- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Provençaals tomatenbrood

Provençaals tomatenbrood

 

Provençaals tomatenbrood

 

Nodig voor 8 stuks Provençaals tomatenbrood van ca. 250 g per stuk

1,650 kg bloem voor wit brood
450 g volkoren bloem
825 g water
3 eieren
90 g suiker
80 g verse gist of 35 g gedroogde gist
135 g olijfolie of olie van de zongedroogde tomaten
45 g zout

Garnituren:
375 g zongedroogde tomaten, fijngehakt
3 el bieslook
2 el gedroogde oregano
1 tl gedroogd anijspoeder
35 g verse basilicum, fijngehakt
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 el tomatenpuree (bv. het dubbel tomatenconcentraat van Selezione del Maestro van Elvea)

 

Bereiding

Los de gist op in het lauwe water.

Meng de bloemsoorten samen met het zout, de suiker, de eieren, de tomaten, de tomatenpuree, de olijfolie en de look.

Voeg het water toe en laat goed kneden.

Laat het deeg 35 min rijzen op een warme plaats. Sla voorzichtig de lucht eruit en voeg bieslook, oregano, anijspoeder en basilicum toe.

Laat opnieuw 30 min rijzen.

Kneed het deeg met de hand en maak porties van 250 g en leg in een broodvorm.

Laat het brood 20 min rijzen en doreer met losgeklopte eidooier met een scheutje water.

Snijd de broden een paar keer in met een scherp mes.

Bak ze in een voorverwarmde oven bij 185° C gedurende 35 min.

 

Provençaals tomatenbrood

 

Bron: recept van Dhr. Jo Nelissen, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.

Related Post