Pittige wok met noedels en rundvlees

Beter dan dit gaat het niet worden. Kan het niet worden! Dit rundvlees is het beste rundvlees dat ik OOIT gegeten heb! (Vergeef me de drukletters en uitroeptekens, maar het is om mijn woorden kracht bij te zetten). Nu ja, dat kan ook bijna niet anders. Ten eerste is het afkomstig van Normandische koeien, ook wel les boeufs cidrés genoemd. De beestjes zijn niet alleen leverancier van de meest gastronomische kazen, maar tevens van een net zo aromatische pré-salée entrecote. Na een grazend leven op de zilte weiden rond de Mont St-Michel, ondergaat het vlees een dry-aging proces waardoor het extra mals en smaakvol wordt.

En alsof dat nog niet genoeg was, trok ik dat bijzondere stukje rundvlees ook nog vacuüm met witte en zwarte sesamzaadjes, sesam- en olijfolie, koriander- en muntblaadjes en liet het zo een nachtje marineren in mijn koelkast. Het resultaat? A se taper par terre! Frans rund vraagt om een Franse uitroep! Hierbij kwam een pittige Oosterse wok met heel veel groentjes én kokos én gember én rode curry én sojasaus,… een sterk staaltje fusion van de Franse en Oosterse keuken!

 

Pittige wok met noedels en rundvlees

 

Recept voor pittige wok met noedels en rundvlees

(Voor)bereidingstijd: 30 min
Marineren: 1 nacht
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:
1 kg La Normande filet pur semi-dry aged
Een handvol witte én zwarte sesamzaadjes
5-tal korianderblaadjes
5-tal muntblaadjes
Peper en zout
Een zelfde hoeveelheid olijfolie en sesamolie
Een scheutje sojasaus

Extra:
Een vacumeertoestel

Voor de wok:
1 rode ui, fijngesnipperd
1 rode paprika, in grove stukken
1 grote wortel, in grove stukken
1/2 courgette, in grove stukken
1 prei, in dikke ringen
125 g champignons, in 2 of in 4 gesneden naargelang de grootte
125 g shiitakes, in 2 of in 4 gesneden naargelang de grootte
Een stuk verse gember van 1 cm, fijngeraspt
250 ml kokosmelk
1 scheutje sojasaus
2 tl rode currypasta
1 mespuntje kurkuma
250 g woknoedels
Sesamolie

Voor de afwerking:
Korianderblaadjes (als je die niet lust, kan je ook kiezen voor rucola bv.)
Gomasio (verkrijgbaar bij Bio Planet)

 

Bereidingswijze

De dag voordien:
Kruid de filet pur met peper en zout en strijk in met een mengeling van gelijke hoeveelheden olijfolie en sesamolie.

Rol het vlees in een gelijke hoeveelheid witte en zwarte sesamzaadjes.

Trek de filet pur vacuüm met de koriander- en muntblaadjes en een scheutje sojasaus.

Laat het rundvlees zo een nacht marineren in de koelkast.

 

Voor de wok:
Kook de woknoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Giet een scheutje sesamolie in een wok. Zet er de fijngesnipperde ui en gember in aan en doe er de rode currypasta bij. Laat even bakken tot de geuren vrijkomen. Kruid met de kurkuma.

Voeg nu de wortel, courgette en rode paprika toe en roerbak de groenten gedurende een 5-tal min voor je er de zachtere groenten aan toevoegt: de prei, champignons en shiitakes. Blijf nog 5 min roerbakken.

Giet er nu de kokosmelk bij en laat kort even goed doorkoken.

Voeg de gekookte en uitgelekte woknoedels toe en werk af met een scheutje sojasaus.

Schroei ondertussen het vlees kort aan in een hete grillpan. Ik deed er geen olie bij, aangezien rondom het vlees al een laagje olie zit.

Schep een portie noedels en wokgroenten in diepe borden en werk af met dunne plakjes rundvlees.

Werk af moet enkele blaadjes koriander (of rucola) en strooi er tot slot nog wat gomasio over.

 

Pittige wok met noedels en rundvlees

 

Bron: recept van David Selen van het restaurant L’Improviste by David in Waregem.

BewarenBewaren

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Pittige wok met noedels en rundvlees

by Myriam Minne time to read: 2 min
8
%d bloggers liken dit: