“Elk nadeel heb se voordeel”, wijze woorden van Johan Cruijff zaliger. Doordat ik niet naar Tokio kon, had ik ineens vrije weekends: geen looptrainingen meer en vooral niks gepland. Dus had ik tijd zat om te kokkerellen. Aangezien ik nogal het hands-on type ben, ging ik meteen aan de slag met mijn 2 Campina recepten. (Als ambassadrice van het zuivelmerk, moet ik 2 Instagram posts per maand publiceren waarop het merk zichtbaar is). Ik had onlangs mijn stats voor 2019 doorgemaild en was hierbij tot de vaststelling gekomen dat 95% van mijn posts zoete recepten waren. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen met deze millefeuille met boschampignons, blauwekaascrème en Italiaanse ham.
Aantekeningen bij het recept:
- Het bladerdeeg moet 25 min gebakken worden in de oven onder een bakplaat om het rijzen tegen te gaan. Ik koos ervoor om het 20 min te bakken en dan de bakplaat weg te nemen zodat het deeg ook een beetje kon kleuren.
- Omdat mijn man geen fan is van blauwe kaas, koos ik voor de zachte (Dolce) gorgonzola. Hierdoor was er slechts een zweempje blauwe kaas smaak en at mijn man met veel smaak alles op.
- Als Italiaanse ham koos ik voor Parmaham. In 2015 (miljaaaaaar, wat vliegt de tijd!) was ik uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek in Parma en draag sindsdien de ham een warm hart toe.
Recept voor millefeuille met boschampignons, blauwekaascrème en Italiaanse ham
(Voor)bereiden: ± 30 min
Bakken: ± 25 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
2 vellen bladerdeeg
500 g boschampignons
100 g blauwschimmelkaas
300 g verse kaas (ik gebruike de halfvolle verse kaas van Campina)
8 sneetjes Italiaanse ham
1 teentje knoflook
Enkele takjes tijm
Olijfolie
Peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190° C.
Rol het bladerdeeg uit op een vel bakpapier en leg het op een bakplaat. Leg bovenop het bladerdeeg een vel bakpapier en zet daarop nog een bakplaat of een ander gewicht. Zo kan het bladerdeeg niet rijzen. Bak 25 min in de oven.
Leg de ham op een vel keukenpapier op een bord. Droog 2 min in de microgolfoven. Meng de blauwe kaas met de verse kaas en kruid met peper. Doe in een spuitzak.
Pel en plet de knoflook. Maak de champignons schoon en bak ze met de knoflook in olijfolie. Kruid met peper en zout.
Maak laagjes van het gebakken bladerdeeg, de blauwekaascrème, Italiaanse ham en de gebakken champignons. Werk de millefeuille met boschampignons af met tijm.
Bron: recept van de website Libelle Lekker.
Dag Myriam, weer zo een super receptje! Ik ga dat vandaag nog klaarmaken maar dan wel met mijn lievelingskaas roquefort!! Dat zal super lekker zijn . Bedankt voor al dat lekkers !!
Dag Myriam,
Ik zie dat je ,je vellen bladerdeeg ook bakt op hoge temperatuur (190 ).
Onze vriend is bakker ,en raadt mij aan voor een lagere temperatuur (160).
Wat denk jij ,hij zegt dat de laagjes rustig de tijd hebben om mooi te bladeren, ik weet het niet echt ,want ikzelf bak heel graag mille-feuille….
Het beste resultaat ,kan nog niet goed genoeg zijn ,vind ik zelf…
M V G
Monique
Dag Monique
In dit geval mag de bladerdeeg niet bladeren, maar moet het deeg zo plat mogelijk blijven.
Ik vond het zelf perfect zoals in het recept op Libelle Lekker beschreven stond, maar uiteraard mag je de tip van je bakker volgen.
Succes en smakelijk!
Myriam
Hallo Myriam,
Wat zijn de afmetingen van de vellen bladerdeeg die je gebruikt (ongeveer)?
En heb je een tip om de verse kaas op smaak te brengen zonder gebruik van de blauwschimmelkaas? Bijv. Kruiden?
Alvast bedankt!
Dag Marit,
Mijn vellen bladerdeeg waren ongeveer 10 x 4 cm. Je kan de verse kaas inderdaad op smaak brengen met verse groene kruiden, maar ik zou je toch echt aanraden om – zoals ik deed – de zachte (Dolce) gorgonzola te gebruiken. Die smaak is zo zacht en gemengd met de verse kaas dat je ‘m amper nog proeft. Mijn man is ook geen fan van blauwe kaas, maar at alles met smaak tot de laatste kruimel op.
Bovendien zijn er ook nog de champignons en de gedroogde ham die de smaak van de blauwe kaas wat verdoezelen. Dus, echt doen, zou ik zeggen!
Succes en smakelijk!
Myriam
Dag Myriam,
Ik ga dit recept vanavond eens proberen. Kan ik het bladerdeeg ruim vooraf bakken of wordt het snel slap?
Ik laat je de champignons eerst afkoelen of gaan die warm op de overige koude ingrediënten?
Bedankt!
Dag Marijke,
Je kan het inderdaad op voorhand bakken. Als je het daarna afgedekt bewaart, lukt dat prima. De champignons gaan warm op de koude ingrediënten.
Succes en smakelijk!
Dag Myriam,
Ik heb dit gerecht gisteren gemaakt en het viel super in de smaak! Alleen, de blauwekaascrème kreeg ik niet stijf, waardoor ik geen toefjes kon maken. De crème smolt ook door het warme bladerdeeg. De crème kreeg ik ook niet glad, er bleven wat brokjes kaas in zitten.
Hoe doe jij dat?
Alvast bedankt!
Dag Sara,
Ik gebruikte zoals je kan lezen de Dolce Gorgonzola en daar zitten niet veel harde stukken blauwe kaas in. Je kan je kaas laten smelten en dan door een zeef passeren. Laat hem wel terug afkoelen voor je hem mengt met de verse kaas.
Het bladerdeeg liet ik afkoelen.
Succes!