Groentechips met gerookte forelmousse

Groentechips kan je kant-en-klaar kopen in een zakje, da’s een feit, maar… je kan die ook zelf maken! Veel gezonder, smakelijker en gewoon tof als je je gasten kan vertellen dat je de groentechips zelf maakte. Neen, ik gebruikte niet mijn friteuse of mijn oven (want dan zijn ze weer niet meer zo gezond), zoals je zou verwachten, maar de voedseldroger van Domo.

Mijn eerste experiment was niet goed: mijn chips waren wel min of meer droog, maar niet krokant. En dus ging ik een tweede keer aan de slag met hetzelfde recept. Ja, ik ben nogal een aanhouder. En perfectionistisch, dat ook ja. Deze keer riep ik eerst mijn hulplijn in: mijn chef van Spermalie. Die wist me te vertellen dat ik de zoete aardappel kort moest blancheren in kokend gezouten water met een scheutje citroensap en daarna droogdeppen en daarna een hele nacht laten drogen in de voedseldroger.

Zo gezegd, zo gedaan. Als een klein kind dat niet kan wachten tot de ochtend van Sinterklaas lag ik te woelen in mijn bed. En jawel hoor, deze keer waren de chips helemaal zoals ze moesten doen: zo krokant als hun collega’s uit een zakje, alleen veel gezonder, want puur natuur! Er komt geen drupje olie en geen E-nummertje aan te pas.

Bedankt Domo dat ik dit toestel mocht uittesten.

 

Groentechips met gerookte forelmousse

 

Nodig voor een 20-tal groentechips

125 g gerookte Ardense forelfilets
100 g zure room
1 grote zoete aardappel
1 potje zalmeitjes en/of lompviseitjes
Enkele takjes dille voor de afwerking
Peper en zout

 

Werkwijze

Schil de aardappel en blancheer hem kort in kokend gezouten water met een scheutje citroensap. Laat hem afkoelen en snijd hem met een mandoline op de dunste stand in flinterdunne schijfjes. Droog de plakjes af met een schone theedoek.

Verdeel de aardappelplakjes met voldoende tussenruimte op de plateaus van de Domo voedseldroger en laat ze gedurende 12 uur drogen op stand 1.

Mix de gerookte forelfilet en de zure room fijn in een blender. Kruid met peper en (weinig) zout. Schik de groentechips in een schaal. Beleg elke chip met forelmousse met behulp van een theelepel. Werk af met zalmeitjes en/of lompviseitjes en plukjes dille.

Tip: heb je geen voedseldroger zoals ik, dan nog kan je de groentechips zelf maken. Leg de aardappelplakjes op bakpapier en besprenkel ze met olijfolie. Bak 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C.

Bron: aangepast recept uit Nest Koken 100 Heerlijk feestelijke gerechten nr 26 editie winter 2015.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , ,

Groentechips met gerookte forelmousse

by Myriam Minne time to read: 2 min
11
%d bloggers liken dit: