Meringuetaart met chocolade, hazelnoot en koffie

Deze meringuetaart is de ideale taart om je restjes chocolade van Pasen weg te werken – mocht je die hebben – want het maakt helemaal niets uit welke chocolade je gebruikt. Dat mag zelfs een mengeling zijn van pure, witte en melkchocolade! Dat is wat ik deed. In ongelijke verhoudingen. Niet met mijn restjes van de paashaas, maar gewoon met chocolade die ik kocht. Lees: ik heb NOOIT chocolade over. Wat dachten jullie nu? 🙄

En nu ik het toch over taart heb… dit weekend is er op de regionale zenders WTV Focus en AVS een reportage van Tendens TV over de nostalgische pateekes die aan een revival bezig zijn. Ikzelf – als fervente fan van de betere pateekes – mocht als rode draad voor het programma aantreden. Het was een bijzonder fijne ervaring. Geen toegang tot die zenders? Je kan de reportage ook gewoon online bekijken en wel hier.

Tips:
– Volgens het recept moet je de meringuetaart uitsmeren op bakmatjes, maar na het bakken, slaagde ik er niet in om de meringue er heelhuids af te halen. Bij een tweede poging gebruikte ik bakpapier. Hiermee lukte het wel om de meringue in 1 stuk van het papier te pellen.
– Ik maakte ook nog een fout bij de opbouw van de meringuetaart. Normaal moest ik eindigen met een laag meringue, maar ik smeerde dus nog een laag chocoladecrème erover. Met andere woorden: normaal moeten de lagen chocoladecrème tussen de meringue dikker zijn. Maar ach, in de mond én in de buik smelt alles toch tesamen, niet? 😁

 

Meringuetaart met chocolade, hazelnoot en koffie

 

Recept voor meringuetaart met chocolade, hazelnoot en koffie

(Voor)bereidingstijd: 1 u
Baktijd: 30 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 8 à 10 personen:
4 eiwitten
125 g griessuiker
1 tl  Maïzena
1 tl azijn
125 g poedersuiker
100 g hazelnootpoeder

Voor de chocoladecrème:
200 g chocolade gemengd (puur, wit, melk) of chocolade naar keuze
2 el zeer sterke koffie
350 g zeer koude mascarpone
5 cl zeer koude room (ik gebruik altijd de slagroom 40% vet van Campina)
2 kleine eieren

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 100° C.

Klop de eiwitten tot sneeuw met 1 snufje zout. Giet er de griessuiker beetje bij beetje bij, terwijl je blijft kloppen. Klop de meringue nog verder op volle kracht gedurende 5 min.

Voeg vervolgens de Maïzena, de azijn en de poedersuiker toe. Meng snel. Spatel er vervolgens kort het hazelnootpoeder onder. Klop niet meer! Het mengsel moet luchtig blijven!

Maak met behulp van een uitsteekring van 18-20 cm diameter 4 hazelnootmeringue cirkels van ca. 1 cm dik op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Neem de uitsteekring weg. Zet de meringue cirkels gedurende 30 min in de voorverwarmde oven zodat ze nog zacht blijft. Laat afkoelen.

 

Voor de chocoladecrème:
Smelt de chocolade au bain-marie met de koffie. Neem de gesmolten chocolade van de bain-marie en laat lauw worden.

Klop de mascarpone en de room tot een mousseachtige textuur.

Scheid de dooiers en de eiwitten. Voeg de dooiers bij de afgekoelde gesmolten chocolade en meng die al kloppend onder de mascarponemousse. Klop de eiwitten tot stevige sneeuw met 1 snufje zout en spatel die vervolgens in 3 keer met de chocoladebereiding.

Zet de chocoladecrème indien nodig 30 min in de koelkast.

Smeer een laag chocoladecrème op een meringue cirkel, leg er een tweede meringue schijf op en ga zo door. Eindig met een meringue schijf.

Strijk de rest van de crème met chocolade en koffie rondom de meringuetaart uit, waarbij je de crème mooi glad strijkt. Serveer en geniet!

 

Meringuetaart met chocolade, hazelnoot en koffie

 

Bron: een recept vertaald van de website Elle à Table.

BewarenBewaren

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Meringuetaart met chocolade, hazelnoot en koffie

by Myriam Minne time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: