Zelf recepten verzinnen is bijna nog leuker dan recepten zoeken en die maken. Het is iets wat ik dan ook alsmaar vaker doe en probeer. De ene keer al met meer succes dan de andere keer. Wie mijn stories op mijn Instagram account zag deze week, snapt wat ik bedoel: ik maakte de mooiste rode biet blaadjes die je ooit zag, maar ze waren te groot voor de rest van het recept. Er zit niets anders op dan opnieuw te beginnen. Gelukkig ging het met deze panna cotta van asperges met daslookpesto en -saus en Bellota ham wel goed!
Ik bestelde de speciale Fiore Mold bij Moldbrothers en daarna kon het creëren beginnen, want neen, een kant-en-klaar recept voor die bloem van een mal, was er niet. Dat ik met asperges en daslook zou werken, stond al snel vast. Heb ik doorgaans veel geduld (borduurwerkjes in kruissteek waren ooit mijn hobby), dan geldt dat NIET voor nieuwe seizoensingrediënten. Gelukkig is er dan Rob! Rob is altijd de eerste wanneer het aankomt op primeurgroenten en -fruit. Jawel, zelfs voor een horecaspeciaalzaak als Sligro Ispc!
En terwijl ik dan toch bij Rob was, koos ik ook nog voor de bovenste beste Bellota ham én voor sesamzaadjes met soja van Terre Exotique. Kwestie van een topgerechtje af te werken met topproducten. Een witte Bourgogne in het glas en Myriammeke was content (en mijn kookcompanen Ann en Kelly waren dat ook)!
Waar ik minder content van word, dat is mijn bereik op Instagram… Hoe zielig is dat! Dan heb ik 32.600 volgers en krijgen slechts 3000 mensen mijn laatste posts te zien. Dat is niet eens 10%! ^fjabagivndagageaing! Dit moet een zware vloek voorstellen. Mag ik jullie dan ook lief vragen om deze post op mijn Instagram account te liken? Een comment geven of opslaan is nog beter. Ik vind het zonde dat ik mooie content creëer (allez, daar ga ik toch vanuit) en dat die door geen kat gezien wordt. 🥹 Ik bied jullie met veel passie en plezier gratis en voor niets gedetailleerde recepten en het enige dat ik terugvraag, is een like, comment of share. Faire deal, toch?
Ik serveerde deze panna cotta van asperges op een handgemaakt bord van Syl.fie Ceramics. #zelfbetaald
Panna cotta van asperges met daslookpesto en -saus, Bellota ham
Equipment
- 1 Staafmixer of blender
Ingrediënten
Voor de daslookpesto:
- 1 handje verse bladeren daslook, grof gesneden
- 60 g pijnboompitten
- 2 dl olijfolie
- 60 g oude kaas of Parmezaan, geraspt
- 1 citroen, het sap
- Zeezout
Voor de panna cotta van asperges:
- 500 g witte asperges
- 50 g zachte geitenkaas, type Chavroux
- 3 blaadjes gelatine (2 g/blaadje)
- 1 teentje look
- 1 sjalotje
- 20 g honing
- 30 g geklaarde boter
- 175 ml melk
- 200 ml volle room
- 1/2 citroen
- 1 snufje cayennepeper
- 1 snufje zout
Voor de daslooksaus:
- 200 ml groentebouillon
- 75 g daslook
- 200 ml room
Voor de crumble:
- brood
- kurkuma
- zonnebloempitten
Voor de afwerking:
- 1 pakje Bellota ham
- 1 doosje Sunny Springtime Mix (een kruidenmix met eetbare bloemen)
- 1 handje sesamzaadjes met sojasaus
Instructies
Voor de daslookpesto:
- Pers de citroen uit.
- Mix de daslook, pijnboompitten, kaas en wat van de olie in de blender. Heb je geen blender, dan werkt een staafmixer ook.
- Giet vervolgens de rest van de olijfolie erbij en mix het geheel verder tot een smeuïge massa.
- Breng de pesto op smaak met citroensap en zout.
- Schep een lepeltje daslookpesto in het hart van de bloemenmal en laat hard worden in de diepvries.
Voor de panna cotta van asperges:
- Week de gelatine in koud water.
- Pel het sjalotje en de look en snipper fijn.
- Schil de asperges en verwijder het houterige uiteinde. Snij in stukjes.
- Smelt de geklaarde boter in een pan. Wentel de aspergestukjes erdoor. Laat op een zacht vuur 5 min bakken. Blus met de room en melk en breng aan de kook. Laat koken tot de asperges zacht zijn.
- Pureer met een staafmixer fijn en giet door een fijne zeef.
- Roer de uitgeknepen gelatine, de geitenkaas en de honing er met een klopper door. Breng op smaak met citroensap, cayennepeper en zout.
- Verdeel de panna cotta over de 4 vormen van de bloemenmal op de diepgevroren pesto. Zet terug in de diepvries om op te stijven.
- Als je wat panna cotta overhoudt, dan kan je die ook als hapje serveren in glaasjes.
Voor de daslooksaus:
- Spoel de daslook schoon onder de koude kraan en dep droog. Hak de blaadjes dan wat fijner.
- Breng de bouillon aan de kook en laat tot de helft inkoken. Voeg dan de daslook toe en laat 1 min meekoken.
- Schenk dan de room erbij en mix met een staafmixer tot een saus. Breng op smaak met (witte) peper en zout.
Voor de crumble:
- Voor de crumble van brood met kurkuma en zonnebloempitten: mix een paar sneetjes brood tot je kruimels bekomt. Bak deze kruimels in een pan met wat olijfolie, samen met een mespuntje kurkuma en een handje zonnebloempitten. Laat afkoelen en houd apart.
Afwerking:
- Schik een bedje Sunny Springtime Mix op het bord. Dit lukt makkelijk met een uitsteekring.
- Bedek met een paar plakjes Bellota ham.
- Ontvorm de panna cotta van asperges en schik die op de ham. Laat ontdooien.
- Werk af met een pollepeltje daslooksaus.
- Strooi er tot slot nog wat crumble en sesamzaadjes met sojasaus over.
Een super gerechtje! Top gepresenteerd. Een uitdaging om dit na te maken. Prachtig!
Dankjewel, Tom! Fijn weekend voor straks.
Myriam
Dit ziet er verrukkelijk uit! Het oogt prachtig en geeft je meteen een heerlijk lentegevoel. Absoluut top!
Dankjewel. Bedankt voor je reactie!
Prachtig
Dankjewel, Caroline!
Proef je de geitenkaas heel erg? Of kan dit vervangen / weggelaten worden?
Nee hoor, de smaak is heel subtiel!
Ben zot van die mal….. Wil ik ooook 😍
Instant happiness! Ik ga er zeker ook nog een zoet dessert mee verzinnen. Iets met basilicum en aardbeien of zo. Ik zie het al voor me. 🙂
Oeps….tot als ik het prijskaartje zag 😭 kan ik me ook al inbeelden