Hap en Tap logo zonder streep

Gegratineerde pannenkoeken met asperges en truffel

21 jun 2017 | Lunch, Voorgerecht, Voorgerecht vegetarisch

Wanneer je mij zegt: truffel. Dan antwoord ik: Zuid-Frankrijk, Ventoux, La Gontarde, omelet, ontbijt. Al die dingen/herinneringen zijn voor mij onlosmakelijk verbonden. Ik verklaar me nader. Ik ben net terug van 5 dagen Zuid-Frankrijk. Van de Mon(t) Ventoux. Yep, ik ben erop geraakt. Yep, ik heb afgezien. Het was snikheet. Maar daarna is de euforie des te groter. Bovendien deed ik het samen met mijn moateke uit Olen, Annie. Vroeger zagen we elkaar veel vaker, want toen liepen we samen marathons. Maar bij ons gaat ‘uit het oog, uit het hart’ niet op. We blijven BFF‘s. Met andere woorden, de reis was kort maar krachtig. Eerst fietsen als de beesten om daarna te feesten als de be(e)sten. ?

De eerste avond sliepen mijn man en ik zoals gewoonlijk bij onze Vlaamse vrienden, Geert en Mieke van wijndomein La Gontarde in Visan. Na 1000 km rijden voelt het telkens weer als thuiskomen… Voetjes onder tafel terwijl Geert de barbecue aanstookt, genietend van een van de vele wijntjes die het domein rijk is met uitzicht op de lavendelvelden. Zàlig! Maar is er meer dan wijn. Het domein bevat eveneens 3 ha truffelbos en Mieke en Geert plantten ook 150 olijfbomen aan. Die truffel proeven we keer op keer bij het ontbijt wanneer Geert ons ‘une omelette à la truffe’ serveert. Die 1000 km in de auto zijn zo vergeten… (Ook zin om dit te ervaren? Dat kan! Geert en Mieke zijn sinds vorige week ook de trotse eigenaar van een gite).

Nog voor ik vertrok, wist ik al dat ik een truffel wilde meebrengen. Ik had immers dit recept ontdekt en wilde het absoluut maken. Ietwat aangepast, dat wel. Ik zou en wou er de nieuwe groentebouillon in poeder van Maggi in verwerken. Die bouillon heeft niets dan voordelen: 1. Hij bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten. 2. Hij bevat minder zout en vet. en 3. Hij smaakt heerlijk en is makkelijk te doseren. (Vergeet uitgedroogde en hard geworden halve bouillonblokjes in een uithoek van de voorraadkast). Vergeef me deze lofzang op de nieuwe Maggi poederbouillon. Maggi is een klant van mij. ?

En zo stond ik maandagavond bij 30° C al pannenkoeken te bakken, minder dan 24u nadat ik teruggereden was. Ik wou immers niet dat mijn truffel uitdroogde. Oei, dat klinkt raar. ? Bovendien moest ik snel zijn, want het aspergeseizoen zit er bijna op. Dus als jullie dit ook willen maken, it’s now or never!

 

Gegratineerde pannenkoeken met asperges en truffel

 

Ingrediënten voor 8 gegratineerde pannenkoeken met asperges en truffel

30 cl melk
150 g bloem
2 eieren
1 snufje zout
Boter om te bakken

Voor de vulling:
500 g witte asperges
500 g groene asperges
1 el boter
15 cl witte wijn
12,5 cl room
1 tl Maggi groentebouillon in poeder
Zwarte peper van de molen
90 g geraspte kaas (bv. pecorino of parmezaan)
1 zwarte truffel, fijngeraspt

 

Gegratineerde pannenkoeken met asperges en truffel

 

Bereiding

Roer de melk en de bloem door elkaar, voeg de eieren en een snufje zout toe. Verhit een klontje boter in een braadpan en bak achtereenvolgens 8 pannenkoeken van het beslag.

Maak de vulling. Schil de witte asperges helemaal, maar schil enkel het onderste gedeelte van de groene asperges. Snij de asperges schuin in stukken van 2 à 3 cm.

Verwarm de oven voor op 220° C.

Verhit de boter in een braadpan en stoof de witte asperges kort. Blus met de witte wijn, dek de pan af en laat 5 min stoven. Voeg de groene asperges toe en stoof nog 5 min. Giet er de room bij samen met de tl bouillon en laat kort inkoken. Kruid met peper.

Verdeel de aspergevulling over de pannenkoeken, vouw deze over de vulling en bestrooi met de geraspte kaas. Schik de pannenkoekrolletjes in een vuurvaste schaal en laat 5 min gratineren in de oven. Verdeel er vlak voor het serveren de geraspte zwarte truffel over.

 

Gegratineerde pannenkoeken met asperges en truffel

 

Bron: recept geïnspireerd op een recept uit Knack Weekend 100 toprecepten Zonnig Italiaans.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.551 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Gegratineerde pannenkoeken met asperges en truffel

by Myriam Minne time to read: 3 min
0