Het is bijna Valentijn en dus ben ik volop bezig met mijn Valentijnsmenu. En welke vis is de love fish die je met Valentijn moet serveren? Juist! Skrei. Alleen was die er nu nog niet. Dus werd het kabeljauw. Maar dat zie je niet op de foto. Deze gebrande ‘skrei’ was sowieso een heel lekker recept. Wel wat werk aan, maar dat is je geliefde waard, niet? Uiteindelijk zou je ervoor kunnen kiezen om een van de 3 groenten weg te laten, maar dat zou spijtig zijn. Dit gaat echt heel goed samen. Net zoals jij met je geliefde. 😃 En probeer zeker de knolselder. Die wordt gegaard in appelsap. En jawel, dat proef je!
Ziezo. Job done. En dan ben ik er nu vandoor. Ik ga dit weekend ‘uitwaaien’. Dat is volgens The Washington Post de nieuwe trend. Weg met de knusse Hygge van de Denen, een frisse neus halen wordt de nieuwe rage. Wel, bij deze ben ik dan een trendsetter, want ik ga dit weekend met mijn kookvriendin Ann en mijn man lekker relaxen aan zee. We gaan slapen op het strand in De Hoek van Holland. Allez, in een huisje op het strand, he mannekes. Wil je ’t ook een beetje meebeleven? Check dan mijn stories op mijn Instagram account. Veel culinaire escapades gaan we helaas niet kunnen maken, aangezien de horeca bij onze noorderburen nog steeds dicht is. Dan maar naar de Jumbo en de Appie zeker?
Dit is een recept in #samenwerking met Rob. Daar kocht ik o.a. de kabeljauw, maar ook de salty fingers en de kruisdisteloesterzwammen. Net iets chiquer dan de klassieke oesterzwam.
Gebrande skrei met pastinaak, knolselder, mosselen en oesterzwam
Equipment
- 1 Bunzenbrander
Ingrediënten
- 600 g skrei (of kabeljauwhaasje)
- 10 mosselen
- 1 l witte wijn
- 1 sjalot
- 1 dl visbouillon
- 1 dl room
- 1 citroen
- 10 g bieslook
- 6 stuks pastinaak
- Olijfolie
- 1 l groentebouillon
- 100 g oesterzwammen
- 100 g knolselder
- 1 l appelsap
- Salty fingers
Instructies
- Snij 4 pastinaken in 4 en leg deze in een oven schaal. Overgiet rijkelijk met olijfolie en kruid met peper en zout. Pof deze in een oven van 180° C gedurende 15 min. De overige pastinaak snij je in grove stukken en gaar je in de groentebouillon. Stoemp deze met een beetje bouillon en peper en zout.
- Brand de skrei met een gasbrander en zet deze in de oven op 180° C gedurende 8 min. Kruid nadien af met peper en zout.
- Gaar de mosseltjes met fijne sjalot en de witte wijn. Haal de mosseltjes uit het kookvocht (haal deze al uit hun schelp, behalve enkele voor de afwerking op bord). Voeg hier de visbouillon aan toe. Laat even inkoken en doe er dan de room bij. Laat verder inkoken tot de gewenste dikte. Werk af met citroen, bieslook en mosseltjes.
- Bak de oesterzwammen in een warme pan met olijfolie tot ze mooi bruin zijn.
- Schil en snij de knolselder in de gewenste vorm (ik koos voor cilinders). Gaar in het appelsap en een beetje olijfolie. Laat ze op het laatst een beetje karamelliseren.
- Werk af met de salty fingers.
Notities
Bron: recept van chef-kok Maarten Bertels van Bistro M. voor Culinaire Ambiance.
Het was een super lekkere combinatie. Ook heel licht doet een Skreihaasje alle eer aan. Subliem dank voor het receptje. Hilde
Dankjewel, Hilde, om me dat te laten weten. Doet àltijd plezier!