😁 Het thema van de avond: Oosters koken. Chef van dienst: Jo Nelissen, vroeger meerdere malen mijn leraar aan Spermalie, maar sinds een tijdje al coach van het Belgisch team voor de Bocuse d’Or onder andere. De les was op z’n Jo’s: stuk voor stuk heel lekkere recepten en ook heel haalbaar! Neem nu deze Thaise currysoep met garnaal, appel en een kikkerbilletje. Je vindt alle ingrediënten gewoon in je (goed geassorteerde) supermarkt én je zet ze binnen een dik half uur op tafel.

Het kikkerbilletje en de gamba geven de currysoep een extra feestelijke toets. Dus ja, deze komt op mijn kerstmenu 2018. Nog maar 97 dagen!! Lust je geen kikkerbilletjes, dan kan je die uiteraard gewoon weglaten.

 

Thaise currysoep met garnaal, appel en kikkerbilletje

 

Recept voor Thaise currysoep met garnaal, appel en kikkerbilletje

Bereiden: ± 30 min
Drogen van de appelchips: ± 45 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Voor de currysoep:
2 sjalotjes
3 stuks citroengras
1 citroen
100 g ananas
2 el groene currypasta
2,5 dl kokos melk
6 dl kippenfond
1 dl Noilly prat
¼ l room
2 dl melk
2 teentjes look
50 g boter
Peper en zout

Als garnituur:
4 takjes koriander
8 kikkerbilletjes
8 gamba’s of scampi’s

Voor de appelchips:
100 g suiker
1 dl water
1 Granny Smith appel

 

Werkwijze

Maak eerst de appelchips:
Maak een suikersiroop met 100 g suiker en 1 dl water: breng het water met de suiker aan de kook en laat koken tot alle suiker is opgelost.

Snij met een mandoline de appel (met schil) in fijne schijfjes.

Pocheer de appelschijfjes in de suikersiroop gedurende 2 min en droog ze daarna in de oven of verwarmkast op 90° C. Doe dit bij voorkeur op een bakmatje tegen het kleven.

 

Voor de currysoep:
Snij de zeste van de citroen fijn. Let erop dat je enkel de gele schil gebruikt, want het wit van de schil smaakt heel bitter. Kneus het citroengras of snijd het grof in.

Stoof de parures (afsnijdsels) van de appel aan in de boter samen met de sjalotjes, de ananas, de look, het citroengras, de zeste van de citroen en de currypasta.

Voeg nu de gevogeltefond, de room, de Noilly prat, de kokosmelk en melk toe.

Laat alles zachtjes koken gedurende 20 min en breng op smaak met peper en zout.

Verwijder de stengels citroengras.

Mix de soep een 5-tal min en zeef ze door een chinois (puntzeef).

 

Voor de garnituren:
Pel de gamba’s (of scampi’s), laat het staartstuk eraan en verwijder het darmkanaal.

Bak de gamba’s (of scampi’s) en steek ze op een prikkertje.

Kruid de kikkerbilletjes en bak ze in beurre noisette (hazelnootkleurige boter).

 

Afwerking

Schuim een beetje soep op met de staafmixer.

Schep een pollepel soep in een hittebestendig glas en leg er het kikkerbilletje in. Lepel het schuim erop en hang over het glas het prikkertje met de gamba en appel.

Werk af met fijngesneden koriander.

 

Bron: recept van Jo Nelissen voor de kookdemo Oosters Koken bij Peggylicious.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Thaise currysoep met garnaal, appel en kikkerbilletje

by Myriam Minne time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: