Op 8 februari is ’t Chinees nieuwjaar: het jaar van de aap! En dus is ’t vandaag eigenlijk kerstavond in China. Of klopt die redenering niet? Ach, maakt niks uit, alle gelegenheden zijn goed om dit gerecht op tafel te zetten… Da’s mijn conclusie.
Ik vertelde jullie al eerder over mijn moedertje. Het mensje is ondertussen 89 jaar en woont nog steeds thuis, samen met mijn bijna 95-jarige vader. Ja, ik ben van een sterk ras. 😉 En ja, ik ben een nakomertje (lees: accidentje) voor wie aan het rekenen zou slaan. Mijn moeder was 38 toen ze van mij beviel en dat was 12 jaar na mijn broer. Shit happens. 😉
Nu was mijn moeder absoluut geen gedreven hobbykok of keukenprinses. Er werd wel alle dagen vers gekookt, dat wel, en altijd volgens de ‘heilige drievuldigheid’: aardappelen, groenten en vlees. Veel vlees vooral, want mijn vader die als zelfstandig schrijnwerker regelmatig de daken op moest, moest kloek staan. En ikzelf ook. Want ik was een veel te tenger kindje. Dat die tengerheid gewoon goeie genen waren, die mij 50 jaar later nog altijd behoeden voor overgewicht, kon mijn moeder toen niet weten.
Genoeg gebabbeld. Ter zake: mijn moeder had dus een heel beperkte voorraadkast. Niet zoals ik dus. 😉 Wat daar wel altijd in stond, dat was Imperial puddingpoeder én een flesje Maggi smaakversterker. En laten dat nu net twee van mijn klanten zijn voor wie ik de Facebook pagina’s beheer. Da’s toch wel toevallig, niet? Wel, dat flesje smaakversterker van mijn moeder heb ik vandaag 2 maal gebruikt. Allez, niet het flesje van mijn moeder, he. Dat zou straf zijn! Mijn eigen flesje. Een keer om de gewokte noedels op smaak te brengen en een keer als smaakmaker in de marinade. Wel, zonder zever, dit is het lekkerste zalmrecept ever! Die lak is zo van lik m’n liptje! Echt een ideaal gerecht om Chinees nieuwjaar te vieren. Of Valentijn. Of Pasen. Alle gelegenheden zijn goed om dit op tafel te zetten.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Nodig voor de gelakte zalm:
1 kl Maggi smaakversterker
2 el sherry
4 el honing
3 el donkere kandijsuiker
1 el gember, geraspt
2 teentje knoflook, geperst
1 kl Chinees vijfkruidenpoeder
1 el sesamolie
2 zalmfilets (met vel)
Voor de noedels:
250 g noedels
400 g oesterzwammen
1 broccoli, in roosjes, 2 min. geblancheerd in kokend, gezouten water
200 g sugarsnaps (suikererwten)
3 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
Maggi smaakversterker naar smaak
1 kl sesamolie
3 el olie
Voor de afwerking:
1 bosje koriander
1 el zwarte en witte sesamzaadjes
1 stukje zoete rode puntpaprika
Bereiding
1. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Scheur de oesterzwammen in reepjes.
2. Verhit in een wok 3 el olie. Bak de broccoliroosjes en sugarsnaps 5 min. al omscheppend op halfhoog vuur. Schep de oesterzwammen erdoor en bak nog 2-3 min. op hoog vuur. Draai het vuur laag, voeg de gember toe en bak 2 min. Voeg de noedels en Maggi smaakversterker toe en bak nog 2 min. op hoog vuur. Breng de noedels op smaak met de sesamolie en verdeel over 4 kommen. Maak de noedels af met korianderblaadjes, sesamzaadjes en enkele rondjes zoete puntpaprika.
3. Verwarm de oven voor op 200° C. Meng in een steelpan de Maggi smaakversterker met de sherry, de honing, de kandijsuiker, de gember, de look en het vijfkruidenpoeder. Voeg al roerend de sesamolie toe en laat karamelliseren op een zacht vuur. Je moet een dikke stroperige marinade bekomen.
4. Kruid de zalmfilets met peper en zout en schik de vis in een ingevette ovenschaal met de velkant naar boven. Zet 5 min. in de oven. Keer de filets om, smeer royaal in met de honinglak en zet nog 3 min. in de oven. Schik een gelakte zalmfilet op de noedels.
Dit is een gesponsord recept door mezelf ontwikkeld voor Maggi.
Deze middag gemaakt. Heerlijk gerechtje! Super lekker!
Dat doet me plezier, Annick!
Wat voor soort noedels worden in dit recept gebruikt?
De gewone eiernoedels, José.
Smakelijk!