Hap en Tap logo zonder streep
Kastanjesoep met eekhoorntjesbrood en gerookt spek

Kastanjesoep met eekhoorntjesbrood en gerookt spek

3 nov 2021 | Soep

De grootste uitdaging voor mijn kerstmenu was het vinden van een feestelijke soep. Na bijna 10 jaar zijn hier natuurlijk al wat soeprecepten de revue gepasseerd. Ook met kastanjes, ja. (3 stuks zelfs, je kan die makkelijk terugvinden via de zoekbalk op de homepagina). Maar niet met eekhoorntjesbrood en gerookt spek en Boursin Cuisine. Dat streepje Boursin Cuisine was trouwens mijn eigen finishing touch. Als Boursin ambassadrice denk ik altijd bij het lezen van een recept: zou de toevoeging van Boursin hier een meerwaarde in zijn? Wel, bij deze kastanjesoep met eekhoorntjesbrood en gerookt spek was dat mijn eerste gedacht. En ze zeggen altijd dat je bij je eerste gedacht moet blijven. (Al heb ik dat met mijn eerste echtgenoot niet gedaan. Die heb ik geruild voor een beter exemplaar! 😀)

Ik serveerde de kastanjesoep in een handgemaakte kom gemaakt door mijn buurvrouw Viviane. In dit unieke exemplaar (er bestaat maar 1 exemplaar van en dat kocht IK!), bracht ze haar 2 hobby’s samen: keramiek en lederbewerking.

Kastanjesoep met eekhoorntjesbrood en gerookt spek

Kastanjesoep met eekhoorntjesbrood en gerookt spek

Kastanjesoep met eekhoorntjesbrood en gerookt spek

Heerlijk en feestelijk! Niveau: eenvoudig.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Soep
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • Staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de kastanjesoep:

  • 1 sjalot
  • 2 takken bleekselderij
  • 1 teentje look
  • 1 plak gerookt spek van 5 mm dik
  • 400 g kastanjes (sous-vide gegaard, kant en klaar)
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 tl peperkorrels
  • 1 liter gevogeltebouillon

Voor de afwerking:

  • 200 g mooi eekhoorntjesbrood
  • 1 verpakking Boursin Cuisine
  • Het sneetje geroosterd spek
  • Een aantal kastanjes, apart gehouden
  • Het eekhoorntjesbrood, in dobbelsteentjes
  • Het eekhoorntjesbrood, de hoedjes rauw in plakjes gesneden
  • Olijfolie
  • Peper van de molen
  • Zout
  • Fleur de sel

Instructies
 

Voor de kastanjesoep:

  • Verwarm de oven voor op 120° C.
  • Pel en snijd de sjalot en de stengels bleekselderij in grote schuine stukken. Pel het knoflookteentje.
  • Zet een gietijzeren kookpot op het vuur en leg het plakje spek erin. Bak het aan beide kanten goed bruin, verwijder het en houd het warm.
  • Voeg in het vet van het spek de sjalot en de grof gesneden selderij toe en ook het hele teentje knoflook. Roer 1 à 2 min.
  • Leg daarna de kastanjes in de kookpot. Laat ze gedurende 3 min zweten en roer goed om.
  • Haal ongeveer 6 kastanjes uit de pot en leg ze opzij.
  • Voeg vervolgens het laurierblad, het takje tijm en de peperkorrels toe. Giet er de kippenbouillon (of dezelfde hoeveelheid water) bij.
  • Zet de gietijzeren kookpot gedurende 45 min in de oven.

Voor de afwerking:

  • Terwijl de soep kookt, bereid je het eekhoorntjesbrood.
  • Maak het eekhoorntjesbrood schoon. Snijd 2 zeer stevige koppen in flinterdunne plakjes en leg ze op een koele plaats op een bord. Snijd de rest in kleine blokjes.
  • Haal de gietijzeren kookpot uit de oven. Mix de soep met een staafmixer tot een gladde soep. Proef en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Houd de soep warm.
  • Snijd de plakjes gerookt spek in reepjes en snijd de apart gehouden kastanjes in 4.
  • Verhit een pan met een el. olijfolie en bak er de kastanjes in 2 min in bruin.
  • Voeg het in blokjes gesneden eekhoorntjesbrood toe, kruid licht met zout en bak nog 2 à 3 min verder.
  • Voeg tot slot de spekreepjes toe, roer en breng op smaak.
  • Verdeel dit garnituur in het midden van elk bord. Schenk er de hete soep omheen. Leg er de rauwe eekhoorntjesbrood hoedjes bij die je vooraf hebt gekruid met fleur de sel. Trek rondom een streep Boursin Cuisine rond het garnituur en serveer de soep gloeiend heet.
Trefwoord Boursin, Boursin Cuisine, cèpes, eekhoorntjesbrood, gerookt spek, kastanjes, kastanjesoep, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2021

Bron: recept gerealiseerd in samenwerking met Boursin. Lees mijn disclaimer hier.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.486 andere abonnees

ARCHIEF

6 Reacties

  1. Kurt

    Hoi Myriam,

    Ik lees dat je maar 1 soep in je kerstmenu hebt omdat dat je na al die jaren geen inspiratie hebt.
    Bij deze inspiratie

    ‘rodebietensoep in love with abrikoos.'(Al enkele jaren een van de toppers bij mij thuis) Het recept is van Hélène Timmermans van de soepbar Suppa in Hasselt dus alle credits voor haar. Ik heb zitten zoeken naar een online recept, maar Hélène heeft haar site offline gehaald. Dus ik heb het maar vlug gekopieerd:

    1,5 kg rode biet, 3 uien, 4 teentjes knoflook, 1kg wortelen, 200g aardappelen, 300g knolselder, 2 rode paprika’s, 2 wit van prei, 4 tomaten en 4 L groentebouillon en een dik handvol gedroogde abrikozen. (geen idee hoeveel ca. 200g, schat ik)

    De rode biet pof je best in de oven met wat zout en olie in zilverpapier op 200°C (ca. 90 min afhankelijk van de grootte van de bieten) Je kan de wortelen en paprika er na een tijdje bijleggen, maar meestal stoof ik die rechtstreeks in de soeppot.

    Voor de rest denk ik niet dat je veel aanwijzingen nodig hebt. Gewoon alles aanstoven, groentebouillon toevoegen 20 min koken en daarna de afgekoelde en gepelde rodebiet erbij doen en de abrikozen. Even laten meekoken en dan mixen Eventueel wat extra vocht indien de soep te dik zou zijn afkruiden en klaar.

    Het recept is voor een serieuze ketel soep dus je moet het vermoedelijk wat downscalen.

    Afwerken doe je met zoute chips en een lepeltje zure room waar je wat dille hebt fijngesnipperd.

    De kleur past goed bij Kerstmis, maar evengoed bij Valentijn (de naam van de soep geeft het nog wat extra) dus indien ik wat laat ben voor de tip kan je het ook uitstellen tot Valentijn. Voor Valentijn maak ik soms een hartje met de zure room, maar dat is maar voor de show.)

    Door al de groeten in de soep is het eerder een groentensoep dan rodebietensoep en door de zoete toets van de abrikozen wordt de smaak wat verder verzacht waardoor de soep ook bij kinderen in de smaak valt.
    Het feit dat je het afwerkt met zoute chips helpt natuurlijk ook wel 🙂

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Oooooooooh, wat fijn zeg! Mijn volgers die mij inspireren. Superbedankt hiervoor!

      Antwoord
      • Kurt

        Graag gedaan.

        Je inspireert ons al zoveel dus af en toe mag het ook eens omgekeerd 🙂

        Voor ik het vergeet: blijkbaar is het Heleen Timmermans en niet Héléne.

        Antwoord
  2. Gerda Vanden Bergh

    Ik heb deze kastanjesoep nu voor kerstavond gemaakt, maar ik heb 1 stommiteit gedaan: ik heb de peperkorrels los toegevoegd, waardoor ze mee gemixt zijn. Mijn mond stond in brand. Volgende keer zal ik de peperkorrels in een zakje hangen, zodat ik ze kan verwijderen voor het mixen. Voor de rest een zalig recept. Ik had wel moeite om een cirkel te trekken met de Boursin, omdat die nogal dik was. Moet ik die misschien vroeger uit de koelkast halen?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Oei, Gerda, da’s spijtig!
      De Boursin vroeger uit de koelkast halen, kan zeker geen kwaad. Je zou hem ook iets lopender kunnen maken door er een piepklein scheutje room aan toe te voegen.
      Volgende keer beter!

      Antwoord
  3. Gerda Vanden Bergh

    Bedankt voor de tip, Myriam

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Kastanjesoep met eekhoorntjesbrood en gerookt spek

by Myriam Minne time to read: 2 min
6