Wat een ***weer! Ach, om helemaal depri van te worden… Niks kan mij opbeuren momenteel… De Rode Duivels zijn uitgeschakeld. Vakantie is nog veraf en ik heb welgeteld maar 1 weekje. Ik heb al veel te veel budget opgedaan in de solden én bovendien krijg ik volgende maand zo goed als geen loon (dat komt ervan als je van werk verandert)… Zucht. Diepe zucht.
Gelukkig is er deze héérlijke kerrierisotto om mij op te beuren. Ik ben een emo-eter. Ik beken. 🙂
Ingrediënten voor 8 personen
120 g zeebaars p.p.
Olijfolie
Takje tijm
Mespuntje sambal oelek (naar smaak)
Voor de risotto:
Gewone olijfolie
20 g risottorijst p.p. (Arborio)
1 kl kerrie
Scheut witte wijn
1 l bouillon: 1/2 kippenbouillon, 1/2 visbouillon
2 sjalotten
Olijfolie van eerste persing
3 plakjes gerookt spek
1 preiwit
Voor de pestoroom:
1 busseltje basilicum
1 teentje look
1 el pijnboompitten (niet geroosterd!)
30 g Parmezaanse kaas
3 el olijfolie
4 el room
Voor de afwerking:
Kleine scheutjes basilicum
Bereiding
Fileer de zeebaars en ontschub de filets voorzichtig zonder ze te breken (of vraag je visboer om dit te doen). Verdeel de vis in porties, kruid met peper en zout en bak op de velzijde krokant in olijfolie. Schik de vis in een ovenschaal. Marineer in olijfolie met sambal oelek en tijm. Schuif de ovenschaal net voor het serveren nog even kort in de oven.
Voor de risotto:
Snipper de sjalotten fijn en fruit ze aan in olijfolie. Voeg de ongekookte rijst toe en fruit nog even verder aan.
Bestrooi met de kerrie en kruid met peper en zout. Overgiet met een flinke scheut witte wijn en laat dit volledig inkoken. Voeg nu voor elke el rijst 2,5 el warme bouillon toe.
Laat de rijst onder deksel gedurende 18 minuten garen. Verwijder het deksel en ga na of de rijst gaar is of dat er eventueel nog wat extra bouillon moet toegevoegd worden. Gaar indien nodig nog even verder tot de bouillon is uitgekookt.
Werk af door er 2 el olijfolie van eerste persing aan toe te voegen. Roer er nog wat parmigiano door.
Snij het spek in plakjes en bak deze krokant uit in de oven.
Snijd het preiwit in ringen van 5 à 8 mm dik. Maak de ringen los en haal deze even door de bloem. Frituur de ringen in een zachte friteuse op 130° C.
Voor de pesto:
Maak een pesto door de basilicum, look, pijnboompitten en kaas fijn te malen in een vijzel of met de mixer. Maal op het laatst alles nog even verder wanneer je de olijfolie toevoegt. Smaak af met peper en zout.
Kook de room kort op en los hier de pesto in op. Gebruik deze pestoroom als saus bij het afwerken van het bord.
Versier met de scheutjes.
Bron: recept van Dhr. Stefaan De Smedt, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.
Wat een geweldig recept.
Hoe eenvoudig en hoe rijk aan smaak.
Helemaal het einde.
Dank voor de heerlijke avond die hierdoor ontstaan is.
Een feest
Jorge Heynen
Dordrecht
Dag Jorge
Wat een heerlijke reactie van jou.
Bedankt hiervoor. Je hebt mijn zondag nog net iets meer kleur gegeven!
Liefs
Myriam
beste, vis met sambal oelek en tijm !! waar komt dat terug in het recept dan?
Nadat je de vis gebakken hebt, schik je hem in een ovenschaal. Dan marineer je de vis kort in olijfolie met sambal oelek en tijm.
Dit wil ik maken! Hoe serveer je de risotto? Ik zie het zo niet terug in de foto.. Enig idee hoe je dit mooi opdient?
Ik zou de risotto erbij serveren in een apart kommetje per persoon. Heel chique!
Gisteren een overheerlijk hap en tap dinertje bereid.
De bladerdeegring met avocado, zalm en bramen, de zeebaars met kerrierisotto en pestoroom en het Oreo/Nutella ijsje gemaakt. Veel lof van de gasten ontvangen. Heel hartelijk dank voor de zalige recepten die je post!