“Elk nadeel heb se voordeel”, wijze woorden van Johan Cruijff zaliger. Doordat ik niet naar Tokio kon, had ik ineens vrije weekends: geen looptrainingen meer en vooral niks gepland. Dus had ik tijd zat om te kokkerellen. Aangezien ik nogal het hands-on type ben, ging ik meteen aan de slag met mijn 2 Campina recepten. (Als ambassadrice van het zuivelmerk, moet ik 2 Instagram posts per maand publiceren waarop het merk zichtbaar is). Ik had onlangs mijn stats voor 2019 doorgemaild en was hierbij tot de vaststelling gekomen dat 95% van mijn posts zoete recepten waren. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen met deze millefeuille met boschampignons, blauwekaascrème en Italiaanse ham.
Aantekeningen bij het recept:
- Het bladerdeeg moet 25 min gebakken worden in de oven onder een bakplaat om het rijzen tegen te gaan. Ik koos ervoor om het 20 min te bakken en dan de bakplaat weg te nemen zodat het deeg ook een beetje kon kleuren.
- Omdat mijn man geen fan is van blauwe kaas, koos ik voor de zachte (Dolce) gorgonzola. Hierdoor was er slechts een zweempje blauwe kaas smaak en at mijn man met veel smaak alles op.
- Als Italiaanse ham koos ik voor Parmaham. In 2015 (miljaaaaaar, wat vliegt de tijd!) was ik uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek in Parma en draag sindsdien de ham een warm hart toe.
Recept voor millefeuille met boschampignons, blauwekaascrème en Italiaanse ham
(Voor)bereiden: ± 30 min
Bakken: ± 25 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
2 vellen bladerdeeg
500 g boschampignons
100 g blauwschimmelkaas
300 g verse kaas (ik gebruike de halfvolle verse kaas van Campina)
8 sneetjes Italiaanse ham
1 teentje knoflook
Enkele takjes tijm
Olijfolie
Peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190° C.
Rol het bladerdeeg uit op een vel bakpapier en leg het op een bakplaat. Leg bovenop het bladerdeeg een vel bakpapier en zet daarop nog een bakplaat of een ander gewicht. Zo kan het bladerdeeg niet rijzen. Bak 25 min in de oven.
Leg de ham op een vel keukenpapier op een bord. Droog 2 min in de microgolfoven. Meng de blauwe kaas met de verse kaas en kruid met peper. Doe in een spuitzak.
Pel en plet de knoflook. Maak de champignons schoon en bak ze met de knoflook in olijfolie. Kruid met peper en zout.
Maak laagjes van het gebakken bladerdeeg, de blauwekaascrème, Italiaanse ham en de gebakken champignons. Werk de millefeuille met boschampignons af met tijm.
Bron: recept van de website Libelle Lekker.