Op het vel gebakken kabeljauwhaasje, mosselen & kokos

Ik sta voor een dilemma… Mijn favoriete recept voor kabeljauwhaasje was al heel lang – sedert 14 maart 2014 om precies te zijn – dit recept met geplette Cornes de Gatte en oesterzwammen. Ook toen kwam er kokos, citroengras en gember aan te pas. En da’s nu niet anders. Alleen komen er nu ook nog mosselen bij. Wat een topcombi! En helemaal niet moeilijk. Oh ja, vergeet niet om naast mes en vork hier ook een lepel bij te geven, want die saus, die lepel je gewoon op tot de laatste druppel! Hier word ik oprecht blij van! 🙂

Ik heb dit recept opgeslagen als voorgerecht, maar je kan het makkelijk uitbreiden tot een hoofdgerecht. Geef er in dat geval bv. noedels bij. Wie gaat dit maken? Reageer in commentaar. Ik vind niks zo fijn als commentaren te horen en/of lezen van onbekenden… (Bekenden mag ook uiteraard! :)) Zo was ik vorig weekend op een feest samen met mijn broer en schoonzus. Zij raakten aan de praat met een onbekende dame uit het verre Wijtschate die heel erg into cooking was. Toen mijn schoonzus haar vertelde dat ze eens op Hap & Tap moest kijken, bleek zij reeds een trouwe fan te zijn van mijn blog. How cool is dat? Ook hier word ik oprecht blij van! 🙂

 

Op het vel gebakken kabeljauwhaasje, mosselen, kokos, citroengras & gember

 

Ingrediënten voor 4 personen

4 mooie, dikke stukken kabeljauwhaasje
1 kg grof zout
100 g suiker

500 g mosselen
Mosselgroenten: ui en selder
1 teentje look
1 stengel citroengras
1 stuk gember van 4 cm
1/2 rood pepertje, ontdaan van pitten en zaadlijsten
2 takjes citroenmelisse
1 scheutje witte wijn
1 dl kokosmelk
1 klontje boter

Voor de afwerking:
Zeekraal
Lamsoor
Enkele takjes citroenmelisse
Enkele gehakte pinda’s
Wakame

 

Bereiding

Zout de kabeljauw gedurende 20 minuten door hem te bedekken met een mengsel van zout en suiker. Spoel af onder ruim stromend water. Dep droog. Door dit te doen, wordt de vis steviger.

Strijk het kabeljauwhaasje in met olijfolie. Verwarm een pan op een hoog vuur en leg de kabeljauw met de huid naar omlaag.

Zet het vuur iets lager en bak de kabeljauw zo’n 4 à 5 min zonder de pan te bewegen tot de uiteinden van de vis verkleuren.

Draai de kabeljauw om en bak nog een 4-tal min verder. Kruid op het laatst met peper en zout (doe dit pas helemaal op het eind, anders kunnen de kruiden verbranden!).

Snijd alle groenten en smaakmakers voor de mosselen fijn. Stoof alles aan in olijfolie. Giet de mosselen erop. Blus met witte wijn en kokosmelk. Kook op een hevig vuur tot de mosselen open zijn.

Passeer de mosselen door een zeef en vang het kookvocht op.

Monteer dit vocht met een klontje boter.

Schik de kabeljauw in diepe warme borden. Schep hierop 1/4 van de mosselen. Schenk een scheutje saus in het bord.

Werk af met wakame, lamsoor, citroenmelisse, zeekraal en enkele gehakte pinda’s.

 

Bron: recept van Dhr. David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , ,

Op het vel gebakken kabeljauwhaasje, mosselen & kokos

by Myriam Minne time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: