Provençaals tomatenbrood

Nu de zomer (bijna) in het land is, kijk ik reikhalzend uit naar gezellige BBQ’s en tuinfeesten. Terwijl mijn man het vuur aanstookt (BBQ is mannenbusiness en het is écht de enige keer dat mijn echtgenoot ‘kookt’), serveer ik mijn gasten mijn houten plank met allerlei mediterraanse tapas: homemade grissini met dip van zongedroogde tomaten, chorizo, Parmaham, ansjovisjes, olijven, manchego, gevulde pepers,… Niets dat daar beter bij past dan een homp Provençaals tomatenbrood. De ideale starter van een fijn feestje. De zomer kan niet snel genoeg beginnen, mijn gedacht!

 

Provençaals tomatenbrood

 

Nodig voor 8 stuks Provençaals tomatenbrood van ca. 250 g per stuk

1,650 kg bloem voor wit brood
450 g volkoren bloem
825 g water
3 eieren
90 g suiker
80 g verse gist of 35 g gedroogde gist
135 g olijfolie of olie van de zongedroogde tomaten
45 g zout

Garnituren:
375 g zongedroogde tomaten, fijngehakt
3 el bieslook
2 el gedroogde oregano
1 tl gedroogd anijspoeder
35 g verse basilicum, fijngehakt
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 el tomatenpuree (bv. het dubbel tomatenconcentraat van Selezione del Maestro van Elvea)

 

Bereiding

Los de gist op in het lauwe water.

Meng de bloemsoorten samen met het zout, de suiker, de eieren, de tomaten, de tomatenpuree, de olijfolie en de look.

Voeg het water toe en laat goed kneden.

Laat het deeg 35 min rijzen op een warme plaats. Sla voorzichtig de lucht eruit en voeg bieslook, oregano, anijspoeder en basilicum toe.

Laat opnieuw 30 min rijzen.

Kneed het deeg met de hand en maak porties van 250 g en leg in een broodvorm.

Laat het brood 20 min rijzen en doreer met losgeklopte eidooier met een scheutje water.

Snijd de broden een paar keer in met een scherp mes.

Bak ze in een voorverwarmde oven bij 185° C gedurende 35 min.

 

Provençaals tomatenbrood

 

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , ,

Provençaals tomatenbrood

by Myriam Minne time to read: 1 min
0
%d bloggers liken dit: