Franse brioche

Houd ik het op weekdagen gewoonlijk op 2 sneetjes toast belegd met confituur en een Zwitsers kaasje erbij  als ontbijt, dan mag het in het weekend wel wat meer zijn. Croissantjes, chocoladekoeken, (homemade) pistoletjes of, als ik chic wil doen, deze Franse brioche. Een flinke lik gezouten boter erop en ik ben perfect gelukkig. Meer moet dat niet zijn. Kopje koffie of twee erbij, weekendkrant opengeslagen op de sportbladzijden… Vooral nowadays, wat is het toch genieten van de krantenkoppen: “De drive, de passie, het verlangen: alles is aanwezig voor Club Brugge om na 11 jaar de kampioenstitel te pakken”. Man, man, wat is dit smullen, zeg! Van de Franse brioche én van de artikels in de krant. Hopelijk mag ik na het weekend blijven smullen. Niet van het brood, want dat is dan al lang op, maar van de artikels en foto’s van de kampioenenviering. Duimen jullie mee? 😉

 

Franse brioche

 

Voor 6 stuks Franse brioche

750 g bloem voor wit brood
95 g melk
95 g water
95 g ei
56 g verse gist
75 g suiker
12,5 g zout
187,5 g gesmolten boter

 

Bereiding

Los de gist op in het water en de lauwe melk.

Meng alle benodigdheden behalve de boter bij elkaar.

Voeg tot slot de gesmolten boter toe en kneed tot een elastisch deeg. Dit duurt ca. 5 minuten nadat de boter werd toegevoegd.

Laat het deeg rijzen onder folie gedurende 90 minuten. (Wil je dit versnellen, zet het deeg dan gedurende 40 minuten in een oven bij 50° C).

Sla het deeg dicht en verdeel het in stukken van 45 g.

Vet de bakvormen in en leg er 4 bolletjes in. Vorm het 5de bolletje tot een peer en schik het met de punt naar beneden tussen de 4 bollen in het midden.

Laat het deeg terug 45 minuten rijzen.

Bestrijk de broden met dorure (d.i. losgeklopte dooier aangelengd met een klein beetje water) en bak ze af gedurende 20 minuten op 190° C (of als het snel moet gaan: gedurende 12 minuten op 200° C).

Tip: heb je geen briochebakvorm, dan kan je de broden ook gewoon vlechten. Even mooi, even lekker!

 

Franse brioche

 

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post

Tags: , , ,

Franse brioche

by Myriam Minne time to read: 1 min
0
%d bloggers liken dit: