Maar ik wist niet goed hoe ik de mosselen moest ‘benaderen’. Chez Léon zat er onder elke mossel een laagje tomatensaus. Kookte ik de mosselen op de klassieke manier, dan zouden die, mijns inziens, te droog/rubberachtig worden als ik ze daarna ook nog zou gratineren. Rauw openwrikken, zoals in moules parquées, zag ik dan ook weer niet zitten. Ik overlegde met mijn kookvriendin en koos voor een tussenoplossing: ik stoomde de mosselen 1 minuut in mijn stoomoven, zodat de mosselen wel zouden opengaan, maar nog niet gaar zouden zijn. Een pluim voor Ann en mij, want dit lukte perfect. De mosselen bleven sappig. Opdracht volbracht!
Nodig voor 2 personen als voorgerecht
1 kg Zeeuwse mosselen, ik koos voor Goudmerk mosselen
1 zakje mosselgroenten (ui, selder, mosselkruiden)
1 brickpak tomatencoulis
Pesto, homemade of kant-en-klaar in een potje
1 zakje Spécial Gratin Entremont
Verse peper van de molen (geen zout: mosselen zijn al zout en de kaas ook)
Enkele blaadjes basilicum voor de afwerking
Extra: brood voor erbij (en een glaasje frisse rosé) 😉
Bereiding
Spoel de mosselen in rijkelijk veel water, tot het water helder blijft. Schik de mosselgroeten en hierop de mosselen op een geperforeerde schaal en stoom ze in de stoomoven bij 100° C gedurende 1 min zodat ze opengaan, maar nog niet gaar zijn.
Verwarm de oven voor op grillstand.
Maak de mosselen los van de schelp. Lepel in elke schelpenhelft een tl tomatencoulis en leg de mosselen erop. Schik ze in een ovenschaal. Kruid de mosselen met een flinke draai van de pepermolen. Lepel een tl pesto op elke mossel en strooi er royaal gratinkaas over.
Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en grill de mosselen tot de gratinkaas goudkleurig wordt. Strooi enkele blaadjes gehakte basilicum over de mosselen.
Serveer de gegratineerde mosselen onmiddellijk met een homp vers brood.
Bron: recept geïnspireerd op wat ik geproefd heb bij Chez Léon. Alle afwijkingen zijn mijn verantwoordelijkheid.
hallo Myriam,
het is best wel een lekker recept , we hebben ervan genoten.
ik heb het klaargemaakt en meteen opgegeten maar zou ik dat mogen klaarmaken op voorhand maar nog niet in de oven zetten en dat dan maar doen als de gasten aan tafel gaan ?
groetjes Patricia
Dag Patricia
Ja hoor, zeker en vast. Bij mij waren de mosseltjes al afgekoeld tegen dat ik ze uit de schelp haalde. De pesto en tomatencoulis waren sowieso al koud.
Dus helemaal haalbaar om dit vooraf klaar te maken en op het laatste moment onder de grill te schuiven.
Smakelijk!
Myriam