Hap en Tap logo zonder streep
Christmas is coming bij Carrefour + recept Sint-Jakobsnoten met gekonfijt witloof

Christmas is coming bij Carrefour + recept Sint-Jakobsnoten met gekonfijt witloof

9 okt 2017 | Events, Reviews, Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Christmas is coming. En voor mijn part kan het niet snel genoeg gaan. Ik ben een echte Kerstliefhebber: de sfeer, de cadeautjes, de gezelligheid, de food,… zàlig! En ik ben niet de enige die er zo over denkt. Bij Carrefour is de laatste rechte lijn naar de kerstperiode ook al ingezet. In augustus (!) kreeg ik volgend mailtje in mijn mailbox: “Ben je al die zomerse slaatjes, gazpacho’s en cocktails een tikkeltje beu? 
Heb je stiekem al zin in gebraden kalkoen, smeuïge raclette, een stevig glas glühwijn en warme ovenschotels? De maanden vliegen voorbij en we kunnen stilletjesaan al aan de feestdagen beginnen denken. Carrefour nodigt je daarom graag uit voor een exclusieve avond die je gegarandeerd zal inspireren voor een smaakvol én heerlijk eindejaar.”

 

Christmas is coming bij Carrefour + recept Sint-Jakobsnoten met gekonfijt witloof

© Leyla Hesna

 

Haha, gelijkgestemde zielen bij Carrefour!! Ik zocht het even voor jullie op: op 11 augustus blogde ik mijn eerste kerstrecept. Gezwind reed ik met Annelies van Een Lepeltje Lekkers richting het kookatelier van Yves Mattagne in Tour & Taxis, benieuwd naar wat voor lekkers en nieuws de supermarktgigant voor ons in petto zou hebben. We zetten net nog geen kerstliedjes op…

 

Christmas is coming bij Carrefour + recept Sint-Jakobsnoten met gekonfijt witloof

© Leyla Hesna

 

Met een fijn glaasje bubbels in de hand, kregen we zicht op wat Carrefour met het eindejaar in de rekken legt en dat is heel wat. Wat ik onthouden/geproefd heb en lekker bevonden heb:

  • Het assortiment hapjes of fingerfood wordt erg uitgebreid, met klassieke verse bladerdeeghapjes, authentieke Aziatische recepten, originele verrines. Om een alternatief te bieden voor de producten met grijze garnalen (die momenteel vrij duur zijn), werden dit jaar ook enkele nieuwe producten ontwikkeld zodat ook tijdens de feesten het budget goed onder controle blijft, zoals de minikroketjes met zalm of met chorizo. Fans van burgers kunnen kiezen voor kleine aperitiefh
    apjes met worst/mosterd, omelet/spekblokjes of gerookte zalm/dille.

    Christmas is coming bij Carrefour + recept Sint-Jakobsnoten met gekonfijt witloof

    © Leyla Hesna

  • In het traiteurgamma komt een leuk product om samen te delen: het kransbrood met een hele camembert in het midden. Na 12 tot 14 min in de oven kan je stukjes van het brood breken om in de camembert te doppen.

    Christmas is coming bij Carrefour + recept Sint-Jakobsnoten met gekonfijt witloof

    © Leyla Hesna

  • In juni dit jaar lanceerde Carrefour een nieuwe gerookte zalm. De longsliced zalmsneden worden ultradun versneden voor een ultieme smaaksensatie en het gerookt zalmhaasje kan zelf nog versneden worden om je eigen presentatie te maken. Deze zalm wordt nog op traditionele wijze gerookt. Eerst wordt de zalm droog gezouten om zoveel mogelijk vocht te onttrekken en een intense smaak over te houden. Als het zout na 6 uur weggespoeld wordt, gaat de zalm de traditionele rookkast in, met een specifieke mengeling van 4 houtsoorten.

    Christmas is coming bij Carrefour + recept Sint-Jakobsnoten met gekonfijt witloof

    © Leyla Hesna

  • Naast de bereide gerechten (voor 1, 2 en 4 personen) zoals bvb. mooie pureetjes die in een houten schaaltje geserveerd worden, brengt Carrefour ook een breed gamma wild, kalkoen of kapoen voor wie zelf achter het fornuis kruipt. Naast het rundvlees (de Blauwe van Vlaanderen), biedt Carrefour ook een kwaliteitsvol gamma buitenlands rundvlees aan (oa uit Ierland, Argentinië, USA, Holstein, Simmenthal uit Zwitserland…), met originele versnijdingen zoals de Picanha uit USA. Deze steak wordt op de vetkant gebakken om een optimale smaak te bekomen.
  • Ook wie kiest voor varkensvlees kan bvb. gaan voor het Varken van Weleer van de Kwaliteitsketen Carrefour (Duroc-varken), maar ook voor de speciale versnijdingen van het Butcher’s Choice gamma (pelé royal, pluma of secreto), 3 versnijdingen van premium kwaliteit die in de vergeethoek zijn geraakt.

    Christmas is coming bij Carrefour + recept Sint-Jakobsnoten met gekonfijt witloof

    © Leyla Hesna

  • Liefhebbers van vis kunnen hun hart ophalen bij het ruime assortiment vis en zeevruchten. Carrefour is als enige retailer aanwezig op de visveiling in Zeebrugge en kan zo dus de meest verse vis aan haar klanten aanbieden. Tijdens de feestperiode kiezen veel klanten traditioneel voor een zeevruchtenschotel, die voorgesteld wordt in verschillende formaten, ook voor 1 persoon. Deze moeten 72 uur op voorhand in de winkel besteld worden.
  • Voor het dessert focust Carrefour op de nieuwe patisserie die beschikbaar zal zijn voor het eindejaar, zoals de stronk met aardbei-citroen of de koffiebavarois met melkchocolade. In het diepvriesassortiment vind je nieuwe grote macarons van Carrefour Selection, met gezouten karamel en met chocolade. Ze worden gemakkelijk en snel bereid in de microgolfoven (nog diepgevroren 30 à 50 sec in de microgolfoven) en warm geserveerd. Zo blijft de korst krokant, maar het deeg lekker moelleux vanbinnen, en met een lopend sausje.

 

Christmas is coming bij Carrefour + recept Sint-Jakobsnoten met gekonfijt witloof

© Leyla Hesna

Likkebaardend (en scheurend van de honger) dachten we dat we meteen onze voetjes onder de mooi gedekte tafel gingen mogen schuiven, maar niets was minder waar: we moest zelf ons potje koken… Annelies en ik kozen ervoor om de Sint-Jakobsnoten met gekonfijt witloof voor onze rekening te nemen. Het werd een succes over heel de lijn. We hadden de dikste pret samen, kokkerelden erop los en schotelden onze collega-blogsters La Cuisine c’est Simple, Elle Mixe, La Fille du Quatrième en Leslie en Cuisine de sappigste sint-jakobsnootjes voor. Ik deel het recept graag hieronder.

 

Christmas is coming bij Carrefour + recept Sint-Jakobsnoten met gekonfijt witloof

© Leyla Hesna

Sint-Jacobsnoten met gekonfijt witloof, saus met Noilly-Prat

Ingrediënten voor 6 personen:
9 Sint-Jakobsnoten in de schelp
12 kleine witloofstronkjes
Boter
6 dl visfond
2 dl vermout (Noilly Prat of een andere)
1 citroen
Room
Peper en zout

 

Werkwijze

Snijd de witloofstronkjes fijn en laat ze zweten in de boter.

Blus met de visfond en de vermout, laat het even opkoken en tot de helft reduceren.

Laat het witloof uitlekken en breng het sap met 1 dl room aan de kook, tot je een stevige saus bekomt. Kruid af en voeg eventueel een scheutje room toe.

Snijd de Sint-Jacobsnoten in twee en bak ze kort aan langs 1 zijde, zet ze dan aan de kant.

Leg het witloof op de bordjes of in de schelpen, leg er de half gebakken Sint-Jacobsnootjes op.

Overgiet met de saus en gratineer in een goed warme oven.

 

Bedankt Nadia van Walkie Talkie voor de uitnodiging, Vera van Carrefour voor het onthaal en de uitleg en Leyla voor de foto’s!

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Christmas is coming bij Carrefour + recept Sint-Jakobsnoten met gekonfijt witloof

by Myriam Minne time to read: 4 min
0