U vraagt, ik draai. Of ik probeer dat toch te doen. Onlangs deed ik een oproep en stelde de vraag welk type recepten jullie graag willen voor kerst en toen reageerde iemand daarop met het verzoek om eenvoudige aperitiefhapjes want ze moet voor 60 (!) personen koken. Wel kijk, deze homemade aperitiefcrackers met look en verse kaas zijn ideaal in dat geval. Je kan de aperitiefcrackers een paar dagen vooraf al bakken en bewaren in een afgesloten doos en ook de spread op basis van verse kaas en look kan op voorhand gemaakt worden. Alleen het smeren doe je best à la minute.
Ik besef dat het terug warm wordt (wat een heel goeie zaak is met de trouw van mijn dochter nu zaterdag. Thank God!) en dat jullie nu niet op kerstrecepten zitten te wachten, maar het goede nieuws is: deze aperitiefcrackers kan je ook gewoon nu eten, hoor. Laat die vrienden, parasol en cocktails maar aanrukken!
Recept voor homemade aperitiefcrackers met look en verse kaas
(Voor)bereiding voor de crackers: 15 min
(Voor)bereiding voor de spread: 10 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 16 aperitiefcrackers:
125 g bloem
1 el rozemarijn, fijngehakt
4 el geraspte parmezaan (ca. 60 g)
1 snufje zout
5 cl olijfolie
10 cl room (ik gebruikte, zoals altijd voor alles, de slagroom 40% vet van Campina)
1 handje maanzaadjes (die kon ik niet terugvinden in mijn propvolle voorraadkast en liet ze weg)
Voor de spread :
1 teentje look
150 g verse kaas (ik gebruikte de halfvolle verse kaas van Campina)
20 g geraspte parmezaan
Wat fijngehakte groene kruiden naar keuze: bieslook, platte peterselie,…
Voor de afwerking:
Eetbare bloemen, naar keuze
Maanzaadjes (die ik dus wegliet)
Werkwijze
Voor de aperitiefcrackers:
Verwarm de oven voor bij 180 °C.
Meng voor de aperitiefcrackers, de bloem, de parmezaan, het zout (en de maanzaadjes als je die gebruikt). Voeg de olijfolie toe en vervolgens de room.
Meng er tot slot de fijngehakte rozemarijnnaaldjes onder.
Leg het deeg tussen 2 vellen plasticfolie en rol het plat met een deegrol tot je een rechthoek bekomt van 2 à 3 mm dikte.
Haal de plasticfolie weg en leg het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Snijd het deeg in kleine vierkantjes. (Ikzelf gebruikte een vierkante bakring om de vierkantjes uit te steken). Schuif in de voorverwarmde oven gedurende 10 à 12 min. Houd de crackers wel in het oog. Ze moeten lichtjes goudbruin kleuren.
Voor de spread:
Haal het lookteentje door een lookpers en meng met de verse kaas en de parmezaan.
Roer alles goed los met een vork. Voeg ook nog groene kruiden toe.
Afwerking
Besmeer de aperitiefcrackers op het laatste moment met de spread en werk af met eetbare bloemen (en eventueel maanzaad). Serveer bij het aperitief.
Bron: aangepast recept vertaald van de website Madame Le Figaro.
Dank je wel, ik sla dit bericht zeker op!
Is echt een topreceptje: makkelijk en op voorhand te maken.
Eentje dat de eerste honger stilt van je gasten.
Liefs
Myriam
Dank u Myriam. Ga dit zo vlug mogelijk proberen. Ziet er super uit. Nu eerst een weekend overleven met kinderen en kleinkinderen.
Moeder verzorgd ook het eten.
Groetjes
Andrea
Laat het smaken, Andrea!
En veel plezier tijdens het weekend.
Groetjes
Myriam
Dag Myriam,
Een vraagske ,k,ga die crackers maken ,prik je in het deeg als je het uitgerold hebt?
Dank bij voorbaat .
Monique.
Nee hoor, Monique, niet ingeprikt.
Anders had ik dat wel vermeld, hoor. 😉
Succes en smakelijk!
Myriam