Yoghurtkaastaart met limoen en framboos

De wedstrijd van Tarte à Moi is volop aan de gang. Uit de 295 ingezonden recepten werden er 10 recepten geselecteerd en die werden voorgelegd aan een jury. Als winnares van vorig jaar en als Belgian Food Blogger winnares 2017 in de categorie Best Baking & Sweets werd ik deskundig (ahum!) genoeg bevonden om in de jury te zetelen. Wat een eer, maar vooral wat een genoegen om de 10 beste inzendingen te mogen proeven en er de 3 beste uit aan te duiden! Alleen, was ik het niet unaniem eens met de rest van de juryleden… Hihi! Voor mij hoorde deze yoghurtkaastaart met limoen en framboos van Grietjes Goesting thuis in het rijtje van definitieve finalisten, maar het mocht niet zijn. Ze strandde net buiten de top 3, waarmee er maar 1 ding opzat: de yoghurtkaastaart zelf bakken i.p.v. ze binnenkort te kunnen kopen bij Delhaize…

Waarmee ik geen afbreuk wil doen aan de 3 inzendingen die het wél haalden, hoor! De brownietaart van Sophie, de cheesecake met avocado van Emelie én de taart met frambozen en amandelen van Aurore zijn stuk voor stuk pareltjes! Ik durf er mijn centen niet op inzetten wie gaat winnen. Het wordt een nek-aan-nek race als je ’t mij vraagt.

Om nog eens terug te keren op deze yoghurtkaastaart, die is enorm fris en licht én klaar in een handomdraai. Het enige wat lang duurt is het wachten tot ze voldoende is opgesteven… Geduld is normaal gezien een van mijn kwaliteiten (zo ben ik urenlang koest te houden met het snijden van de fijnste brunoise), maar niet als het op wachten op taart aankomt. Dan kan het niet snel genoeg gaan…

 

Yoghurtkaastaart met limoen en framboos

 

Recept voor yoghurtkaastaart met limoen en framboos

(Voor)bereidingstijd: 15 min
Wachttijd: 2 à 3 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 6 personen:
100 g verse kaas (ik gebruikte de halfvolle verse kaas van Campina)
3 el Griekse yoghurt
2 zakjes vanillesuiker
1 vanillestokje
2 limoenen
Zeste van 1 lemoen
0,5 dl water
3 el fijne kristalsuiker
6 g gelatineblaadjes
1 dl verse room (40%)
Verse frambozen
Wat frambozencoulis
40 g boter
100 g speculoos

Extra:
1 bakring van 16 cm diameter

 

Werkwijze:

Week de gelatineblaadjes in een ruime hoeveelheid koud water. Los de suiker op in 0,5 dl water op een laag vuurtje. Wacht tot alle suiker is opgelost en roer er dan, van het vuur, de uitgeknepen gelatine onder. Laat even afkoelen.

Doe de yoghurt samen met de verse kaas in een mengkom. Pers de limoenen en schraap het vanillestokje uit en doe deze ingrediënten bij het mengsel. Voeg de zakjes vanillesuiker toe en roer goed. Doe het afgekoelde gelatinewater bij het mengsel en meng alles.

Klop de room op en voeg deze op het laatste bij het mengsel. Maal de speculoos fijn en voeg er de gesmolten boter aan toe. Verdeel de speculoos over de vorm, druk het aan tegen de bodem en giet er het mengsel over.

Maak met de frambozencoulis een mooi patroon bovenop de taart en plaats de taart enkele uren in de koelkast in de vorm.

Werk af met enkele frambozen en de zeste van limoen.

SMAKELIJK!

 

Yoghurtkaastaart met limoen en framboos

 

Bron: recept van de blog Grietjes Goesting.

Related Post

Tags: , , , , , , ,

Yoghurtkaastaart met limoen en framboos

by Myriam Minne time to read: 2 min
12
%d bloggers liken dit: