Vorig jaar kreeg ik een bundt cake vorm van Nordic Ware cadeau en hoewel ik heel vaak bak (de helft van mijn recepten vallen in de categorie dessert en/of gebak, merkte ik toen ik onlangs aan het overschakelen was van mijn blogspot naar mijn nieuwe website), had ik sedert mijn rode bessen en citroen bundt cake niks meer gemaakt in mijn mooie vorm… Shame on me! De hoogste tijd dus om mijn bundt vorm van onder het stof te halen. Zeker nu kerst voor de deur staat… Vraag me niet waarom, maar voor mij is een kersttulband het ideale gebak voor Kerstmis, net zoals een kerststronk trouwens.
En Baileys vind ik ook al in zo’n X-mas sfeertje baden. Dus toen ik op Liv For Cake, een blog die ik sinds kort met veel plezier volg, deze kersttulband met Baileys Irish Cream zag passeren, wist ik het meteen: die komt nu helemaal bovenaan mijn TO DO-lijstje te staan. Er staat er trouwens nog een hoog in de ranking, ook een bundt en ook van Liv. Hopelijk binnenkort meer hierover.
Maar in afwachting niks dan lof voor dit exemplaar: lekker moist (nès in ’t West-Vlaams) en prachtig van model. All I want for Christmas is this cake… again!
Nodig voor 1 bundt cake vorm
260 g bloem
50 g cacao
¾ kl baking soda
¾ kl zout
75 g Baileys Irish Cream
210 g zure room
240 g ongezouten boter
300 g suiker
3 grote eieren
1 kl vanille
Werkwijze
Verwarm de oven voor tot 180° C.
Meng de bloem met het cacaopoeder, de baking soda en het zout in een mengkom. Zet apart.
Doe de boter samen met de suiker in de kom van een elektrische mixer met de vlinder. Klop op medium snelheid tot de mengeling licht en fluffy is (dit duurt ca. 3 minuten).
Voeg de eieren stuk per stuk toe. Je voegt het volgende ei pas toe nadat het vorige volledig is opgenomen. Voeg vanille-extract toe.
Zet de snelheid lager. Voeg afwisselend de bloemmengeling, de Baileys en de zure room toe (de bloem in 3 keer en de Baileys en zure room telkens in 2 keer). Klop tot het deeg net gemengd is.
Verdeel het beslag gelijkmatig in de bundt cake vorm.
Bak gedurende ca. 45 à 50 minuten of tot een breinaald er proper uitkomt.
Laat de bundt cake gedurende 10 minuten afkoelen in de vorm. Klop de vorm tegen de rand van je aanrecht en keer de cake om op een rooster. Laag volledig afkoelen. Werk af met bloemsuiker en granaatappelpitjes.
Bron: recept van de blog Liv For Cake
Zit hier geen foutje in de hoeveelheid boter en suiker?
Cecile, je hebt helemaal gelijk! Ik heb mij laten misleiden door die 2 sticks in het oorspronkelijke recept en had de hoeveelheid boter maal 2 gedaan. Dit ‘foutje’ (ahum!) is nu rechtgezet: 240 g boter en dus niet 480 g boter. De suiker is wel juist. Ik baseer mij altijd op de tabel met de Amerikaanse maten op de blog van Uit Paulines Keuken: http://uitpaulineskeuken.nl/2013/03/amerikaanse-maten-cups.html Daar zal je zien dat 1 cup suiker = 200 g. Volgens Liv For Cake heb je 1 1/2 cup nodig en dus wel degelijk 300 g.
Succes en smakelijk!
Myriam
Beste Myriam,
Bij deze wil ik u bedanken voor het heerlijke recept dat ik gemaakt heb met de Kersttulband met Baileys Irish Cream.
Hij zag er niet alleen prachtig uit, maar was ook heerlijk van smaak door de de combinatie van Baileys, cacao en zure room.
Dat smaakt naar meer!
Fieneke, ik vind het super als ik dit soort reacties krijg. Vroeger was dat maar heel af en toe, maar de laatste tijd laten alsmaar vaker ‘fans’ een berichtje na en je kan niet geloven hoezeer ik daarvan geniet.
Jij bedankt!
Liefs
Myriam
Net gemaakt en heel goed gelukt!
Ah, dat doet me plezier, Marina!
Smakelijk en fijn weekend.
Groetjes
Myriam
Dankjewel Myriam. De Nordic vormen zijn geweldig en verslavend! Kijk uit naar nog meer recepten!
merci!
Graag gedaan!