Drip verjaardagstaart met kokos

door | mei 1, 2021 | Gebak en koekjes, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept
Drip verjaardagstaart met kokos

Normaal publiceer ik nooit op zaterdag, maar voor mijn verjaardag maak ik graag een uitzondering. Neeeee, ik ben niet jarig, maar het is mijn blogverjaardag vandaag: Hap & Tap wordt 9. Negen jaar al dat ik jullie wekelijks 3 à 4 keer verblijd (allez, dat hoop ik toch!) met een recept of met een review van een kookboek of een event. Nu kon ik ervoor kiezen om een taart te maken en die voor de gelegenheid zelf vast te houden en eens mijn snoet te laten zien, maar ik sta niet zo graag (meer) op de foto en dus vond ik zo’n taarttopper van Mevrouw Hendrik die ik spotte bij Eefs Food een prima idee. Toch een persoonlijke toets.

(Voor mijn 10de verjaardag overweeg ik om een wedstrijd te doen, waarbij ik 10 ‘fans’ bij me thuis uitnodig om te komen eten. Lijkt jullie dat wat? In de veronderstelling dat Corona tegen dan nog maar een nachtmerrie uit een ver verleden is.). En voor de rest vond ik het idee voor deze drip verjaardagstaart bij mijn ex-collega Yasmine van Tartes Yaya. Ik heb in die 9 jaar nog nooit een cake of taart met drip gemaakt (ook nog nooit een ombre, besef ik net) en dit was dus de uitgelezen kans. Bovendien heb je er meer dan een pakske boter voor nodig. Beter kan een taart niet bij me passen. ?

Ik ga hier geen hele litanie afsteken over hoe fantastisch die 9 jaar wel waren. Ja, het was leuk. Ja, het was meestal heel lekker. Was het vermoeiend? Dat ook ja, soms wel. Doe ik het nog graag? Jazeker! Dat is voorwaarde nummer 1 om ermee te blijven doorgaan. Heb ik nog speciale dromen? Goch, niet echt. Gewoon gezond blijven en jullie blijven inspireren, want laat dat duidelijk zijn: jullie zijn mijn drijfveer! ?

 

Drip verjaardagstaart met kokos

Drip verjaardagstaart met kokos

Drip verjaardagstaart met kokos

4.67 van 3 stemmen
Gang Nagerecht

Ingrediënten
  

Voor de cakes:

  • 115 g boter
  • 3 eiwitten
  • 200 g suiker
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 120 g amandelmeel
  • 100 g kokosrasp
  • 200 ml amandelmelk
  • 120 g zure room
  • 1,5 tl vanille-extract

Voor de kokos meringue botercrème:

  • 150 g eiwit (dat zijn ca. 5 eitjes)
  • 250 g suiker
  • 450 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el kokoscrème
  • Enkele druppels kokosextract (die had ik niet en gebruikte die dan ook niet)
  • Rode kleurstof (optioneel)

Voor de ganache (drip):

  • 75 g Ruby chocolade
  • 50 ml volle room
  • Rode kleurstof (optioneel)

Voor de afwerking:

  • Eetbare bloemen
  • Macaron drops Framboise van Pidy (optioneel)

Instructies
 

Voor de cakes:

  • Verwarm de oven voor op 180° C en beboter de 2 bakvormen. Snij bakpapier op maat van de bodem uit en kleef deze onderaan de bakvorm. Snij eveneens stroken uit die je aan de binnenkant van de randen kleeft.
  • Klop de boter samen met de suiker goed zacht tot deze witter wordt.
  • Doe er de eiwitten bij en mix verder.
  • Voer er alle natte ingrediënten aan toe: amandelmelk, zure room en vanille-extract. Mix verder.
  • In een aparte mengkom meng je de droge ingrediënten: zelfrijzend bakmeel, amandelmeel en kokosrasp. Doe dit nu schepje per schepje bij de rest terwijl je blijft mixen.
  • Verdeel het beslag over de 2 bakvormen. En zet gedurende 30 à 40 min in de voorverwarmde oven.
  • Laat eerst 15 min afkoelen in de vorm alvorens uit de vorm te halen (en verder op een rooster te laten koelen).

Voor de kokos meringue botercrème:

  • Doe de eiwitten samen met de suiker in een kom en laat deze au bain-marie opwarmen. Klop ondertussen het eimengsel met een garde. Van zodra de suiker helemaal gesmolten is haal je de kom van het vuur. Dit duurt zo’n 5 à 10 min, je kan dit controleren door wat eiwit tussen wijsvinger en duim te nemen. Als je geen korreltjes meer voelt is het goed. Voel je nog wel de suikerkorreltjes, warm dan nog even verder op.
  • Klop nu het eiwit-suiker mengsel op tot witte stevige pieken (meringue dus).
  • Voeg er blokje per blokje de malse boter aan toe terwijl je tussen elke toevoeging goed mixt. Het is heel belangrijk dat je dit langzaam doet en niet ineens heel de boter erin kwakt. Op een bepaald moment zal je denken dat de botercrème begint te schiften, blijf rustig doormixen, het komt goed!
  • Als de botercrème een gladde structuur heeft, doe je er 2 el kokoscrème en enkele druppels kokosextract bij (je kan eventueel ook meer toevoegen naar smaak). Voeg indien gewenst ook wat kleurstof toe (ik deed dat).

Voor het samenstellen van de cake:

  • Als de cakes helemaal zijn afgekoeld, snij ze dan doormidden (is de bovenkant opgekomen, snij deze er dan af zodat je ‘platte’ vlakken krijgt). Maar deze stap is optioneel. Snij je ze niet doormidden zijn de stukken taart gewoon wat dikker.
  • Zorg ervoor dat je de cakes begint te stapelen op een cakeboard. Want de taart achteraf nog verplaatsen wordt lastig.
  • Smeer eerst een toefje botercrème op de cakeboard en plaats er dan een laag cake op. Smeer nu telkens een laag botercrème tussen de cakes. Tip: gebruik een onderkant om als laatste af te dekken (zo is de bovenkant van je cake vlak).
  • ‘Plamuur’ de randen van de taart met behulp van een paletmes en strijk af zodat je een ‘naked’ cake krijgt. Dat noemen ze crumb free (zonder kruimels dus). Plaats de taart nu 30 min in de koelkast.
  • Erna kan je de taart helemaal rondom rond (en bovenop) afsmeren met de overige botercrème. Houd wat botercrème over zodat je bovenop nog wat roosjes kan spuiten nadat je de drip hebt aangebracht.
  • Laat nog minstens 4 u koelen in de koelkast alvorens de drip aan te brengen (bij voorkeur een hele nacht).

Voor de ganache (drip):

  • Warm de room op in een steelpannetje tot hij (bijna) begint te borrelen.
  • Giet de room over de stukjes chocolade en laat 1 min rusten.
  • Roer erin tot de chocolade allemaal gesmolten is. Voeg ook hier desgewenst wat rode kleurstof toe. Ik deed dat. Die Ruby was allesbehalve ruby, maar eerder bruin en dat vond ik niet aantrekkelijk.

Afwerking

  • Haal de taart uit de koelkast en schep met een lepeltje de ganache over de randen zodat die ‘dript’.
  • Zet nog even in de koelkast om op te stijven (zo’n 20 min).
  • Smeer wat botercrème bovenop de cake en strijk glad (of trek er met de achterkant van een lepel enkele cirkels in).
  • Doe de rest van de botercrème in een spuitzak en spuit toefjes bovenop de cake.
  • Werk af met eetbare bloemen en mini-macarons.
  • Plaats de taart in de koelkast om op te stijven.

Notities

De eetbare bloemen kreeg ik van Van Laethem.
De macaron drops Framboise van Pidy kocht ik in het ISPC in Gent.
Voor dit soort recepten gebruik ik graag de flessen gepasteuriseerd eiwit en eigeel die ik ook koop in het ISPC in Gent. Zo heb ik nooit eiwitten of eigeel over én kan ik precies tot op de gram de nodige hoeveelheid afwegen.
Trefwoord chocolade, drip, eetbare bloemetjes, kokos, Ruby chocolade

 

Bron: recept van Tartes Yaya (zij maakte er wel een upside down drip van).

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 1.989 andere abonnees

Archief

  • 2021 (98)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)

21 Reacties

  1. Lia

    5 sterren
    Proficiat!!! Ik blijf alles gretig volgen 🙂 en af en toe namaken

    Antwoord
  2. Nadine

    Proficiat hap en tap. Wens je nog vele jaren kook en bak plezier. Bedankt voor de vele lekkere gerechten en nuttige tips.

    Antwoord
  3. Angélique

    Van harte gefeliciteerd met “je” verjaardag. Het water lop mij vaak al in de mond bij het zien van jouw gerechten?

    Antwoord
  4. Nicole vR

    5 sterren
    Van harte proficiat met je 9-jarige tomeloze inzet. Je bent een ongelofelijke inspiratiebron voor vele hobbykoks… Je recepten zijn duidelijk, lekker en bijna te mooi om op te eten! Mijn hartelijke dank en hopelijk komen er nog heel veel jaren bij! Maar nu eerst naar je eerste decennium!

    Antwoord
  5. Marina

    Van harte proficiat, nog veel blog plezier met lekkere recepten?
    Taart is echt weer heel mooi!!!

    Antwoord
  6. Elly

    Gefeliciteerd met dit mooie jubileum.
    Blijf de komende 10 jaar ook maar mooie gerechten maken.
    Want je bent een grote inspiratiebron voor mijn buurvrouw Hennie.
    Die geweldig kan koken en jouw gerechten graag maakt en soms zelfs op basis daarvan zelf weer iets “heerlijks” toevoegt en zo weer iets nieuws ontdekt.
    En aangezien wij altijd de eerste “proefkonijnen” zijn, maakt je niet alleen mijn buurvrouw blij, maar ook mijn man en mij.?
    Keep up the good work❤️

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hopelijk tot snel eens hè! Ik kijk ernaar uit om jullie in real life te ontmoeten. ?

      Antwoord
  7. Angélique

    Van harte gefeliciteerd Myriam. Het water loopt mij altijd in de mond als ik jouw prachtige creaties zie?

    Antwoord
  8. Lydia

    Proficiat met je ‘blogverjaardag’ , Myriam ! Doe er nog maar veel jaartjes bij. Het is altijd genieten !
    Lydia

    Antwoord
  9. Francine

    ??? Bravo! Ik geniet van jouw energie, bij het lezen van je recepten. Een dikke merci. A propos, welke bakvormen heb je gebruikt?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Francine,
      Ik gebruikte een springvorm van 16 cm diameter.
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord
  10. De Baets Martine

    Myriam,
    Deze taart is opnieuw een meesterwerk !!!!
    Ook een prachtige foto.
    Van harte proficiat met je 9jarige blog.

    Antwoord
  11. Kurt

    Myriam, je bent al jaren – nee nog geen 9, maar toch bijna 🙂 – m’n favoriete blogster.
    Om eerlijk te zijn eigenlijk de enige die ik volg. Ik snuister graag door je website indien ik zelf volk verwacht (hopelijk is dat stom virus binnenkort verleden tijd en kan het weer).
    Je gerechten zijn altijd toegankelijk, maar met toch met dat tikkeltje extra waar ik als hobbykokje alleen maar blij van wordt. Op naar het jubileum dus!

    PS ik vermoed dat je constant op zoek bent naar nieuwe ideeën (ondanks die stapels kookboeken en kookmagazines) Ikzelf heb toevallig deze site ontdekt waar ik persoonlijk toch blij van werd. https://www.four-magazine.com/category/recipes. Spontaan moest ik hierbij denken: hier zou Hap&Tap ook blij van worden.
    PS2: Ik wacht nog steeds een beetje in spanning op de tomaat mozzarella 3.0? (die met de opgeblazen mozarella)

    Antwoord
  12. Ans Senf-Blok

    4 sterren
    Van harte gefeliciteerd ??
    De taart ziet er weer prachtig uit? ?
    Fijn weekend nog,
    Liefs van een volger,
    Ans

    Antwoord
  13. Stefan Demaerschalk

    Dag Myriam, van harte gefeliciteerd!! Je doet het toch maar mooi!! Hap en Tap bemerken in PostvakIN is steeds weer een leuk gegeven. Iets waar ik naar uitkijk in feite. De taart is niet m’n stijl. Weet niet wat ik er van denken moet in deze moeilijke tijd. ‘k Vind alles een beetje dubbel, lees: anders binnenkomen. Dit is puur persoonlijk hé. Neemt niet weg dat ik één van je vele fans ben. Zo’n unieke ervaring zoals voor de 10de verjaardag bij jou mogen komen eten zou ik wel heel graag mogen meemaken. Uiteraard zal alles afhangen van hoe er kan deelgenomen worden hé. ’n Mail sturen of een reactie verzenden is wel aan mij besteed maar niet veel meer dan dat hoor. Ben zeker niet alleen denk ik? Fijne Dag van de Arbeid Myriam, groetjes, Stefan

    Antwoord
  14. Vé

    Dag Myriam
    Dank voor de vele recepten en inspiraties waarvan wij wekelijk mogen genieten.
    Ik sta versteld van jouw doorzettingsvermogen en jouw enthousiasme en hoop dat ‘Hap en Tap’ nog veel verjaardagen mag vieren.
    Dikke proficiat!!!

    Antwoord
  15. Marijke

    Dag Myriam,
    Proficiat met je blog verjaardag. Petje af voor je enorme inzet en kookkunsten.
    Dank u wel voor de zo vele mooie recepten. En de vele mooie foto’s van de gerechten.
    Je bent ook super handig met het fototoestel.
    Indien je eens kooklessen zou geven dan ben ik de eerste om dit te volgen. Ik kan goed koken maar dat dresseren op het bord dat zou nog willen bijschaven.
    En ik hoop op nog vele vele jaren te mogen genieten van je blog !

    Antwoord
  16. Charo

    Proficiat met je verjaardag! Hopelijk zal je ons nog vele jaren blij maken met jouw heerlijke recepten…
    PS. Ik heb al wel eens een taart afgesmeerd met merengue botercrème, maar vind het resultaat telkens wat geel van kleur. Jouw taart is mooi wit, welke boter heb je gebruikt?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Charo,
      Ik gebruik altijd de roomboter van Lucien Massaux die ik koop in de hypermarkt Carrefour.
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord
    • Katinka

      Welke maat van de bakvormen worden gebruikt?
      Het ziet er prachtig uit !
      Wil hem graag maken voor mijn dochtertje haar verjaardag . 🙂

      Antwoord
      • Myriam Minne

        De bakvormen hebben een diameter van 15cm diameter (liefst 7,5cm hoog).
        Succes en smakelijk!

        Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




  +  7  =  8

Drip verjaardagstaart met kokos

by Myriam Minne time to read: 5 min
21
%d bloggers liken dit: