Cupcakes met karamelfrosting

Normaal kook of bak ik zelden iets uit pakjes of zakjes. Behalve fonds. Daar begin ik niet aan. Maar fonds zijn zowat de uitzondering die de regel bevestigen. Voor de rest maak ik alles from scratch. Tot vorige zondag. Ik was 50 km gaan fietsen (bergop, bergaf in de Vlaamse Ardennen) en wilde daarna wel nog iets bakken, maar… ik bakte er niet veel meer van. Laat me stellen dat het schaap de preute af was. Voor mijn Nederlandse fans die deze uitdrukking niet snappen, klikkerdeklik hier. Nu had ik van Dr. Oetker een nieuw bakpakket ontvangen (herinneren jullie zich de high tea nog, waarop ik uitgedaagd werd door Dr. Oetker?) met tal van hun semi-kant-en-klare mixen: een mix voor cheesecake, een voor cupcakes, een voor wafels,… Enkel nog boter, melk en eieren toevoegen, de mixer z’n werk laten doen en klaar!

Wel, dat zag ik nog wel zitten. Ik zou de mix voor cupcakes gebruiken. Niets dan voordelen:
1. Hoe minder tijd ik in de cupcakes zelf hoefde te steken, hoe meer werk ik kon maken van de frosting/topping.
2. Ik zou meteen mijn tweede challenge voor het bakmerk afhebben: maak iets voor op een zomerbuffet. Wel, nou, deze cupcakes zijn misschien niet helemaal zomers. Want als de zon hard schijnt, dan gaat de chocolade smelten en de karamelfrosting inzakken, vrees ik. Ach, laat me zeggen dat ze perfect zijn voor onze Belgische zomers… 🙂
3. Er is geen 3. Maar alle goede opsommingen bestaan nu eenmaal uit 3. 😉

 

Cupcakes met karamelfrosting

 

Voor 12 cupcakes

1 doos Cupcakes Natuur van Dr. Oetker
2 eieren
75 g boter
75 ml melk

Voor de karamelfrosting:
3 eiwitten van grote eieren
180 g griessuiker
270 g ongezouten boter, zacht en in stukjes
1/4 tl zout
1/2 el vanille-extract
40 g karamelsaus

Voor de chocoladedipsaus:
100 g donkere chocolade
30 ml slagroom
60 g poedersuiker, gezeefd
75-100 ml warm water

Extra:
2 chocolade-karamel-pindarepen type Snickers, fijngehakt, voor de afwerking

 

Cupcakes met karamelfrosting

 

Bereiding

Volg de aanwijzingen op de verpakking voor het bakken van de cupcakes.

Voor de karamelfrosting:
Doe de eiwitten samen met de suiker in een kom en zet die bovenop een kookpot met kokend water. Breng de mengeling tot 65° C terwijl je constant klopt.

Giet de mengeling nu in de kom van een staande mixer met de draadgarde en klop op medium snelheid tot de mengeling afkoelt en verdubbelt in volume.

Voeg de stukjes boter stuk voor stuk toe, terwijl je blijft mixen tot het vorige stuk volledig is opgenomen na elke toevoeging. De mengeling mag er geklonterd en bijna geschift uitzien. Dit is perfect normaal. Blijf mixen en het zal terug glad worden. Voeg zout en vanille-extract toe en mix om te vermengen. Voeg de karamelsaus toe en mix om te mengen.

Voor de chocoladedipsaus:
Doe de chocolade en slagroom in een kom en plaats die op een kookpot met kokend water. Laat de chocolade en room zo op het vuur staan gedurende 2 à 3 minuten zodat alles kan smelten zonder te roeren.

Roer dan langzaam om te mengen. Voeg de poedersuiker toe en meng tot een homogene massa.

Voeg het water eetlepel per eetlepel toe, waarbij je goed roert na elke toevoeging. Voeg water toe tot je de saus net kan gieten.

Zet de saus apart en laat ze afkoelen tot lauw.

 

Afwerking

Voor de frosting op de cupcakes:
Vul een spuitzak met een spuitmondje naar keuze en werk van buitenaf naar het midden toe om een egale laag frosting aan te brengen.

Zet de cupcakes gedurende 20 min in de diepvries voor je ze in de warme chocoladesaus dompelt. Hierdoor smelt de frosting niet. Haal de cupcakes uit de warme chocoladesaus en plak er rondom stukjes Snickers op.

Zet de cupcakes nog 5 min terug in de diepvries zodat de chocolade kan opstijven. Haal ze uit en werk af met een mooie toef karamelfrosting.

 

Cupcakes met karamelfrosting

 

Bron: het recept voor de frosting en de chocoladedipsaus haalde ik bij Bakers Royale.

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Cupcakes met karamelfrosting

by Myriam Minne time to read: 3 min
2
%d bloggers liken dit: