Nu is het de bedoeling van het bakmerk om bloggers op regelmatige basis uit te dagen. Leuk lijkt me. De 1e uitdaging zag ik alvast helemaal zitten: maak een grootmoederscake, een cake die je spontaan doet terugdenken aan je oma. Nu is dat in mijn geval niet eenvoudig. Mijn ene oma is op heel jonge leeftijd gestorven, nog voor mijn geboorte en mijn andere oma was al oud toen ik op de wereld gezet werd. Ik ben nl. een nakomertje (lees: accidentje). Ik heb dus totaal geen herinneringen aan een grootmoederscake…
Maar wat ik me wel meteen herinnerde, was de allereerste cake die ik blogde, in mei 2012, in mijn eerste blogmaand dan nog wel. Een keilekkere cake, maar een foeilelijke foto. Toen schreef ik als tip om de helft van de appels te vervangen door de helft rabarber… Laat het nu net rabarberseizoen zijn én laat ik zelf rabarber staan hebben in mijn moestuintje. Stel je vooral niet veel voor van dat laatste: er staan een paar sprietjes rabarber (die dingen stengels noemen, zou zwaar overdreven zijn!) en ik oogste dit weekend mijn eerste aardbeien. Welgeteld drie stuks. Maar kom, ’t is beter dan niks.
Wat deze cake betreft, die is zoals mijn grootmoeder zaliger die zelf zou gemaakt hebben, vermoed ik: zoet en friszuur tegelijk, smeuïg (of nès zoals ze bij mij in West-Vlaanderen zouden zeggen) en supermakkelijk om te maken. Pas de blabla, des résultats!
Voor 1 grootmoederscake
200 g bloem
1/2 zakje bakpoeder van Dr. Oetker (8 g)
200 g suiker
120 g melk
80 g arachide olie
2 eieren
1 zakje vanillesuiker van Dr. Oetker
2 appels
2 stengels rabarber
Bakspray van Dr. Oetker
Voor het korstje:
30 g boter
80 g suiker
1 ei
Bereiding
Schil de appels en de rabarber en snijd alles in blokjes (niet te klein). Indien de rabarberstengels nog heel dun zijn, hoef je ze niet te schillen.
Roer de ingrediënten in volgorde bij elkaar.
Schep er de appel- en rabarberblokjes onder.
Bestuif de bakvorm met bakspray. Wacht 1 minuut en giet het beslag in de vorm.
Bak ongeveer 50 minuten op 170° C.
Bereid intussen het korstje:
Smelt de boter, maar laat niet te warm worden.
Roer er de suiker en het ei bij.
Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de cake wanneer de cake voor ongeveer de helft gebakken is.
Bak verder zoals hierboven vermeld.
Bron: recept van Ann Descheemaeker van Hotelschool Spermalie in Brugge.
Super chef Ann Descheemaeker, verschillende cursussen gevolgd bij haar, zeer fijne patissier,maar niet temin een goeie chef !
Dag Monique
Ik heb helaas nooit les gehad van Mevr. Descheemaeker. Hoewel ik de patisseriecursus al 2 keer gevolgd heb… Ik zal ‘m nog een derde keer moeten volgen. 😉
Dit receptje is via via in mijn bezit gekomen. Zo gaat dat met goeie recepten. 🙂
Fijne zondag!
Myriam