Update 1 mei 2024. Dit recept werd ondertussen 167.000 keer bekeken. De hoogste tijd om deze appelcake nogmaals te maken én er eindelijk een deftige foto van te shooten. Bij deze!
Ik weet het, het is niet echt bakweer, wel om te bakken in de zon, maar niet om te bakken in de oven en toch heb ik een appelcake gemaakt. Straks begint de Meesterbakker op VTM en dan gaan mijn vingers altijd jeuken om ook aan het bakken te slaan. Vanavond zijn we de bakkriebels dus te vlug af geweest en kunnen we voor de TV een stukje cake verorberen.
Dit heb je nodig voor 1 springvorm van 28 cm diameter (bij gebrek hieraan heb ik 2 ronde vormen van 18 cm gevuld)
- 200 g zelfrijzende bloem
- 200 g suiker
- 120 g melk
- 80 g arachide olie
- 2 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 appels
Voor het korstje:
– 30 g boter
– 80 g suiker
– 1 ei
Bereiding
- Schil de appels en snijd ze in blokjes (niet te klein).
- Roer de ingrediënten in volgorde bij elkaar.
- Schep er de appelblokjes onder.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier.
- Giet het beslag in de vorm.
- Bak ongeveer 50 minuten op 170° C.
Bereid intussen het korstje:
– Smelt de boter, maar laat niet te warm worden.
– Roer er de suiker en het ei bij.
– Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de cake wanneer de cake voor ongeveer de helft gebakken is.
– Bak verder zoals hierboven vermeld.
Tip
Maak ook eens de variant met de helft appelen en de helft rabarber.
Bron: recept van Ann Descheemaeker van Hotelschool Spermalie in Brugge.
moi je dis … miammmmmm !!!
mc
Fantastisch lekker recept!!
lievelingstaart van mijn kleinkinderen
De beste appelcake die ik tot nu toe heb gemaakt.
Mijn kinderen en man zijn er dol op.
Dank u om dit recept te delen.
Dat is heel graag gedaan, Nathalie!
hallo,
Er staat vermeld ingredienten in volgorde bij elkaar voegen . Wil dit zeggen dat de eieren dan niet worden opgeklopt tot witschuimig? Hartelijk dank voor uw antwoord.
Dag Kristel
Inderdaad. Je hoeft de eieren in dit recept niet tot een ruban te kloppen met de suiker. Gewoon doen wat er geschreven staat: de ingrediënten in volgorde mengen en ’t komt helemaal goed!
Succes en smakelijk.
Myriam
wat een heerlijke taart en zo makkelijk.
Dankjewel, Gerda!
Best cake ever! Bedankt om te delen. Amandelschilfers erbovenop kan waarschijnlijk ook. De springvorm die ik gebruikte was 24 cm… en was ook top.
Dag Hilde
Bedankt voor je reactie. Ja, deze cake is een succesnummer op de blog!
Met amandelschilfers kan zeker en vast.
Nog veel bakplezier!
Myriam
Dag,
Is de vermelde temperatuur voor een heteluchtoven, of moet het nog verlaagd worden? Ben van plan de cake morgen te maken.
Mvg,
Dag Christine
Ik heb een heteluchtoven en heb die op 170° C gebakken. Al is mijn oven wel niet meer helemaal top. Vandaar dat ik binnenkort nieuwe ovens ga kiezen voor in mijn nieuwe keuken. Dus als jouw hetelucht wel nog prima werkt, zou ik er misschien toch voor opteren om de temperatuur te laten zakken tot 160° C bvb.
Succes en smakelijk!
Myriam
Kan ik ook walnoten olie gebruiken IPV arachideolie
Dag Anita
Dat kan, al zal dit volgens mij wel een impact hebben op de smaak.
Arachideolie is veel neutraler dan walnotenolie.
Smakelijk!
Deze taart was heel lekker! Mijn mama is er ook fan van!
Deze ga ik op mijn ‘nogeens maken ‘ lijstje zetten!
Danku Myriam!
Lydia
Graag gedaan!
Was toppie recept en zeer makkelijk te maken
Heerlijk van genoten
Heel lekkere taart. Bij het afkoelen zakte hij wel wat veel in vond ik. Kan ik daar iets aan doen een volgende keer? Merciekes . Arno
Oei, Arno, deze is al zooooo oud. Ik zou hem eens opnieuw moeten maken. Misschien doe ik dat wel om van die lelijke foto af te zijn. Ik laat je nog iets weten.
Ok
Onze favoriet….wekelijkse kost!
Echt hét succesnummer van deze blog. Niet normaal! Dankjewel.
Zalig, deze taart!
Ik hield me niet helemaal aan het recept, want de appeltjes werden vervangen door verse vijgen ( ik heb er momenteel hopen en was op zoek naar een geschikt recept om toch eens iets anders dan confituur te maken). Voor de suiker heb ik 100 gr gewone witte suiker en 100 gr rietsuiker gemengd.
Het korstje dat je op de taart krijgt maakt het helemaal af en onweerstaanbaar lekker…
Hier konden we alvast niet wachten tot de taart afgekoeld was om aan te vallen 😉
Heel erg bedankt voor dit recept dat zeker nog gebruikt zal worden!
Inge Cosaert
Klinkt zalig met vijgen inderdaad. Goed idee! En ja, dit is een toppertje. Alleen de foto is dat niet. ?
Ik vind de foto best OK!
Hij past bij de benaming ” appelcake van mijn grootmoeder” en heeft mij alvast overtuigd om hem uit te proberen: ziet er heerlijk rustiek uit…
Ik ben ook ongelooflijk blij dat ik jouw blog heb ontdekt!!!
Ben gisterenavond enkele uurtjes (!) zoet geweest met hem te ontdekken…
Het belooft een heerlijk kook- en baktijd te worden…
Haha, ja, als je ’t zo bekijkt, kan de foto wel passen. Misschien moet ik eens nieuwe foto’s maken, maar dan op het servies van mijn moeder. Zou het nog authentieker maken.
En ik ben blij dat je mijn blog ontdekt hebt. Altijd blij met nieuwe bezoekers. Er staan ondertussen 1725 recepten op, dusssss veel plezier!
Dit was voor ons een van de betere recepten.
Heerlijk, helemaal niet droog. Zal nog worden gebakken
Dit is een recept dat al heel vaak bij veel Vlaamse huisgezinnen op tafel gekomen is, heb ik de indruk, als ik de statistieken bekijk. 🙂
Heb nog nooit zo een lekker sappige appelcake gegeten, en dit recept is echt heel makkelijk te maken! Een echte aanrader om zelf uit te proberen..iedereen die ervan proefde vond ze top!
Alleen spijtig van die o zo lelijke foto! Een doorn in mijn oog. Ik moet die DRINGEND eens opnieuw maken. En de nieuwe foto erbij zetten, kwestie van mijn fotografieskills van 2012 te vergelijken met die van 2021. Haha!
Heerlijk deze cake ben nu bezig om de cake op de kamado grill te bakken.
Oooh waaaaaaw!
Appelcake van uw grootmoeder is verrukkelijk vandaag voor de tweede maal gebakken blijft een favoriet en makkelijk.
Blij u gevonden te hebben.
Dat doet me veel plezier, Wiep! Een oud recept al, maar een echt succes hier op de blog. 🙂
Heb de taart pas ontdekt,zij is door mijn kritische proevers goedgekeurd en dat wil al iets zeggen,het is een blijvertje,
Dit is het meest succesvolle recept van heel de blog, Jeannine. Bijna de meest lelijke foto ook. Haha!
Kan ik de appels ook samen mengen met peren?
Ja, waarom niet, als jij dat lekker vindt! Wie ben ik dan om te zeggen dat dat niet zou mogen.
Succes en smakelijk!
Een succes recept! Met peren gemaakt en heerlijk!
Een ouwke, maar een goeike! 😉