Hap en Tap logo zonder streep
Garden focaccia

Garden focaccia

11 mei 2020 | Brood

Het ziet ernaar uit dat bij gebrek aan reviews van events, restaurantjes en/of kookboeken de maandag de dag wordt van de uitdagingen. Na de Dalgona coffee, een uitdaging die ik kreeg van Sophie van de Franstalige blog Tomate Cerise, was het deze keer weer een Franstalige ‘collega’ die me een challenge stuurde: Myriam van La Cuisine C’est Simple vroeg me om haar voorbeeld te volgen en ook een Garden focaccia te maken.

Ik krabde even in mijn (te lange) haar, want ik had geen eetbare bloemen meer en dat betekende dat ik naar mijn groenteboer moest (waar ik trouwens tot mijn grote ontsteltenis vernam dat die op 31 mei definitief de deuren sluit!). Maar Myriam stelde me gerust: je kan perfect een Garden focaccia maken zonder bloemen. Ik moest maar eens zoeken op de #gardenfocaccia op Instagram. Zo gezegd, zo gedaan en mijn mond viel open. Die Garden focaccia is duidelijk de nieuwste hype! Ik kwam echte pareltjes tegen en sloeg ze op. Vooral de Vincent Vandough bloemen van Vineyard Baker en de versie van Jennifer Hernandez trokken mijn aandacht, met een lichte voorkeur voor die laatste omwille van de originele ronde vorm.

En dus ging ik vrijdagavond aan de slag om zaterdag mijn Garden focaccia te kunnen oogsten. Als ik jullie massale reacties op mijn Instagram verhalen mag geloven, dan wordt dit recept een succes. Ik denk dat ik sinds het ontstaan van mijn Instagram account nog nooit zoveel hartjes, applaus en waaaaaws kreeg.

Voor het recept koos ik ervoor om deels dat van Great British Chefs en deels dat van La Cuisine C’est Simple te gebruiken.

 

Garden focaccia

 

Recept voor Garden focaccia

(Voor)bereiding: ± 20 min
Rijzen: ± 1 uur
Rusten: 1 nacht
Bakken: ± 45 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 1 Garden focaccia:
300 g tarwebloem
1 tl tafelzout
30 ml olijfolie, plus 30 ml extra om te besprenkelen
7 g droge gist of 23 g verse gist
Fleur de sel
Voor de afwerking: gekleurde tomaatjes, bieslook, rozemarijn, platte peterselie, olijven, eetbare bloemetjes, rode ui, wasabi furikake, sesamzaadjes, Nigella zaadjes,…

 

Werkwijze

Meng de bloem en het zout in de kom van een staande mixer uitgerust met de kneedhaak.

Meng de gist met 150 ml lauw water en de olijfolie in een maatbeker. Als je verse gist gebruikt, moet je die verkruimelen. Maak een putje in de bloem en giet het gistmengsel erin. Kneed tot je een zacht deeg bekomt dat loskomt van de wanden van de kom. Kneed gedurende 7-10 min tot een glad deeg. Dit lukt ook met de hand op een licht met bloem bestoven werkblad.

Vet een kom lichtjes in met olie, plaats het deeg erin en dek de kom af met lichtjes ingeoliede plasticfolie of een vochtige keukendoek. Laat het deeg op een warme plek gedurende ca. 1 uur rijzen of tot het deeg verdubbeld is in omvang.

Nu is het moment om het deeg te ‘ontgassen’. Verwijder een groot deel van de lucht die erin zit door het deeg gedurende een paar min opnieuw te kneden. Vorm terug een bal van het deeg en leg die terug in dezelfde geoliede slakom, dek af en zet het deeg een nacht in de koelkast.

Haal het deeg de volgende dag uit de koelkast, kneed het opnieuw en rol het vervolgens uit tot een cirkel. Schik die in een goed geoliede springvorm. bestrijk met olijfolie, bestrooi met fleur de sel en versier indien gewenst. Laat weer rijzen tot het een beetje opgezwollen is.

Verwarm je oven voor op 160° C en bak 45 tot 50 min. Haal uit de oven en laat iets afkoelen voor je het serveert.

 

Garden focaccia

 

Bron: recept van Great British Chefs en de Instagram foto van Jennifer Hernandez voor de afwerking.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.385 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Garden focaccia

by Myriam Minne time to read: 2 min
0