Herinneren jullie zich mijn box nog van Edouard Artzner? Daar zat dus niet alleen foie gras in, maar ook gerookte eendenborst. (En nog veel meer dingen, wordt vervolgd. En nog een paar keer zelfs, want Edouard heeft beloofd om me nog een box op te sturen!). En zo ging ik op zoek naar een recept met gerookte eendenborst én Campina, want de maand vliegt voorbij, we zijn al voorbij halfweg en ik had nog niet 1 recept met Campina gedeeld (terwijl dat er volgens mijn contract 2 moeten zijn). Alle hens aan dek dus. Of toepasselijker: de koe dan maar meteen bij de horens vatten. (Euh, een koe heeft toch geen horens?)
Zeven jaar geleden was ik even zelfstandige en een van de eerste dingen die ik toen deed, was me een klantenkaart aanschaffen bij ’t Ispc en bij Hanos. Ondertussen ben ik al 6 1/2 jaar zelfstandige af, maar wat heb ik nog steeds? Just! Mijn klantenkaarten. Sjjjjt! Niet verder vertellen he! En wat krijg ik dus nog steeds? Just! De (e-) mailings! Vooral de magazines van Hanos vind ik de max. En daarin stond dus deze appetizer. In het magazine was het wel een appetizer met gerookte gans, maar ik dacht dat gerookte eendenborst ook wel de klus zou klaren. En of!
En ik deed nog wat aanpassingen: zo liet ik de enoki paddenstoelen rauw. En voegde ik er nog wat eetbare bloemetjes uit mijn kruidentuintje aan toe. Ah jaaaaa, dat moet renderen he!
Appetizer met gerookte eendenborst
Equipment
- Friteuse
- Mandoline of snijmachine
Ingrediënten
- 4 vellen wontondeeg
- 24 plakjes gerookte eendenborst
- 1 bakje enoki paddenstoelen
- 1 bussel bieslook
- Gerookte olijfolie
- 4 Ratte aardappelen
- 500 ml gevogelte- of groentebouillon
- 1 handje zeekraal
- 1 potje zure room
- 1 schep mayonaise
Voor de zoetzure rode kool:
- 1 rode kool
- Frambozen- of rode wijnazijn
- Peper en zout
- Koolzaadolie
Voor de afwerking:
- Vene cress
- Eetbare bloemetjes (facultatief)
Instructies
- Steek het wontondeeg uit in rondjes met een steker.
- Snijd het rondje in tot de helft en frituur tussen 2 kleine zeefjes zodat er een bakje ontstaat.
- Voorzie het bakje van zout en specerijen naar smaak.
- Schil de aardappels en snijd in brunoise.
- Kook de aardappelbrunoise beetgaar in bouillon.
- Hak de zeekraal en stoof kort in boter.
- Meng de zeekraal met een beetje zure room, mayonaise en bieslook.
- Meng dit met de aardappelblokjes tot salade.
Voor de zoetzure rode kool:
- Snijd de rode kool met behulp van een mandoline of een snijmachine zeer fijn.
- Werk de rode kool op met de azijn, peper en zout en koolzaadolie.
Afwerking:
- Schep wat van de aardappelsalade in de bakjes.
- Schik er plakjes gerookte eendenborst en rauwe enoki paddenstoelen op.
- Werk af met zoetzure rode kool.
- Ik deed er ook nog een takje vene cress en wat eetbare bloemetjes uit mijn kruidentuintje bij.
Bron: recept geïnspireerd op een recept uit het magazine van Hanos en ook teruggevonden op hun website.
Wat een juweeltje! 2 opmerkingen; 1. ik heb geleerd in de kvlv kooklessen om champignons nooit rauw te eten. Er zit daar een stof in die in de rauwe toestand giftig en zelfs kankerverwekkend is. (Maar wie ben ik om jou te verbeteren.) 2.weetje; koeien hebben wel hoorns.? deze worden echter verwijderd als ze nog kalf zijn; om praktische redenen. (ik ben landbouwster) toch bedankt hoor. love your blog. ?
Dag Elise,
Ik ben dus duidelijk een stadsmens, als je Tielt een stad kan noemen. ?
Wat de enoki betreft, had ik deze info gevonden:
https://www.verseoogst.nl/producten/enoki
Ik had een eerste deel zelf ook eerst gebakken en vond ze niet meer mooi knapperig en toen vond ik bovenstaande info. En kijk we leven nog. ?
Bedankt voor je reactie!
Groetjes,
Myriam
Enoki kun je ook even met de brander bewerken ziet er dan ook leuk uit en is als je dat niet wilt ook niet meer echt rauw.
Gr. Marinette
Goed idee, Marinette!
Zou je de wontons eventueel op voorhand kunnen frituren? Is een mega hapje maar zie het niet zitten om van scratch te doen terwijl je gasten er zijn….vullen wel ok natuurlijk want anders worden de wontonnetjes wak…?
Dag Sophie,
Ja hoor, dat lukt zeker. Best wel in een afgesloten doos bewaren dan (met een velletje bakpapier tussen zodat ze niet aan elkaar kleven). Je kan er eventueel ook nog wat droge rijstkorrels bijleggen. Die nemen het vocht dan op.
Succes en smakelijk!
Myriam