Een normale vrouw kan niet genoeg schoenen hebben. Of jurkjes. Of eventueel zelfs kleurtjes nagellak of lippenstift. Bij mij ligt dat enigszins anders. Ik kan nooit genoeg receptjes hebben. En that’s all. Alhoewel… Kommetjes, bordjes, bestek,… daar weet ik ook wel weg mee. Soit. Wanneer ik dus die receptenfolders van Lekker van bij Ons bij de visboer zie liggen, dan grits ik er steevast eentje mee. En zo lag er dus al weken (ik vermoed: maanden) een foldertje met tarbot op mijn keukenkast te slingeren. (Het wordt hoog tijd dat mijn nieuwe keuken er komt zodat ik een beetje orde kan scheppen in de chaos). Argeloos bladerde ik het door en stootte op deze luxe bruschetta met gegrilde tarbot en groene asperges. Als enige commentaar stond erbij: “Een hip no-nonsense voorgerechtje!” Dat én de mooie foto volstonden om het visje te bestellen bij mijn favoriete visboer.
Tarbot is de lieveling van de chefs, zo schrijft het boekje nog. Wel, dat kan ik geloven. Wat een exquis visje!
Recept voor luxe bruschetta met gegrilde tarbot en groene asperges
Bereidingstijd: 35 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de gegrilde tarbot en asperges:
500 g tarbotfilet zonder vel
200 g groene asperges
Olijfolie
Peper en grof zeezout
Voor de ansjovis plattekaas:
6 gezouten ansjovisfilets uit blik
1 tl venkelzaad
2 teentjes knoflook
200 g volle plattekaas (ik gebruikte die van Campina)
Voor de venkelmarinade:
1 venkelknol
1 limoen
2 el olijfolie
Peper en zout
4 sneetjes zuurdesembrood, dik gesneden
2 lente-uitjes
Werkwijze
Voor de ansjovis plattekaas:
Snijd de ansjovisfilets en knoflook in stukjes. Doe dit samen met de venkelzaadjes in een vijzel en stamp alles fijn met de mortier. Roer onder de plattekaas.
Voor de venkelmarinade:
Snijd de venkel in flinterdunne plakjes, dit lukt het beste met een mandoline. Rasp de limoen en pers het sap uit. Maak een vinaigrette met 1 el limoensap, 2 el olijfolie, peper en zout. Laat de venkel een 10-tal min marineren in de vinaigrette.
Voor de gegrilde tarbot en asperges:
Strijk de tarbotfilets en asperges in met olijfolie. Verhit een grillpan en grill de vis en asperges, naargelang de dikte van de filets, een 3-tal min. Kruid met peper en grof zeezout. Sprenkel limoensap over de tarbot.
Afwerking
Rooster de sneetjes brood. Smeer er de ansjovis-plattekaas op. Leg hier de gegrilde tarbotfilets en asperges bovenop. Schik de venkelplakjes op de tarbot. Strooi er ringetjes lente-ui over en naar smaak limoenrasp.
Serveer als voorgerecht.
Bron: folder tarbot, lieveling van de chefs uitgegeven door VLAM.
Is plattekaas wat ze in Belgie kwark noemen?
Ik dacht dat kwark eerder Hollands was. 😉
Maar ja dus, kwark en plattekaas zijn hetzelfde.
Groetjes
Myriam