Gegratineerde mosselen à la Provençale

Vorige week was ik te gast bij Chez Léon in Brussel (later meer hierover) en at daar verschrikkelijk lekkere gegratineerde mosselen à la Provençale. Ik had niet het lef om het recept te vragen, maar ontleedde alles tot in detail. Het deed met terugdenken aan mijn bioles in de lagere school: de dissectie van de mossel. 😉 Dit zou ik thuis proberen na te maken. Wat het gratinlaagje betreft, zat ik alvast goed. Ik had onlangs een paar pakjes geraspte kazen gekregen: “Spécial Gratin Entremont en Spécial Pasta Entremont zijn niet zomaar een ingrediënt, ze geven je recept die onmisbare toets van smaak en plezier die jouw gerecht uniek maakt.”, dixit het bijhorende persbericht. Dat was dus al een eerste stap in de goede richting…

Maar ik wist niet goed hoe ik de mosselen moest ‘benaderen’. Chez Léon zat er onder elke mossel een laagje tomatensaus. Kookte ik de mosselen op de klassieke manier, dan zouden die, mijns inziens, te droog/rubberachtig worden als ik ze daarna ook nog zou gratineren. Rauw openwrikken, zoals in moules parquées, zag ik dan ook weer niet zitten. Ik overlegde met mijn kookvriendin en koos voor een tussenoplossing: ik stoomde de mosselen 1 minuut in mijn stoomoven, zodat de mosselen wel zouden opengaan, maar nog niet gaar zouden zijn. Een pluim voor Ann en mij, want dit lukte perfect. De mosselen bleven sappig. Opdracht volbracht!

 

Gegratineerde mosselen à la Provençale

 

Nodig voor 2 personen als voorgerecht

1 kg Zeeuwse mosselen, ik koos voor Goudmerk mosselen
1 zakje mosselgroenten (ui, selder, mosselkruiden)
1 brickpak tomatencoulis
Pesto, homemade of kant-en-klaar in een potje
1 zakje Spécial Gratin Entremont
Verse peper van de molen (geen zout: mosselen zijn al zout en de kaas ook)
Enkele blaadjes basilicum voor de afwerking
Extra: brood voor erbij (en een glaasje frisse rosé) 😉

 

Gegratineerde mosselen à la Provençale

 

Bereiding

Spoel de mosselen in rijkelijk veel water, tot het water helder blijft. Schik de mosselgroeten en hierop de mosselen op een geperforeerde schaal en stoom ze in de stoomoven bij 100° C gedurende 1 min zodat ze opengaan, maar nog niet gaar zijn.

Verwarm de oven voor op grillstand.

Maak de mosselen los van de schelp. Lepel in elke schelpenhelft een tl tomatencoulis en leg de mosselen erop. Schik ze in een ovenschaal. Kruid de mosselen met een flinke draai van de pepermolen. Lepel een tl pesto op elke mossel en strooi er royaal gratinkaas over.

Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en grill de mosselen tot de gratinkaas goudkleurig wordt. Strooi enkele blaadjes gehakte basilicum over de mosselen.

Serveer de gegratineerde mosselen onmiddellijk met een homp vers brood.

 

Gegratineerde mosselen à la Provençale

 

Bron: recept geïnspireerd op wat ik geproefd heb bij Chez Léon. Alle afwijkingen zijn mijn verantwoordelijkheid.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Gegratineerde mosselen à la Provençale

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: