Wat is Gronda toch een fijne app! Wat een giga bron van inspiratie! Ik ontdekte er deze coquille met kataifi en citrus beurre blanc. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen hier weet wat kataifi is. Kataifi – wat ook wel wordt geschreven als kadaifi – is gesponnen deeg, ook wel draadjesdeeg genoemd. Het lijkt een beetje op vermicelli of engelenhaar, maar het wordt altijd knapperig geserveerd. Je vindt het niet in de supermarkt, wel in de (diepvries van) Turkse winkels of horecaspeciaalzaken zoals Sligro of Hanos. (Door lid te worden van de Dolce Club kan jij daar ook binnen).
Wat een goed idee om coquilles in een jasje van kataifi te wikkelen. Daar een lekker sausje bij en je hebt een heerlijk voorgerecht. Perfect in de lente, zo lang het seizoen van de coquilles duurt… of in de winter wanneer het nieuwe seizoen van de coquilles gestart is. Jullie voelen me al aankomen op mijn kousenvoeten… Dit is een perfect kerstrecept! Denken jullie ook heel het jaar door aan Kerst zoals ik? 🤭 Hoeft niet hoor, ik sla dit recept wel op voor jullie met de juiste tag “kerstmenu 2024” eraan. You can thank me later!
Ik gebruikte het draadjesdeeg 1 keer eerder: toen wikkelde ik er scampi’s in.
Coquille met kataifi en citrus beurre blanc
Equipment
- 1 Blender
Ingrediënten
Voor de coquille met kataifi:
- 15 coquilles
- 120 g tempura beslag
- 80 g water
- 100 g kataifi deeg
- Limoen
- Peper en zout
Voor de aardpeercrème:
- 1 kg aardperen
- Boter
- Witte peper en zout
- Melk
- Room
Voor de citrus beurre blanc:
- 45 g sjalot
- 45 g preiwit
- 50 g witte wijn
- 50 g limoensap
- 50 g sinaasappelsap
- 10 g limoenzeste
- 10 g sinaasappelzeste
- 250 g boter
- Zout
Voor de basilicumolie:
- 100 g olijfolie
- 1 handvol basilicum
- Zout
- 1 mespuntje Xantana
Voor de afwerking:
- 1 handje macadamianoten, grofgehakt
- Eetbare bloemen
Instructies
Voor de coquille met kataifi:
- Maak met vochtige handen voorzichtig de kataifi los en modelleer er 15 kleine nestjes van waar een coquille in past.
- Kruid de coquille met wat peper en zout en dip hem in het tempurabeslag. Omwikkel de coquille nu meteen met een nestje van het losgemaakte kataifi deeg. Zorg ervoor dat de coquille volledig omsloten is.
- Verhit de olie in een frituurpan of diepe pan tot een temperatuur van 180° C. Leg de omwikkelde coquilles voorzichtig in de hete olie en bak ze tot ze goudbruin en krokant zijn. Dit proces duurt slechts enkele minuten.
- Haal ze met een schuimspaan of tang uit de olie en leg ze op een bord bekleed met keukenpapier. Voor een verfrissende toets rasp je een beetje limoenschil over het knapperige deeg. Hierdoor krijgt het gerecht een vleugje citrusaroma.
Voor de aardpeercrème:
- Schil de aardperen en snijd ze in gelijkmatige stukken. Tip: leg die meteen in water met een scheutje citroensap tegen het verkleuren.
- Bak ze zachtjes aan in boter en kruid met peper en zout. Bevochtig met een gelijke hoeveelheid water, melk en room tot de aardperen volledig met de vloeistof zijn bedekt.
- Laat ze rustig koken tot ze gaar zijn. Draai ze vervolgens tot een crème in de blender samen met een deel van het kookvocht. Kruid met witte peper en zout.
- Passeer door een fijne zeef.
Voor de citrus beurre blanc:
- Snijd de sjalot en de prei fijn en doe ze in een pan op het vuur met de witte wijn, het sap en de schil van de citrusvruchten.
- Reduceer tot 1/3de en doe in de blender.
- Voeg de gekoelde boter in stukjes toe en mix op maximaal vermogen.
- Voeg zout naar smaak toe.
Voor de basilicumolie:
- Pluk en blancheer de basilicum. Koel af in ijswater.
- Duw het water uit de basilicum en mix glad met de olijfolie in de blender.
- Laat de olie uitlekken in een zeef met neteldoek.
- Kruid met zout en bind met een mespunt Xantana.
Afwerking:
- Schep een pollepeltje aardpeercrème in het midden van een diep bord.
- Schik er een coquille met kataifi op.
- Verdeel de citrus beurre blanc errond.
- Druppel er wat basilicumolie in en trek er met een vork strepen in.
- Werk af met macadamianoten die je bedekt met eetbare bloemblaadjes.
Bron: recept van de coquille met kataifi van chef Mile Pupovac en het recept van de citrus beurre blanc van chef Ruth Faedi.
0 reacties