Trio van tonijn

Santa Maria! Nee hoor, dit is geen smeekbede tot onze-lieve-vrouw om de VAR positief te beïnvloeden om Club Brugge alsnog kampioen te laten spelen. (Dat is eerder iets wat mijn moeder zou doen. Die brandde vroeger kaarskes voor haar Mariabeeld wanneer ik examens had. Dat leidde trouwens ooit bijna tot een brand. Mijn moeder was nogal zuinig zeg maar en ze had nog een kort stompje kaars voor mijn laatste examen en dat was mondeling en ging dus niet lang duren… de rest van het verhaal kan je raden.). Neen, Santa Maria dat is het merk van kruiden dat me – al voor de 2de keer – gevraagd heeft om een recept te creëren. De vorige keer ging ik aan de slag met de mango curry, nu koos ik voor de Tellicherry Pepper. Die peper wou ik een prominente rol geven en dat lukte perfect in dit trio van tonijn.

Soms heb ik een muggengeheugen. Vooral als het op namen en gezichten aankomt. Als ik je tegenkom en ik herken je niet, denk dan niet: Myriam heeft een dikke nek, maar denk dan: Myriam weet het niet meer. Zo slaagde ik er ooit in om mijn eigen buurvrouw niet te herkennen in de supermarkt. 🙄 Maar soms heb ik een geheugen als van een olifant, wanneer het over recepten gaat. Dit trio van tonijn is een recept dat ik in 2003 (!) klaarmaakte in Spermalie. Ik herinner me nog de leraar en al. Dat dan weer wel… Soit. Toen ik van Santa Maria de vraag kreeg om een recept te maken met de Tellicherry Pepper, ging ik naar mijn hobbykamer en haalde er in 1-2-3 mijn cursus uit waarin dit recept stond. (Zeg dan nog eens dat ik geen orde heb! 😉)

Die peper zou perfect zijn in een van de drie bereidingen van het trio van tonijn, mijn gedacht! Die Tellicherry Pepper heeft immers grote peperkorrels, omdat ze langer aan de plant hebben gehangen. De smaak van de Tellicherry is dan ook intens, maar mooi evenwichtig, met een vleugje citrus en het warme aroma van hout en teatree-olie. Ideaal als korstje rond mijn tonijn.

Ook benieuwd geworden naar die speciale peper? Wel, je kan hem, samen met een potje kaneel, oregano en tijm winnen. Ik mag immers 5 Santa Maria kruidenpakketjes weggeven. Wat je hiervoor moet doen, lees je op mijn Instagram account.

Gerecht geserveerd in een handgemaakt bordje gekocht bij Klay.

Dit is een gesponsord gerecht, maar alles wat ik schreef is oprecht. (En voor wie zich afvraagt wat ik met de centjes ga doen, ik ben een spaarpotje aan het opbouwen om de marathon van Tokyo te lopen).

 

Trio van tonijn

 

Recept voor trio van tonijn

Bereidingstijd: 1 uur
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten voor 8 personen:

Voor de tonijn met knolselder:
240 g rauwe tonijn
200 à 300 g knolselder
Tellicherry Pepper van Santa Maria
Een zelfde hoeveelheid witte peperkorrels
Melk
Peper, zout, muskaatnoot
500 ml kippenbouillon
Sushiazijn
Mirin
Sojasaus
Sesamzaadjes
1 ramenas
1 prei
2 wortelen
1 el maïzena

Voor de tonijn met ananas:
240 g rauwe bonito
240 g ananas
Boter

Voor de carpaccio van tonijn met scampi’s:
240 g rauwe tonijn
8 scampi’s
1 bussel kervel
1 bussel peterselie
1 bussel bieslook
Peper en zout
Boter

Voor de wasabimayonaise:
2 dl olie
1 el mosterd
1 eigeel
Een weinig azijn
Peper en zout
Wasabi

Voor de afwerking:
200 g gruyère kaas
Shiso

 

Bereiding

Voor de tonijn met knolselder:
Doe de Tellicherry Pepper samen met de witte peper in de blender en mix. In de vijzel lukt dit ook!

Duw de tonijn met één zijde in de gemalen peper. Het moet spicy zijn. Trouwens de knolselder neutraliseert de pepersmaak voor een stuk.

Bak de tonijn kort aan langs de kant van de peper in een mengeling van 1/2 boter en 1/2 olijfolie en plaats in ijswater.

Bereid een puree van knolselder: snijd de knolselder in grove stukken en kook die gaar in melk. Hierdoor blijft de knolselder witter. Passeer door een roerzeef en breng goed op smaak met peper, zout en muskaatnoot.

Bereid een vinaigrette met de kippenbouillon, sushiazijn, mirin en soja.

Bak de sesamzaadjes in een pan zonder vetstof en voeg ze toe aan de vinaigrette.

Versnijd met de mandoline de ramenas en wortel en voeg aan de vinaigrette toe. Versnijd de prei zeer fijn en voeg ook toe aan de vinaigrette.

Warm net voor het serveren de vinaigrette op en dik ze met maïzena.

 

Voor de tonijn met ananas:
Versnijd de tonijn in balkjes van 1,5 cm x 5 cm x 1,5 cm.

Bak de tonijn langs 1 zijde aan (dichtschroeien) en plaats hem onmiddellijk in ijswater. Zodra de tonijn koud is, haal je hem uit en bewaar je hem fris.

Versnijd de ananas in 8 balkjes van hetzelfde formaat. (Tip: versnijd de ananas in de lengte, zo heb je geen harde kern).

Bak de ananas kort aan langs alle tijden en plaats in de koeling.

 

Voor de carpaccio van tonijn met scampi’s:
Hak de kruiden zeer fijn. Neem gelijke delen van elke soort. Je kan er naar wens ook nog koriander, dragon, munt,… bijdoen.

Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal. Laat het staartje eraan.

Versnijd de tonijn langwerpig in 2 stukken.

Kruid de tonijn en wikkel in de kruiden. Plaats de tonijn nu in plasticfolie en plaats kort in de diepvries.

Bak de tonijn kort aan langs alle zijden. Let erop dat de kruiden niet verbranden. Doe dit in gesmolten boter, niet bruin!

Bak de scampi’s, versnijd de tonijn in dunne plakjes.

 

Voor de wasabimayonaise:
Meng eigeel met mosterd en voeg langzaam de olie toe. Breng op smaak met peper en zout en azijn. Werk af met een mespuntje wasabi. Indien nodig, kan je de wasabi vloeibaar maken met wat room of melk.

 

Voor de afwerking:
Plaats de gemalen gruyère op een bakmatje in kleine rondjes of driehoekjes en bak af op 180° C gedurende enkele minuten.

Je kan eventueel voor het bakken ook nog sesamzaadjes of venkelzaadjes toevoegen.

 

Alles wordt koud geserveerd, behalve de vinaigrette en de scampi.

 

Bron: oud recept van Dhr. Geert Van Acker, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge, aangepast voor Santa Maria.

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Trio van tonijn

by Myriam Minne time to read: 4 min
2
%d bloggers liken dit: