Ik lust geen witloof. Niet gestoofd of gebraiseerd en ook niet in hesperolletjes. Alleen rauw eet ik het wel, met een flinke schep mayonaise. Maar raar maar waar… in dit hapje lust ik het wèl. Misschien omdat de smaak verdoezeld wordt door de sinaasappel, de honing en kerrie. Ik ga zelfs meer zeggen: ik vind het heerlijk! Dit sausje is zo lekker dat je er zeker en vast andere toepassingen voor kan vinden. Bij een stukske zalm bijvoorbeeld. Try it, you’ll love it!
Nodig voor 8 lepeltjes
8 scampi
4 struikjes witloof
2 el boter
2 el honing
1 tl kerriepoeder
Sap en zeste van 1/2 sinaasappel + extra zeste voor de afwerking
0,5 dl schaaldierenfond
1 dl room
1 kl sesamzaadjes
1 el bieslook, gesnipperd
Peper en zout
Bereiding
Snij het schoongemaakte witloof fijn en roerbak het op hevig vuur in 1 el boter. Voeg honing, kerriepoeder, sinaasappelsap, zeste en schaaldierenfond toe. Laat inkoken tot een derde van het volume. Voeg de room toe en laat verder inkoken tot sausdikte.
Pel de scampi, snij ze op de rug overlangs in en verwijder het zwarte darmkanaal. Bak ze kort in een pan met antiaanbaklaag in een beetje boter. Kruid met peper en zout.
Verdeel het witloof over 8 hapjeslepels en schik er de scampi op. Garneer met sinaasappelzeste, sesamzaadjes en bieslooksnippers.
Bron: een kopietje van mijn loop- en kookmoateke uit Olen, afkomstig uit ‘k weet niet wat voor oud tijdschrift…
Ik combineerde dit lepeltje op mijn aperitiefbordje met het glaasje met Gandaham, geitenkaas en abrikozen (voor het recept, klik hier) en met een rolletje gerookte eendenborst, gevuld met Breydelhammousse met de uiteinden in speculooskruim gedoopt. Op die manier had ik een trio hapjes waarin telkens zoet en hartig in harmonie waren.
vorige week het hapje met witloof en scampi gemaakt en was zeer lekker… voor herhaling vatbaar! bedankt!
Dat lees ik graag, Marie-Claire!
Ik heb gisteren het hapje met witloof en scampi gemaakt en het was een succes. Zelfs de tweejarige vond het lekker! Bedankt voor het recept, het staat bij mijn favorieten.
Bedankt voor je leuke commentaar, Karolien!
heb je ook het recept voor het 3e hapje?
Vanessa, dat is gewoon een plakje gerookte eendenborst dat je oprolt. Je koopt Breydelhammousse (tijdens de eindejaarsperiode kant-en-klaar te koop in de supermarkt), spuit de mousse in het rolletje en je doopt beide uiteinden in speculooskruim. Lekker!
Super! Bedankt!
Ziet er lekker uit!
Moet dit warm geserveerd worden?
Of kan het ook koud?
Dit moet warm geserveerd worden. Smakelijk!
Heb je soms een suggestie om te geven ipv de scampi? We hebben 1 gast die geen schaaldieren lust? Alvast bedankt!
Vanessa,
In dat geval zou ik opteren voor een klein stukje exquise vis, zoals tarbot. Kan niet slecht zijn! 😉
Succes!
Myriam
Een heerlijk hapje! De recepten die ik al van je gemaakt heb zijn steeds heel lekker. Probeer ze zelfs al niet meer op voorhand uit.
Nog de allerbeste wensen voor 2019 en hopelijk nog heel veel receptjes ?!
Kan ik de saus op voorhand maken voor het lepeltje met de scampi
Ja hoor, Rosita, dat kan je zeker.
Succes en smakelijk!
4 struikjes mini witloofjes lijkt mij wel wat veel voor 8 lepeltjes
Klopt dit
Alvast bedankt
ben maar even lid van jouw clubje;vandaag dit receptje al geprobeerd voor kerst.En het was super! aja als ik iets verstuur is het mijn vrouwtje hoor,zij gebruikt mijn e-mailadres ,ik mag proefkonjn zijn,tegen mijn zin.
Tegen jouw zijn? Daar geloof ik niets van! Mijn man is ook proefkonijn. Met plezier. 😉