Hap en Tap logo zonder streep
Gepocheerd ei

Gepocheerd ei met jus van truffel, compote van ajuin

1 apr 2015 | Voorgerecht, Voorgerecht met vlees

Met Valentijn kreeg ik een prachtige ontbijtmand toegestuurd door een van mijn favoriete PR-bureaus, Sparkies. Enerzijds was die gevuld met alles wat je hartje (of liever: maag) bij het ontbijt maar kan verlangen (van fruitsap tot koffie, van ontbijtgranen tot chocopasta, allemaal fairtrade en geschonken door Delhaize) en anderzijds met een eierkoker van Cuisinart. Niet zomaar de eerste de beste eierkoker, maar een multifunctioneel toestel dat:

  • tot 10 (!) zacht, medium of hardgekookte eitjes bereidt
  • ook omeletjes tevoorschijn tovert
  • en last but not least 4 gepocheerde eitjes ineens maakt!

Hij ziet er niet alleen fraai uit met zijn geborstelde RVS uitvoering, hij is ook nog geheel autonoom, want het toestel stopt automatisch op het einde van de kooktijd. Wel zo handig!

Nu kon ik wel een gerecht bedenken met een hardgekookt ei of zo, maar da’s ‘een zacht eitje’ voor deze blog. Heb je ‘m? 😉 En ik weet uit ervaring (op mijne leeftijd mag ik dat zeggen) dat nog altijd heel veel mensen schrik hebben om een gepocheerd eitje te maken. Ik geef het toe, het is ook best wel omslachtig: water aan de kook brengen met azijn, de temperatuur laten zakken tot net onder het kookpunt (anders spat het ei uiteen wanneer je het in het water dropt), een draaikolk maken in het water, elk eitje breken in een apart kommetje,…

Dus testte ik de Cuisinart eierkoker uit en liet ‘m deze delicate klus voor me klaren. En dat deed hij met verve. Terwijl ik mijn saus en mijn asperges aan het bereiden was, deed hij het werk om na nog geen 10 minuten mij met een belsignaal te verwittigen dat mijn eitjes klaar waren. Maar waren ze ook goed? Moeulleux met een vloeibare dooier wanneer je ze openprikt? Absoluut! Bekijk de foto en oordeel zelf!

Nodig voor 4 personen

200 gr boter
4 schijfjes gerookte bacon
2 el gefrituurde uitjes
4 groene asperges
4 eieren
Truffelbraisures (zomertruffel)
3 el jus van truffel
Scheutje sherryazijn
150 ml room
1 el fijngesneden bieslook
6 uien

Werkwijze

Schil de uien en snijd deze fijn (ik gebruikte hiervoor mijn mandoline). Stoof ze aan in een steelpannetje met een klontje boter. Voeg suiker toe en een scheutje water.  Laat zachtjes gedurende 1 uur sudderen tot alle water verdampt is en je zoete, gekonfijte ui bekomt. Roer af en toe om zodat aanbranden vermeden wordt. Laat sudderen tot de ui lichtbruin gekleurd is en op compote lijkt. Kruid de compote met peper en zout.

Snijd de gerookte bacon in fijne brunoise en kleur aan in een antikleef pan. Laat uitlekken op keukenpapier en meng vervolgens met de gefrituurde ui.

Schil de asperges maar laat de topjes ongeschild. Stoom ze gedurende een 3-tal minuten beetgaar. Laat daarna afkoelen in ijswater. Snijd de steeltjes in schuine stukjes.

Stoof de stukjes asperges (sifflets) aan in olijfolie.

Voor de saus:
Doe de jus van truffel en de room in een pannetje. Doe er een scheutje sherryazijn bij. Breng aan de kook. Doe er als het kookt, de klontjes boter beetje bij beetje bij. Voeg vervolgens een lepel truffelbraisures toe. Mix op met een staafmixer tot een schuimige massa. Breng terug aan de kook en voeg nog wat extra boter toe. Kruid met peper en zout en mix net voor het serveren de saus nog even schuimig op. (Bekijk het filmpje met Wout Bru op VTM Koken).

Voor de gepocheerde eieren:
Ofwel kies je voor de eierkoker van Cuisinart, ofwel ga je als volgt tewerk:
Breek de eieren en doe elk ei in een apart kommetje.
Kook intussen ruim 1 liter water en voeg, wanneer het water kookt, een scheutje azijn toe.
Temper het vuur en laat de eieren tegen de rand van de kom in het water glijden. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Laat 3 minuten pocheren.
Haal de eieren er één voor één uit met een schuimspaan en dompel kort in koud water. Laat de eieren daarna uitlekken op keukenpapier en knip het eitje wat bij met de keukenschaar.

Serveer in het midden de uicompote. Schik hierop de stukjes asperges en dan het eitje met de luchtige jus van truffel.

Werk het ei af met uitjes, bacon en wat fijngesneden bieslook. Voeg er naar eigen wens nog wat heel fijn gesneden truffel aan toe.

Bron: recept van Wout Bru op de website van VTM Koken.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.701 andere abonnees

ARCHIEF

7 Reacties

  1. tuurmetpruimen

    De vorm van het gepocheerde ei is dan wel driehoekig afgerond? 🙂

    Antwoord
  2. Hap & Tap

    Klopt 'Tuur'! Wedden dat iedereen je vraagt hoe je je gepocheerde eieren zo fancy gekregen hebt? 😉

    Antwoord
  3. tuurmetpruimen

    Haha! Ik geef toe dat het gepruts met tollend water, azijn, propere handdoeken, … me wel tegenhoudt om op regelmatige basis gepocheerde eieren te maken. Nochtans zalig veel toepassingen. En ergens vind ik het ambachtelijker om het the old way te doen… of ben ik too nerdy? 🙂
    Is het toestel ook gebruiksvriendelijk in reiniging?

    Antwoord
  4. Hap & Tap

    Ja hoor, 'Tuur', het is heel handig om te reinigen. En je kunt er ineens 10 zacht-, medium- of hardgekookte eitjes in klaarmaken. Toch ook handig meegenomen, niet? Voor je paasbrunch bv. 😉

    Antwoord
  5. tuurmetpruimen

    Je mag ook 'gewoon' Bart zeggen hoor 🙂
    Als die zachtgekookte en gepocheerde eieren er perfect uitkomen én perfect afwasbaar is, dan vind ik dat echt wel z'n geld waard. En het doet me nostalgisch mijmeren aan de eierkoker van mijn grootmoeder.

    Antwoord
  6. Lisanne

    hoe kom ik aan truffeljus en truffelbraisures

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Die koop je in de winkel of online. Niet in de supermarkt (alhoewel met de eindejaarsfeesten vaak wel), maar zeker in de delicatessenzaak.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Gepocheerd ei met jus van truffel, compote van ajuin

by Myriam time to read: 3 min
7