Kerstmenu 2019

Vandaag is ’t D-day! De dag waarnaar ik al aan het aftellen ben sinds 24 juli, dag waarop ik – tijdens een hittegolf dan nog – voor het eerst het woord Kerstmis in de mond nam tijdens het bloggen van een ceviche van zeetong met drie structuren van bloemkool. Dat recept was min of meer de start van mijn Kerstmenu 2019. Min of meer, zeg ik wel. Want toen had ik onder meer al 2 hapjes gedeeld die jullie hier ook terugvinden. Eerlijk? Ik denk heel het jaar door aan Kerstmis en hoe ik jullie kan inspireren voor het gezelligste en lekkerste feest van ’t jaar.

Ik heb mijn best gedaan voor dit Kerstmenu 2019 en heb geprobeerd om jullie zoveel mogelijk een mix aan te bieden van haalbare recepten en iets meer gastronomische gerechten. Er is écht voor elk wat wils: voor de geoefende hobbykok of course, maar ook voor de gastvrouw of -heer die al slapeloze nachten krijgt van het feit dat hij/zij van dienst is met kerst of nieuw. Het Hap & Tap Kerstmenu 2019 is een huzarenstukje waarop ik apetrots ben.

En nu is het aan jullie. Of jullie er ook een huzarenstukje willen van maken, is volledig up to youPick your choice en mix & mingle naar hartenlust. Onthoud evenwel: beter 1 gerecht goed, dan 2 of 3 gerechten maar half. Stay calm and cook on! Trouwens, weet dat ik altijd klaarsta om jullie te helpen. Figuurlijk wel he, mannekes. Ik ga niet in mijn auto springen voor een interventie in jullie keuken. Maar jullie mogen me te allen tijde sms’en, bellen, mailen, what’s appen, Facebook messengen,… ik ben toch aan het werk en maak met plezier even tijd vrij om op jullie prangende vragen te antwoorden. Ik vraag wel 1 ding in return: maak reclame voor mijn blog bij jullie gasten. 😀

Tot slot, nog een ding: mijn kerstmenu’s van de voorbije jaren 20182017, 2016, 2015, 2014, 2013 en 2012 zijn dan wel oud, maar nog niet versleten en kunnen jullie ook nog altijd inspireren.

 

Kerstmenu 2019

 

Een drietal hapjes naar keuze

Pappadums, grijze garnalen, limoencrème
Tapiocacracker, grijze garnalen, kerstomaatjes
Mousse van foie gras, gelei van groene appel, peperkoek
Homemade aperitiefcrackers met look en verse kaas
Krokante lolly’s met escargots
Parmezaanhoorntjes met eekhoorntjesbrood
Tomaat, ricotta, Noordzeegarnalen, krokante look
Hapje van gerookte paling, gemarineerde groenten, yuzu, limoen
(Vegetarische) oester
Aperitiefpraline van Roquefort en chocolade
Feestelijk hapje van courgette, gerookte haring en basilicumgranité

Aaaaaah, de amuses, samen met het dessert mijn favoriete onderdeel van het menu! Met de hapjes kan je meteen indruk maken. Ik merk net dat er 3 hapjes tussenstaan met garnalen. Uiteraard kies je niet 3 keer voor garnalen, maar slechts 1 keer. Je keuze hangt in dat geval af van de tijd die je wil en kan spenderen aan je hapjes. Kook je voor een grote groep, kies dan voor de pappadums met grijze garnalen en limoencrème, klaar in no time. En petit comité? Dan kan je je uitleven met de tapiocacracker of de tomaat met ricotta. Laat voor de rest je keuze bepalen door je gasten: kunnen die een hapje met foie gras wel waarderen of zijn het vegetariërs?

 

Voorgerechten

Tartaar van zeebaars met mango, tomaat en koriander
Foie gras bollen, ananas, peperkoek crumble
Ceviche van zeetong met 3 structuren van bloemkool
Gepaneerd eitje met sesam, bloemkoolmousseline en shimeji
Kreeft- en groententaartje
Trio van tonijn
Coquille met truffel, gerookte eiercrème
Gerookte paling, framboos, mosterdijs
Coquille, Gandaham, komkommer, bieslook en butternut
Sucrine, Cheddar crème en crumble, ansjovismayonaise

Laat je voor je voorgerecht leiden door volgende factoren: budget (als je voor 10 man moet koken, ga je niet voor de coquille met truffel) en tijd. Uiteraard kan ook het feit of je een koud of warm voorgerecht wil helpen om te beslissen. Neem je soep, dan kan je gerust kiezen voor een koud voorgerecht. Geen soep, opteer dan misschien beter voor een warm voorgerecht. Veel vis in mijn keuzelijst en dat is doelbewust. In een uitgebreid menu met veel gangen is vis voor een voorgerecht nog steeds de beste, lichtste keuze.

 

Soep

Pompoenvelouté met gerookte palingcrème
Soepje van kastanjes, gerookte patrijs en girolles
Thaise vissoep met koriander
Thaise mosselsoep

Vier lekkere soepjes! De twee eerste lekker van bij ons en heel winters, de twee laatste lekker exotisch. Wat je ook kiest, je gasten gaan soeper content zijn! 😁

 

Hoofdgerechten

Eendenfilet met vijgen, geglaceerde wortelen
Hert in ’t rood
Picanha met rozemarijn, ovengroenten en roomsaus
Duif, ganzenlever, risotto met champignons, erwten
Wilde eend, whisky, butternut
Fancy Fishermans Pie
Tournedos van kabeljauw met mosterdkruidenkorstje

Een mooie keuze voor het hoofdgerecht als je ’t mij vraagt met voor elk wat wils: wild, vis, vlees,… haalbaar en iets minder haalbaar, maar ze hebben allemaal 1 ding gemeen: het zijn stuk voor stuk pareltjes! Pick your choice (en laat me vooral weten wat het geworden is. Als jullie foto’s delen op social media, vergeet dan niet om Hap & Tap te taggen. Ja, ‘k ben curieus!).

 

Dessert

Braambes, witte chocolade, meringue, sponge
Orthomoleculair kerstdessert met chocolade, braambes en framboos
Rijstdessert om met gouden lepeltjes te eten
De perfecte mousse van Pierre Marcolini
Mokka-meringuetaart
Crème brûlée taartje
Crispy appelbeignets met kaneelroom
Dessert van aardpeer, beurre noisette, chocolade
Panna cotta van passievrucht en aardbei
Chocolademousse met Graham Cracker crumble & gebrande meringue
Chocolade koffie meringue rol

Tien desserts, begot! Inderdaad, ik zei het toch: samen met de hapjes mijn favoriete onderdeel. Het dessert is immers vaak hetgeen je gasten het langst bijblijft. Allez, dat is bij mij toch in elk geval zo! De keuze is reuze en kiezen is verliezen. Ik bied je een paar prachtige dessertglaasjes aan: braambes, witte chocolade, meringue en sponge, of de panna cotta van passievrucht en aardbei of nog de chocolademousse met Graham Cracker crumble en gebrande meringue. Voor de rest ook heel mooie dessertborden, zoals het orthomoleculair kerstdessert dat ideaal is voor wie een dessert wil zonder zuivel en zonder bloem.

 

Voor bij de koffie

Vanille-mokka madeleines
Chocolade cannoli
Hazelnoot chocolade zandkoekjes

Tot slot nog een drietal ‘sneukelingskes’ voor mocht er nog een gaatje zijn… ergens…

Merry Christmas!

Smakelijk!

Myriam

Related Post

Tags: , , , ,

Kerstmenu 2019

by Myriam Minne time to read: 4 min
12
%d bloggers liken dit: