Hap en Tap logo zonder streep
Op het vel gebakken kabeljauwhaasje, mosselen, kokos, citroengras & gember

Op het vel gebakken kabeljauwhaasje, mosselen & kokos

26 aug 2016 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Ik sta voor een dilemma… Mijn favoriete recept voor kabeljauwhaasje was al heel lang – sedert 14 maart 2014 om precies te zijn – dit recept met geplette Cornes de Gatte en oesterzwammen. Ook toen kwam er kokos, citroengras en gember aan te pas. En da’s nu niet anders. Alleen komen er nu ook nog mosselen bij. Wat een topcombi! En helemaal niet moeilijk. Oh ja, vergeet niet om naast mes en vork hier ook een lepel bij te geven, want die saus, die lepel je gewoon op tot de laatste druppel! Hier word ik oprecht blij van! 🙂

Ik heb dit recept opgeslagen als voorgerecht, maar je kan het makkelijk uitbreiden tot een hoofdgerecht. Geef er in dat geval bv. noedels bij. Wie gaat dit maken? Reageer in commentaar. Ik vind niks zo fijn als commentaren te horen en/of lezen van onbekenden… (Bekenden mag ook uiteraard! :)) Zo was ik vorig weekend op een feest samen met mijn broer en schoonzus. Zij raakten aan de praat met een onbekende dame uit het verre Wijtschate die heel erg into cooking was. Toen mijn schoonzus haar vertelde dat ze eens op Hap & Tap moest kijken, bleek zij reeds een trouwe fan te zijn van mijn blog. How cool is dat? Ook hier word ik oprecht blij van! 🙂

 

Op het vel gebakken kabeljauwhaasje, mosselen, kokos, citroengras & gember

 

Ingrediënten voor 4 personen

4 mooie, dikke stukken kabeljauwhaasje
1 kg grof zout
100 g suiker

500 g mosselen
Mosselgroenten: ui en selder
1 teentje look
1 stengel citroengras
1 stuk gember van 4 cm
1/2 rood pepertje, ontdaan van pitten en zaadlijsten
2 takjes citroenmelisse
1 scheutje witte wijn
1 dl kokosmelk
1 klontje boter

Voor de afwerking:
Zeekraal
Lamsoor
Enkele takjes citroenmelisse
Enkele gehakte pinda’s
Wakame

 

Bereiding

Zout de kabeljauw gedurende 20 minuten door hem te bedekken met een mengsel van zout en suiker. Spoel af onder ruim stromend water. Dep droog. Door dit te doen, wordt de vis steviger.

Strijk het kabeljauwhaasje in met olijfolie. Verwarm een pan op een hoog vuur en leg de kabeljauw met de huid naar omlaag.

Zet het vuur iets lager en bak de kabeljauw zo’n 4 à 5 min zonder de pan te bewegen tot de uiteinden van de vis verkleuren.

Draai de kabeljauw om en bak nog een 4-tal min verder. Kruid op het laatst met peper en zout (doe dit pas helemaal op het eind, anders kunnen de kruiden verbranden!).

Snijd alle groenten en smaakmakers voor de mosselen fijn. Stoof alles aan in olijfolie. Giet de mosselen erop. Blus met witte wijn en kokosmelk. Kook op een hevig vuur tot de mosselen open zijn.

Passeer de mosselen door een zeef en vang het kookvocht op.

Monteer dit vocht met een klontje boter.

Schik de kabeljauw in diepe warme borden. Schep hierop 1/4 van de mosselen. Schenk een scheutje saus in het bord.

Werk af met wakame, lamsoor, citroenmelisse, zeekraal en enkele gehakte pinda’s.

 

Bron: recept van Dhr. David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.434 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

4 Reacties

  1. Daniel van rijsselberghe

    Zou dat ook kunnen op de barbecue (in papillote bvb)?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Zeker en vast, Daniel. Go for it, het is bbq-weer! 🙂

      Antwoord
  2. Loes Uyterlinde

    Hallo Myriam,

    Enige maanden geleden heb ik je blog bij toeval “ontdekt”. Sindsdien heb ik al heel wat recepten van jou met veel plezier gemaakt.

    Zoals vandaag. Toen ik mijn partner vroeg wat hij voor zijn verjaardag wilde eten, zei hij “pannenkoeken”. Maar ik vond het vandaag veel te warm om pannenkoeken te bakken en eerlijk gezegd, ook niet echt verjaardagseten. Maar vanmorgen zag ik je mail over het gebakken kabeljauwhaasje met mosselen en de keuze was toen snel gemaakt voor het verjaardagsmaal.
    Iedereen vond het heerlijk! Wij hadden het als hoofdgerecht, dat was voor ons ruim voldoende. Als voorgerecht vinden we het iets te machtig.

    Hartelijke groet,

    Loes

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Wat een fijne reactie, Loes! Dit doet deugd. Ik stop heel veel tijd en energie in mijn blog en wanneer ik dan zo’n reacties krijg, dan kan ik er weer tegen. Superbedankt en een fijne verjaardag voor je partner!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Op het vel gebakken kabeljauwhaasje, mosselen & kokos

by Myriam Minne time to read: 2 min
4