Lepelhapje met witloof en scampi

door | nov 4, 2012 | Aperitief, Hapjes

Dit recept printen? Print dit recept
Lepelhapje met witloof en scampi

Ik lust geen witloof. Niet gestoofd of gebraiseerd en ook niet in hesperolletjes. Alleen rauw eet ik het wel, met een flinke schep mayonaise. Maar raar maar waar… in dit hapje lust ik het wèl. Misschien omdat de smaak verdoezeld wordt door de sinaasappel, de honing en kerrie. Ik ga zelfs meer zeggen: ik vind het heerlijk! Dit sausje is zo lekker dat je er zeker en vast andere toepassingen voor kan vinden. Bij een stukske zalm bijvoorbeeld. Try it, you’ll love it!

Nodig voor 8 lepeltjes

8 scampi
4 struikjes witloof
2 el boter
2 el honing
1 tl kerriepoeder
Sap en zeste van 1/2 sinaasappel + extra zeste voor de afwerking
0,5 dl schaaldierenfond
1 dl room
1 kl sesamzaadjes
1 el bieslook, gesnipperd
Peper en zout

Bereiding

Snij het schoongemaakte witloof fijn en roerbak het op hevig vuur in 1 el boter. Voeg honing, kerriepoeder, sinaasappelsap, zeste en schaaldierenfond toe. Laat inkoken tot een derde van het volume. Voeg de room toe en laat verder inkoken tot sausdikte.
Pel de scampi, snij ze op de rug overlangs in en verwijder het zwarte darmkanaal. Bak ze kort in een pan met antiaanbaklaag in een beetje boter. Kruid met peper en zout.
Verdeel het witloof over 8 hapjeslepels en schik er de scampi op. Garneer met sinaasappelzeste, sesamzaadjes en bieslooksnippers.

Bron: een kopietje van mijn loop- en kookmoateke uit Olen, afkomstig uit ‘k weet niet wat voor oud tijdschrift…

Ik combineerde dit lepeltje op mijn aperitiefbordje met het glaasje met Gandaham, geitenkaas en abrikozen (voor het recept, klik hier) en met een rolletje gerookte eendenborst, gevuld met Breydelhammousse met de uiteinden in speculooskruim gedoopt. Op die manier had ik een trio hapjes waarin telkens zoet en hartig in harmonie waren.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.024 andere abonnees

Archief

  • 2021 (118)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)
Keukenrecepten

15 Reacties

  1. Marie-Claire

    vorige week het hapje met witloof en scampi gemaakt en was zeer lekker… voor herhaling vatbaar! bedankt!

    Antwoord
  2. Myriammm

    Dat lees ik graag, Marie-Claire!

    Antwoord
  3. Karolien Vanmeerhaeghe

    Ik heb gisteren het hapje met witloof en scampi gemaakt en het was een succes. Zelfs de tweejarige vond het lekker! Bedankt voor het recept, het staat bij mijn favorieten.

    Antwoord
  4. Myriammm

    Bedankt voor je leuke commentaar, Karolien!

    Antwoord
  5. Vanessa

    heb je ook het recept voor het 3e hapje?

    Antwoord
  6. Myriammm

    Vanessa, dat is gewoon een plakje gerookte eendenborst dat je oprolt. Je koopt Breydelhammousse (tijdens de eindejaarsperiode kant-en-klaar te koop in de supermarkt), spuit de mousse in het rolletje en je doopt beide uiteinden in speculooskruim. Lekker!

    Antwoord
  7. Vanessa

    Super! Bedankt!

    Antwoord
  8. Anoniem

    Ziet er lekker uit!

    Moet dit warm geserveerd worden?
    Of kan het ook koud?

    Antwoord
  9. Myriammm

    Dit moet warm geserveerd worden. Smakelijk!

    Antwoord
  10. Vanessa

    Heb je soms een suggestie om te geven ipv de scampi? We hebben 1 gast die geen schaaldieren lust? Alvast bedankt!

    Antwoord
  11. Myriammm

    Vanessa,
    In dat geval zou ik opteren voor een klein stukje exquise vis, zoals tarbot. Kan niet slecht zijn! 😉
    Succes!
    Myriam

    Antwoord
  12. Rita

    Een heerlijk hapje! De recepten die ik al van je gemaakt heb zijn steeds heel lekker. Probeer ze zelfs al niet meer op voorhand uit.
    Nog de allerbeste wensen voor 2019 en hopelijk nog heel veel receptjes ?!

    Antwoord
  13. Baert Rosita

    Kan ik de saus op voorhand maken voor het lepeltje met de scampi

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja hoor, Rosita, dat kan je zeker.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  14. Rosita Baert

    4 struikjes mini witloofjes lijkt mij wel wat veel voor 8 lepeltjes
    Klopt dit
    Alvast bedankt

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lepelhapje met witloof en scampi

by Myriam time to read: 1 min
15
%d bloggers liken dit: