- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Gepocheerd ei met jus van truffel, compote van ajuin

Gepocheerd ei

Met Valentijn kreeg ik een prachtige ontbijtmand toegestuurd door een van mijn favoriete PR-bureaus, Sparkies. Enerzijds was die gevuld met alles wat je hartje (of liever: maag) bij het ontbijt maar kan verlangen (van fruitsap tot koffie, van ontbijtgranen tot chocopasta, allemaal fairtrade en geschonken door Delhaize) en anderzijds met een eierkoker van Cuisinart. Niet zomaar de eerste de beste eierkoker, maar een multifunctioneel toestel dat:

Hij ziet er niet alleen fraai uit met zijn geborstelde RVS uitvoering, hij is ook nog geheel autonoom, want het toestel stopt automatisch op het einde van de kooktijd. Wel zo handig!

Nu kon ik wel een gerecht bedenken met een hardgekookt ei of zo, maar da’s ‘een zacht eitje’ voor deze blog. Heb je ‘m? 😉 En ik weet uit ervaring (op mijne leeftijd mag ik dat zeggen) dat nog altijd heel veel mensen schrik hebben om een gepocheerd eitje te maken. Ik geef het toe, het is ook best wel omslachtig: water aan de kook brengen met azijn, de temperatuur laten zakken tot net onder het kookpunt (anders spat het ei uiteen wanneer je het in het water dropt), een draaikolk maken in het water, elk eitje breken in een apart kommetje,…

Dus testte ik de Cuisinart eierkoker uit en liet ‘m deze delicate klus voor me klaren. En dat deed hij met verve. Terwijl ik mijn saus en mijn asperges aan het bereiden was, deed hij het werk om na nog geen 10 minuten mij met een belsignaal te verwittigen dat mijn eitjes klaar waren. Maar waren ze ook goed? Moeulleux met een vloeibare dooier wanneer je ze openprikt? Absoluut! Bekijk de foto en oordeel zelf!

Nodig voor 4 personen

200 gr boter
4 schijfjes gerookte bacon
2 el gefrituurde uitjes
4 groene asperges
4 eieren
Truffelbraisures (zomertruffel)
3 el jus van truffel
Scheutje sherryazijn
150 ml room
1 el fijngesneden bieslook
6 uien

Werkwijze

Schil de uien en snijd deze fijn (ik gebruikte hiervoor mijn mandoline). Stoof ze aan in een steelpannetje met een klontje boter. Voeg suiker toe en een scheutje water.  Laat zachtjes gedurende 1 uur sudderen tot alle water verdampt is en je zoete, gekonfijte ui bekomt. Roer af en toe om zodat aanbranden vermeden wordt. Laat sudderen tot de ui lichtbruin gekleurd is en op compote lijkt. Kruid de compote met peper en zout.

Snijd de gerookte bacon in fijne brunoise en kleur aan in een antikleef pan. Laat uitlekken op keukenpapier en meng vervolgens met de gefrituurde ui.

Schil de asperges maar laat de topjes ongeschild. Stoom ze gedurende een 3-tal minuten beetgaar. Laat daarna afkoelen in ijswater. Snijd de steeltjes in schuine stukjes.

Stoof de stukjes asperges (sifflets) aan in olijfolie.

Voor de saus:
Doe de jus van truffel en de room in een pannetje. Doe er een scheutje sherryazijn bij. Breng aan de kook. Doe er als het kookt, de klontjes boter beetje bij beetje bij. Voeg vervolgens een lepel truffelbraisures toe. Mix op met een staafmixer tot een schuimige massa. Breng terug aan de kook en voeg nog wat extra boter toe. Kruid met peper en zout en mix net voor het serveren de saus nog even schuimig op. (Bekijk het filmpje met Wout Bru op VTM Koken).

Voor de gepocheerde eieren:
Ofwel kies je voor de eierkoker van Cuisinart, ofwel ga je als volgt tewerk:
Breek de eieren en doe elk ei in een apart kommetje.
Kook intussen ruim 1 liter water en voeg, wanneer het water kookt, een scheutje azijn toe.
Temper het vuur en laat de eieren tegen de rand van de kom in het water glijden. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Laat 3 minuten pocheren.
Haal de eieren er één voor één uit met een schuimspaan en dompel kort in koud water. Laat de eieren daarna uitlekken op keukenpapier en knip het eitje wat bij met de keukenschaar.

Serveer in het midden de uicompote. Schik hierop de stukjes asperges en dan het eitje met de luchtige jus van truffel.

Werk het ei af met uitjes, bacon en wat fijngesneden bieslook. Voeg er naar eigen wens nog wat heel fijn gesneden truffel aan toe.

Bron: recept van Wout Bru op de website van VTM Koken.

Related Post