Butternut en geitenkaas ravioli

Butternut en geitenkaas ravioli

Ik kijk zo hard uit naar de lente. En ik ben niet alleen. Deze morgen hoorde ik op de radio dat een recordaantal Belgen een vlucht naar de zon geboekt hebben voor de krokusvakantie… In mijn keuken twijfel ik dus momenteel echt tussen comfort food en lentegerechten. Voorlopig slaat de balans door naar winterse kost: eten waar je het warm van krijgt, zoals deze butternut en geitenkaas ravioli. Je krijgt het al warm van het maken alleen al! 😅 Jawel, er is wel wat werk aan. Zelfs als je, zoals ik, kant-en-klare vellen raviolideeg gebruikt. Maar het is alle moeite meer dan waard!

Butternut, geitenkaas, prosciutto, pijnboompitjes, oregano, verse vijgen,… wat een smaaksensatie! In plaats van zuurdesembrood, verkruimelde ik een waldkorn pistoletje. Wist ik veel dat daar rozijntjes inzaten. Wel, die smaakten er ook prima bij.

Tips:
Hou je niet van geitenkaas en/of gorgonzola, gebruik dan 200 g van je favoriete kaas. Brie, cheddar, mozzarella en gouda, allemaal prima!

Heb je geen ravioli vorm, maak dan gewoon ravioli uit de losse pols.

 

Butternut en geitenkaas ravioli

 

Recept voor butternut en geitenkaas ravioli

(Voor)bereidingstijd: 1 u 30
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen (hoeveelheden zijn voor ca. 30 ravioli)

Voor de butternut ravioli:
1 medium butternut, geschild, ontdaan van de zaden en in blokjes van ca. 2 cm gesneden (ca. 300 g butternut blokjes)
1 el olijfolie
Peper en zout naar smaak
100 g geitenkaas (ik gebruikte Chavroux)
50 g gorgonzola, verkruimeld
50 g versgeraspte parmezaan
1 ei
1/4 tl noosmuskaat
15 vellen vers pastadeeg
4 verse vijgen, in plakjes

Voor de gebruinde boter met broodkorstjes en oregano:
1 waldkorn pistoletje van een dag oud, tot kruimels gehakt in een food processor
2 el olijfolie
1 el versgehakte oregano
Peper en zout
6 el ongezouten boter
Enkele takjes verse oregano
60 g prosciutto, fijn gesneden
2-3 el pijnboompitjes

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 200° C.

Schil de butternut en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd hem in blokjes van ca. 2 cm x 2 cm. Strooi ze uit op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout. Rooster de butternut bij 200° C gedurende 45 min tot de blokjes zacht zijn. Laat ze gedurende 15 min of meer afkoelen.

Doe de butternutblokjes (ca. 300 g) in de food processor en voeg de geitenkaas, parmezaan, gorgonzola, het ei en de nootmuskaat toe. Pureer tot een zachte massa. Breng op smaak met peper en zout.

Bebloem je ravioli vorm overvloedig. Je moet geen schrik hebben van bloem. Bloem is je vriend en zonder bloem zal je ravioli aan de vorm blijven plakken!

Leg pastavellen op je vorm, waarbij je ervoor zorgt dat heel je vorm bedekt is. Duw met een ei een putje in het deeg om plaats te maken voor de vulling. Schep nu met een theelepel een beetje butternut vulling in elke holte. Besproei het pastavel met een beetje water of doop je wijsvinger in wat water en breng water aan rond de rand van elke ravioli. Leg het tweede vel ravioli deeg erbovenop en rol er met een deegrol over om de ravioli te verzegelen. Keer de vorm om zodat de ravioli eruit vallen. Ze zullen niet volledig loskomen van elkaar. Gebruik een pizzasnijder of scherp mes om ze volledig los te snijden. Leg de ravioli op een bakplaat bekleed met bakpapier en maak verder ravioli tot je alle kaasvulling hebt opgebruikt. Dek de gemaakte ravioli af met een vochtige theedoek tegen het uitdrogen, terwijl je verder werkt. Op dit moment kan je ervoor kiezen om de ravioli in te vriezen voor later of je kan verdergaan met de rest van het recept.

Voor de gebruinde boter met broodkorstjes en oregano:
Zet een grote pan op een middelhoog vuur en verhit de olijfolie. Voeg zodra de olie warm is de broodkorstjes, de gehakte oregano en peper en zout toe en bak de broodkorstjes gedurende 4-5 min, terwijl je roert, tot ze goudbruin zijn. Haal de broodkorstjes uit de pan en schep ze op een schaal.

Breng een grote pot met gezouten water aan de kook.

Doe de boter, de takjes verse oregano, de pijnboompitjes en de prosciutto in de pan en bak op een middelhoog vuur tot de boter gebruind is en de prosciutto knapperig is. Haal de pan van het vuur.

Kook de ravioli gedurende 1-2 min of tot ze bovendrijven. Haal de ravioli voorzichtig uit het water en roer ze onder de boter saus. Verdeel de ravioli over warme borden en werk ze af met de broodkorstjes en plakjes vijg. Serveer onmiddellijk. Smakelijk!

 

Butternut en geitenkaas ravioli

 

Bron: recept van de blog Half Baked Harvest.

BewarenBewaren

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Butternut en geitenkaas ravioli

by Myriam Minne time to read: 3 min
1
%d bloggers liken dit: