Het is zeker: binnenkort heb ik visite en dan komt deze gegrilde zalm met teriyakisaus, miso, zeewier en groene asperges op het menu te staan. (Ik hoop nu maar dat mijn gasten mijn blog niet lezen, anders weten ze al wat hen te wachten staat). Dit recept is zo eenvoudig, maar blinkt toch uit qua smaak en qua presentatie.
Ik speelde lichtjes vals door de teriyakisaus kant-en-klaar te kopen in ’t ispc. Het begint stilletjesaan een wekelijkse gewoonte van me te worden om op vrijdagavond na het werk binnen te wippen in de horecaspeciaalzaak om daar mijn speciale inkopen te doen voor ’t weekend. Zoals voor dit recept had ik misopasta, teriyakisaus, wasabi furikake en zeewier nodig. Nu hoor ik jullie al denken: jij hebt chance, maar ik geraak daar niet binnen. Wel, dat is niet waar. Het volstaat om lid te worden van de Dolce Club en met die lidkaart gaan alle deuren voor je open. Ook die van de Hanos. Alleen die van Metro, die blijven hermetisch gesloten. Dit is geen gesponsord bericht, ik wil jullie gewoon helpen om aan al die speciale ingrediënten te geraken die ik regelmatig gebruik.
Die teriyakisaus heb ik dus kant-en-klaar gekocht. Je kan ook kiezen voor yakitori.
Recept voor gegrilde zalm met teriyakisaus, miso, zeewier en groene asperges
(Voor)bereiden: ± 30-40 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 8 personen:
800 g zalm met vel
30 g wasabi furikake of sesamzaadjes
4 groene asperges
1 handje gedroogd zeewier
1 potje zalmeitjes
Voor de teriyakisaus:
1 el sojasaus
1 el mirin
1 el honing
1 el sushi azijn
Zeste en sap van 1 limoen
Voor de misomayonaise:
1 ei
2 dl druivenpitolie
1 el chardonnay azijn
1 el misopasta (de bleke)
2 el water
1 tl mosterd
Peper en zeezout
1 limoen
Bereiding
Voor de teriyakisaus:
Teri betekent glans en yaki gegrild of gebakken.
Meng alle ingrediënten.
Voor de gegrilde zalm:
Stroop het vel van de zalm, smeer het in met arachideolie of mycryo en kruid met peper en zout. Leg het op een bakplaat bekleed met bakpapier, leg een vel bakpapier bovenop het vel en leg er nog een bakplaat op. Schik de bakplaten in de voorverwarmde oven bij 140° C gedurende 15 à 20 min. Versnijd het gedroogde vel in repen en gebruik die als afwerking van het gerecht.
Bestrijk de zalmporties met een beetje arachideolie of mycryo. Kruid goed met peper en zeezout en quadrilleer de zalmporties kort in een hete grillpan.
Breng een flinke toef teriyakisaus aan op de zalm en plaats de vis in de oven gedurende 2 min op 150° C voor je hem serveert. Zorg ervoor dat de zalm mooi mi-cuit blijft.
Werk af met wasabi furikake of sesamzaadjes.
Voor de groene asperges:
Snij van de asperges dunne sliertjes op de mandoline. Je kan die desgewenst gedurende 1 min blancheren in kokend gezouten water en afkoelen in ijswater, maar dat is niet echt nodig. Rauw is prima!
Voor het zeewier:
Week het zeewier in koud water gedurende 20 min, laat uitlekken en breng op smaak met peper.
Voor de misomayonaise:
Meng de miso met het water.
Mix het ei met de mosterd, het misowater, de azijn en peper en zout met de staafmixer in een hoge beker. Monteer voorzichtig met de olie.
Breng verder op smaak met limoensap en -zeste.
Afwerking
Trek een streep misomayonaise op het bord.
Schik hierop de warme gegrilde zalm met teriyakisaus.
Schep er een lepeltje zalmeitjes op.
Bovenop komen enkele aspergeslierten.
Werk af met het zeewier (dat ben ik dus vergeten, ik merkte mijn geweekt zeewier pas op toen we de zalm al achter de kiezen hadden).
Bron: recept van chef Jo Nelissen voor Peggylicious.
Mooi recept. Ga het zeker maken. Nu is er vollop skry te koop en vind dit een lekkere vis om te eten. Volgens mij is dit ook lekker of is deze vis te zacht van smaak t.o.v. de teriyakisaus en de misomayo
Dag Frans
Ik zou voor dit recept écht geen skrei gebruiken.
Je vindt heel lekkere skreirecepten op mijn blog als je met deze vis aan de slag wil:
https://www.hap-en-tap.be/?s=skrei
Vooral die met de oesterzwammen en de Cornes de Gatte is een toppertje.
Smakelijk!
Myriam