Gazpacho van watermeloen, hangop, gerookte paling, citroenmelisse

Herinneren jullie zich mijn vichyssoise met groene asperges nog? Wel die krijgt zware concurrentie vandaag van deze gazpacho van watermeloen met hangop, gerookte paling en citroenmelisse. Wat is dit een heerlijk en origineel koud soepje met watermeloen én frambozen. Ook de begeleidende garnituren zijn top: hangop, gerookte paling, gemarineerde rode ui,… maken hier een gastronomisch gerechtje van.

Tableware: diep bordje van Anita Le Grelle uit de Terres de Rêve collectie van Serax, mij vriendelijk aangeboden door Kookstudio D’Hondt.

 

Gazpacho van watermeloen, hangop, gerookte paling, citroenmelisse

 

Recept voor gazpacho van watermeloen, hangop, gerookte paling, citroenmelisse

(Voor)bereidingstijd: 45 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor de hangop:
4 dl yoghurt (ik koos voor Griekse yoghurt)
Peper en zout

Voor de gazpacho van watermeloen:
1 kg watermeloen
4 pruimtomaten
100 g frambozen
1 komkommer
Peper

Voor de afwerking:
Enkele frambozen
1 rode ui
1 takje citroenmelisse
Marinade van 1 deel suiker, 2 delen azijn en 4 delen water

Voor de citroenmelisse mayonaise:
2 eiwitten
Mosterd
Sojaolie
Azijn
Citroenmelisse

Voor de paling:
1 stuk palingfilet

 

Werkwijze

Voor de hangop:
Roer de yoghurt los en kruid met peper en zout.

Laat de yoghurt een nacht uitlekken in een neteldoek in de koelkast.

 

Voor de gazpacho van watermeloen:
Schil de watermeloen en versnijd in grove stukken. Mix die glad in een blender samen met de frambozen en tomaten.

Trek de komkommer met een dunschiller in slierten en houd er 8 bij voor de afwerking.

Doe de rest van de komkommer bij de watermeloen in de blender. Mix op volle kracht.

Passeer de gazpacho van watermeloen door een fijne zeef en zet koud in de koelkast.

 

Voor de afwerking:
Verwijder de schil van de rode ui en snijd de ui in dunne partjes.

Maak een marinade van suiker, azijn en water.

Kruid de partjes rode ui en de komkommerslierten met grof gemalen zwarte peper en fleur de sel en leg ze gedurende een 10-tal min in de marinade in de koelkast.

Draai de rode ui en komkommer regelmatig om.

 

Voor de citroenmelisse mayonaise:
Droog 1 takje citroenmelisse tussen 2 vellen keukenpapier in de microgolf. Dit duurt tussen de 2 à 5 min. Programmeer de microgolfoven telkens 1 min en check of de citroenmelisse droog is.

Blancheer de rest van de citroenmelisse kort en verfris meteen in ijswater om de groene kleur te bewaren.

Maak een stevige citroenmelisse mayonaise met de staafmixer.

 

Voor de paling:
Kuis de paling op en versnijd in schuine stukken.

 

Afwerking

Schep de gazpacho van watermeloen in diepe borden.

Schik de garnituren op de rand van de borden: rol de komkommer op tot een rolletje en snijd in 2, spuit dotjes hangop en citroenmelisse mayonaise, schik er partjes rode ui tussen, werk af met stukken paling en enkele middendoor gesneden frambozen.

Verkruimel de gedroogde citroenmelisse in de gazpacho.

 

Gazpacho van watermeloen, hangop, gerookte paling, citroenmelisse

 

Bron: recept van Dhr. Tim Cornille, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

 

 

BewarenBewaren

Related Post

Tags: , , , , , ,

Gazpacho van watermeloen, hangop, gerookte paling, citroenmelisse

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: