Pasta frutti di mare met langoustines, gamba’s,…

Mijn vaste volgers weten het al: ik ben sinds kort de fiere en blije ambassadrice van Rob The Gourmet’s Market. Eerst en vooral fier omdat we slechts met 2 uitverkorenen zijn voor Vlaanderen: A Pinch of Odelle en ikzelf. En dan ook heel blij, want als ambassadrice krijg ik aankoopcheques om te besteden in de e-shop of in de winkel zelf. Koos ik er voor mijn eerste recepten (een tapa met king krabtongfilets met geitenkaas en Bretoense kreeft met aardappelespuma en pruimencompote) voor om online te bestellen, dan wilde ik deze keer langsgaan in de winkel. Ik wilde immers graag een pasta frutti di mare maken met lekker veel zeevruchten en de keuze in de winkel zelf is nog veel uitgebreider dan in de e-shop.

Nu is Rob geen onbekende voor mij. Ik was er al een paar keer eerder, maar telkens sta ik versteld van het aanbod dat de zaak te bieden heeft. Ben ik fan van het ispc, dan is deze horecaspeciaalzaak eigenlijk maar klein bier in vergelijking met Rob. Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het in de Brusselse delicatessenzaak. Het is dan ook een uitgemaakte zaak: ik rijd vanaf nu 1 keer per maand naar St. Pieters Woluwe om mij ter plaatse volledig te laten gaan.

Deze keer reed ik huiswaarts met ingrediënten voor 3 recepten: deze pasta frutti di mare, een roggevleugel met pata negra en witte perziken en citroenverbena voor een hemels dessertje. To be continued.

Omdat 3 recepten op 1 dag best veel is, schakelde ik mijn hulplijn in, mijn foodie friend Ann die graag komt meekoken en meegenieten. Het was haar idee om de eetbare bloemen uit mijn kruidentuintje te verwerken in zelfgemaakte pasta. Heel tof idee en heel voldoening gevend om de pasta mét bloemen te zien hangen drogen (wie mij volgt op Instagram kreeg dit te zien in mijn stories), maar toch wel een heel gedoe voor het zover is. Met verse (gekochte) pasta is dit gerecht even lekker. 😉

 

Pasta frutti di mare met langoustines, gamba's,...

 

Recept voor pasta frutti di mare met langoustines, gamba’s,…

(Voor)bereiding: ± 45 min (dit is zonder de tijd die nodig is voor het zelf maken van pasta)
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de zelfgemaakte pasta met eetbare bloemen:
500 g bloem (“00” of doppio zerobloem, verkrijgbaar bij Rob)
5 eieren
Eetbare bloemen (verkrijgbaar bij kruidenonline, maar ook bij Rob)

Voor de saus en frutti di mare:
1 dl kreeftensoep
1 dl room
5 cl cognac
1 mespuntje cayennepeper
8 scampi’s
4 langoustines
4 gamba’s
200 g (Bouchot) mosselen
1 ui
1 stengel selder
20 g boter
4 cl olijfolie
4 sint-jacobsnootjes
1/4 bot bladpeterselie
100 g grijze garnalen
1 pulpo

 

Werkwijze

Voor de zelfgemaakte pasta met eetbare bloemen:
Stort de bloem in een hoop op het aanrecht. Maak een kuiltje in het midden van de hoop, waardoor je een soort van vulkaan maakt. Weetje: “00” of doppio zerobloem is bloem die erg fijn gemalen is. Deze bloem is zeer geschikt om zelf een perfecte pasta te bereiden.

Breek de eieren en stort de inhoud in het kuiltje. Gebruik een vork om de eieren zorgvuldig te mengen met de bloem.

Zodra het deeg een vaste vorm krijgt, gebruik je je handen om alle ingrediënten tot een egale massa te kneden. Blijf aan de slag tot je een solide bol deeg hebt.

Dit pastadeeg kan je nu verwerken naar keuze. Gebruik een deegroller om dunne lappen pastadeeg te rollen die geschikt zijn voor bv. ravioli of tortelloni. Met een pastamolen kan je dit deeg ook verwerken tot allerhande andere vormpjes, zoals tagliatelli. Voor pasta met eetbare bloemen tussen, rol je het deeg dun uit in een pastamachine, leg je de bloemen tussen 2 vellen, zet de stand terug wat dikker en rol je de pasta terug nog wat dunner uit.

Laat de kreeftensoep, room en cognac even flink doorkoken. Kruid met cayennepeper en wat zout.

Pel ondertussen de scampi’s, langoustines en gamba’s. Laat bij de gamba’s en langoustines de kop aan de gepelde staart.

Bereid de mosselen op de klassieke manier met wat ui en selder in 20 g boter. Hou ze warm.

Kook de pasta in een grote hoeveelheid gezouten water. Giet af, sprenkel er 2 cl olijfolie over en draai er wat peper van de molen boven.

Bak ondertussen de gamba’s, scampi’s, langoustines en sint-jacobsvruchten kort in de resterende olijfolie op hoog vuur. Verwarm de pulpo volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kruid met peper van de molen en zout. Hak de gewassen peterselie grof.

 

Serveren

Verdeel de pasta over de warme pastaborden. Lepel de saus rond de pasta. Verdeel de zeevruchten / schaaldieren/ schelpdieren over de pasta. Bestrooi met de grijze garnalen en gehakte peterselie.

 

Bron: recept van Njam.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Pasta frutti di mare met langoustines, gamba’s,…

by Myriam Minne time to read: 3 min
2
%d bloggers liken dit: