Hap en Tap logo zonder streep

Gember-ricotta bavarois met buffelmozzarella, amandelen en Parmaham

20 okt 2014 | Voorgerecht, Voorgerecht met vlees

Begin september was ik uitgenodigd voor een persreis naar Parma. Ik zag het al helemaal voor me: ikke in een deux-pièceke en met pumps (in plaats van mijn aftandse All Stars of New Balance sneakers) als een echte press woman op reis… Drie dagen in het warme Parma met z’n monumentale historische binnenstad, z’n beroemde producten als daar zijn de parmaham en Parmezaanse kaas, samen met de échte persmuskieten…

Maar DOEF! Toen landde ik direct terug op beide voetjes. Ik moest uitgerekend dàt weekend een duurloop doen van 32 kilometer (en had speciaal mijn loopmaatje Marleen aangepord om dit te doen tijdens de North Sea Challenge). Ik kon het toch niet maken om haar in de steek te laten? Bovendien, waar en wanneer zou ik dan mijn 32 km doen? Alleen in een hete, onbekende stad (vol gevaarlijke maffiosi)? Vergeef het me, soms slaat mijn verbeelding een beetje op hol. Met het overvolle programma zou dat nooit lukken… Bovendien had ik ’s avonds tickets voor Ozark Henri…

Ik weet het. Jullie verklaren me wellicht gek, maar ik heb dus vriendelijk bedankt voor de persreis en ben mooi heel plichtbewust mijn kilometers gaan afmalen aan de kust. Tussen De Panne en Oostende, met een strakke wind op kop, heb ik heel vaak binnensmonds gevloekt en gedacht: ‘Ach, zat ik nu maar in Parma, in het zonnetje, op een terrasje te genieten van een glaasje Prosecco met een blokje Parmezaanse kaas en een sneetje parmaham…’ Zelfkwelling, heet zoiets.

Maar uitstel is geen afstel. Het feestweekend in Parma staat nu reeds in mijn agenda geblokkeerd voor 2015! Want, als was het om nog wat extra zout in de wonde te strooien, kreeg ik een week na de reis een mailtje met dit mooie gerecht. Ik heb dus duidelijk veel gemist!

Ingrediënten voor 2 vormpjes

Voor de crème van bavarois:
250 g ricotta kaas
50 g geklopte room
2 g gelatine
1 el room
Gember
Peper en zout
1 el olie met knoflook

Voor de buffelmozzarella met amandelen:
25 g amandelen
100 g buffelmozzarella
8 sneden Parmaham

En ook:
Tijm
Geroosterde amandelen
Peper
Extra stukjes Parmaham

Bereiding

Voor de crème van bavarois:
Klop de ricotta los met behulp van een garde. Breng op smaak met olie, peper, zout en geraspte gember. Voeg er vervolgens de opgeklopte room aan toe.
Week de gelatine in ruim water en knijp uit. Laat de gelatine oplossen in de el warme room en voeg die toe aan het ricottamengsel. Giet het mengsel in 2 vormen van 8 cm diameter en plaats ze in de koelkast gedurende 2 uur.

Voor de buffelmozzarella met amandelen:
Rooster de amandelen, meng deze met de buffelmozzarella en pureer ze vervolgens met een mixer.
Verwijder de vetrand van de sneden Parmaham, snijd de Parmaham in onregelmatige stukken en droog ze in de oven op 100° C gedurende 10 minuten.

Afwerking

Haal de bereidingen uit de vormen en leg ze op een bord. Omring ze met de stukken Parmaham en overgiet met de amandelcrème. Werk af met tijm en een beetje peper. Verfraai de decoratie met enkele opgerolde Parmaham sneden en geroosterde amandelen.

Bron: recept van PR Style voor Consorzio del Prosciutto di Parma.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.373 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Gember-ricotta bavarois met buffelmozzarella, amandelen en Parmaham

by Myriam time to read: 2 min
0